Beszámolók (Felnőtt)

2010-2011     2011-2012     2012-2013     2013-2014     2014-2015     2015-2016     2016-2017

2017-2018     2018-2019     2019-2020     2020-2021     2021-2022


2023.03.25. (szombat) 11:00
21. forduló

REAC - ASR Gázgyár 3-1 (0-0)
Széchenyi tér, 120 néző; Vezette: Apkó; Asszisztensek: Sudicky, Nagy II. G.

REAC: Dulka, Nagy, Csernák, Markos, Gulyás, Popgeorgiev (Végh 85'), Ujvári (Horváth Kr. 71'), Faragó (Tóth 59'), Micheller, Kaszala (Horváth Ká. 77'), Pölöskei (Lakatos 89')
Edző: Käfer Zsombor

ASR Gázgyár: Szabó, Tóth D. (Rézinger 46'), Lóska, Tóth M., Scheiber, Juhász (Constantino 64'), Mankó, Deésy (Buják 46'), Balogh (Lovas 46'), Kocsis, Tóth B. (György 77')
Edző: Sólyom Ferenc

Gólszerzők: Pölöskei 48' (11-esből), Popgeorgiev 62', Tóth 93' ill. Lóska 87'

Az egy dolog, hogy nem nyerni járunk a Budai II. László Stadionba a Széchenyi térre, de a REAC 2017-es NB III-as kiesése óta még pontot sem sikerült szereznünk ellenük idegenben, és az öt meccsen felmutatott gólkülönbségünk elég lesújtó (15-1), általában a gólhelyzet kialakításáért is meg kell szenvednünk. A rákospalotaiak a bajnoki cím és feljutás kitűzéséhez képest gyengén kezdték a tavaszi idényt, mert első három meccsükön két vereséget szenvedtek, előbb nagy meglepetésre a Pestszentimrétől, majd az Ikarus elleni kötelező győzelmet követően egy utolsó pillanatos góllal az Unionétól. Mindez edzőjük, Nagy Sándor állásába került, aki közös megegyezéssel távozott, helyén a mi meccsünkön már végleges megoldásként az Újpest utánpótlásában dolgozó Käfer Zsombor, korábbi játékosunk (a 2011/12-es NB III-as szezonunk tavaszán 15 bajnoki mérkőzés) ült a kispadon. Az esélyek természetesen ezúttal sem mellettünk szóltak, de egyszer minden rossz sorozat megszakad. Csapatunkból betegség és sérülés miatt ezúttal hiányzott Karvalics Bence, illetve Fülöp Csongi, míg Rézinger Boti a kispadon kezdett, Csorba Andris pedig eltiltását töltötte, így négy helyen is módosult a Tintahalak elleni kezdőnk, miközben Tóth Máté visszatérhetett, továbbá Balogh Peti ismét magára ölthette a csapatkapitányi karszalagot. A védekezésünket igyekeztünk optimálisan megszervezni, egyúttal letámadást alkalmaztunk.

4' Egymást követő két jobboldali Gulyás sarokrúgással is veszélyeztetett a REAC: előbb a rövid ötösnél lecsorgó, Popgeorgiev által laposan belőtt és felpördült labda ment Pölöskei révén a bal (rövid) felső sarkunk fölé, majd másodszor már direktben, a (bal) rövid kapufánk magasságából, az ötösről fejelt Pölöskei ugyancsak a bal (rövid) felső sarkunk fölé.

11' Tóth Dani ívelte fel a labdát a balon, a középpályáról előre Kocsis Balázsnak, aki a 16-os előtt középre tudott vele húzni, majd szemből-balról közepes erővel meglőtte a jobb (rövid) alsó sarkot, ami nem okozott gondot a rádőlő Dulkának.

17' A legnagyobb és igazából egyetlen igazi helyzetünk a mérkőzésen: egy kontra keretében a felfutó Scheiber Bence és Tóth Bálint játszott össze egymással a jobbon, már a félpályán túl, ami után előbbi adott jól kapu elé a rövid ötös előtt érkező Kocsis Balázsnak, aki egyből kapura is lőtte, de balszerencsénkre a bal (rövid) kapufa külső részét találta el, ahonnan kipattant.

25' Gulyás baloldali, 16-os mellőli beadását fejelte Popgeorgiev a rövidről, kb. 10 m-ről, közepes erővel a jobb (rövid) felsőnk felé, amit Szabó Gergő kézzel felnyúlva kapu fölé ütött.

33' Micheller ment el a jobbon, majd adott középre, ahol a lecsorgó Pölöskei elé került, aki próbált lövőhelyzethez jutni, és végül jobbról-szemből, kb. 14-15 m-ről tekert nem sokkal a jobb (hosszú) felsőnk mellé.

37' Tóth Bálint ment el a jobbon, majd a 16-os magasságához érve laposan középre adott, de pont nem érkezett rá senki jó ütemben, így a hazaiak eltakarították.

43' Baloldali REAC beadás után a labdára kivetődő és azt a mezőny felé kiütő Szabó Gergő maradt lent a földön az ötösön belül, ami után Faragó lőtt szemből, kb. 14 m-ről a jobb alsó sarkunk felé, de nem túl pontosan, így az Lóska Csabi biztosítása mellett kiment az alapvonalon túlra.

45+1' Pölöskei tolta meg a labdát Faragónak a jobbon, a 16-osunk sarka környékén, aki jobbról-szemből, kb. 14 m-ről a léc alá akart tekerni, de Szabó Gergő vetődve kiütötte onnan.

A szünetben hármat is cseréltünk, hogy friss emberekkel bírjuk tovább a tempót. A hazaiak nem bántóan nagy, de mezőnyfölényben játszottak, amivel több helyzetet is sikerült kialakítaniuk, ziccerig ugyanakkor nem jutottak, védelmünk kapusunkkal karöltve állta a sarat, és nekünk is adódtak momentumaink az ellentámadásainkból, ám a helyzetünk sajnos kimaradt.

47'+48' Jobboldali bedobást végezhettek el a sárga-kékek a 16-osunk magasságában, amit bedobtak a büntetőterületünk rövid oldalára Pölöskei felé, aki kapunak háttal mozogva próbált vele kezdeni valamit, miközben Lóska Csabi jól hallhatóan odarúgott neki, amiért Apkó játékvezető büntetőt ítélt. A 11-est a sértett a másik irányba mozduló Szabó Gergővel ellentétesen, a jobb felső sarokba rúgta. 1-0.

52' Jobboldali Micheller - Faragó - Pölöskei összjáték után utóbbi tört éles szögből kapunkra, majd az ötösünk felé haladva lőtt, de az elakadt a nagyot védő Szabó Gergőben, akiről ugyan továbbcsorgott középre, ám Juhász Marci tisztázni tudott.

59' Ismét a jobbon ment el a REAC, majd Faragó lőtt közepes erővel a rövidről, amit Szabó Gergő lábbal hárított.

62' Popgeorgiev kapta a játékszert a balon, a 16-osunknál, aki Tóth Mátéval szemben a vonal mentén elkezdte középre vinni a félkörív felé, majd ráfordulva visszahúzta azt a jobb (rövid) alsó sarkunk irányába, ami a vetődő Szabó Gergő mellett a kapufánk belső éléről a hálónkba jutott. 2-0.

66' Egy elpasszolt labdánkat rúgták fel Kaszalának a balon, aki balról-szemből, a 16-osunkról közepes erővel megcélozta a jobb (rövid) alsónkat, amire Szabó Gergő magabiztosan levetődött.

83' Lóska Csabi jobboldali beadása után Kocsis Balázs került földre a 16-oson belül, de Apkó játékvezető nem látott szabálytalanságot.

87' Egy középről balra átforgatott labdát a 16-os környékéről Lóska Csabi szeretett volna középre adni, azonban lecsúszott neki, így az feltehetően Dulkát is meglepve a bal (hosszú) felső sarokban kötött ki. 2-1!

92'+93' Gulyás - Végh baloldali összjáték után a 16-osunk mentén gurították be a lasztit az érkező Lakatosnak, aki szemből-balról a 16-osunkra belépve lőtt, és telibe találta a felsőlécünk jobb oldalát, majd úgy tűnt, hogy rendezzük a sorokat, azonban egy kapu elé tett labda után ezúttal a felsőlécünk másik oldalát sikerült a hazaiaknak eltalálnia. Amit kétszer megúsztunk, harmadjára már nem sikerült: Tóth vitte fel a játékszert a 16-osunkig, majd szemből-balról a lábak között eltekerte azt a bal (hosszú) alsónk felé, ami a vetődő Szabó Gergő mellett végül a kapufánk mellett a hálónkban kötött ki. 3-1.

A második játékrész legelején egy bőven elkerülhető 11-es góllal vezetést szerzett a REAC, ami az addigi munkánkat teljesen hazavágta, és el kellett kezdenünk támadóbb üzemmódba váltanunk az egyenlítés érdekében, ami egy darabig érezhető volt, de aztán hamar alábbhagyott, így is jöttek a hazai helyzetek. A 62. percben a második kapott gólunkkal eldőlni látszott a találkozó, ettől függetlenül, amikor lehetett és amennyire képesek voltunk, mentünk előre, Dulkának ugyanakkor feladatot nem adtunk. Aztán a 87. percben szerencsésen szerzett szépítő találatunkat követően még megpróbáltunk mozgósítani az utolsó erőtartalékainkat, ám veszélyt ilyen kevés idő alatt már nem tudtunk okozni, kinyíló együttesünket pedig két kapufa után góllal büntették a palotaiak, akiknek győzelme ugyan megérdemelt, azonban sajnálhatjuk, hogy egy 0-0-ás félidő után ilyen könnyen adtunk magunkat, és a REAC-nak nem kellett még jobban megdolgozni a három pontért. A találkozó sportszerűségét jól jellemzi, hogy egy sárgalap kiosztására sem volt szükség. Jövő héten a Testvériség ellen mindenképpen pontot, pontokat kell gyűjtenünk.

Sólyom Ferenc: Szerintem egy alapvetően kiegyenlített meccset játszottunk, amin természetesen valamilyen szinten az ellenfél fölényben játszott, de azzal, hogy megpróbáltuk letámadni őket már a saját térfelükön, sokszor tudtunk labdát szerezni. Az első félidőben nekünk volt egy nagyobb helyzetünk, amiből gólt kellett volna rúgnunk. A második félidőben rögtön az elején egy bedobás utáni szituációból kaptunk egy buta tizenegyest, amivel vezetést szerzett az ellenfél, pedig arra számítottam, hogy ha tudunk stabilan védekezni, és minél tovább bírjuk kapott gól nélkül, akkor a végén még meglepetést is okozhatunk. A büntetővel ezt szertefoszlott, de igazából engem az dühít, és azért vagyok nagyon mérges, hogy a játékosokon (tisztelet a kivételnek) nem érzem azt, hogy az ilyen mérkőzést meg akarják nyerni, hogy meg akarják mutatni, ők legalább olyan játékosok, futballisták, mint az ellenfél, csak mondjuk valamivel kevesebbet edzünk. Ezt abszolút nem érzem. A másik meg, hogy én azt várom egy cserétől, hogy hozzátegyen a játékhoz, míg itt most a félidő után nemhogy hozzátettek, inkább elvettek a játékból, egyedül talán Lovas Tomi volt a kivétel, ő legalább próbálkozott, de a többiek sajnos nagyon gyengén teljesítettek. Tulajdonképpen ez is hozzájárult a második gólhoz, ahol teljesen össze-vissza voltunk, és senki nem a pozíciójában, hanem össze-vissza futkározva védekezett. Ez is tulajdonképpen annak volt tulajdonítható, hogy a cserék nem tudták azt a szintet hozni, amit elvártam tőlük. Mindenesetre gratulálok a REAC-nak, a végén több ziccerük is volt, bár akkor már a szépítésünk miatt próbáltunk menni az egyenlítésért, ezáltal fellazultunk. Úgy láttam, hogy a védelem a végére teljesen el is készült az erejével, ez is oka volt a meccsvégi ziccereiknek, így lett 3-1. De ettől függetlenül nagyon csalódott vagyok, szerintem ebben a meccsben is több volt, ahogy az össze többi olyan meccsünkben is, ahol vereséget szenvedtünk.

Käfer Zsombor: Mind a két csapat alapvetően masszívan játszott. Amire készültünk, hogy hol akarjuk jobban bontani az ellenfelet, az a második félidőben jobban sikerült, és azokból a szituációkból gólokat tudtunk szerezni, amitől megnyugodott a csapat. A végén sajnos kaptunk egy elkerülhető gólt, de összességében elégedett vagyok, a helyzetkihasználásunk alakul, bízom a jó folytatásban.


2023.03.18. (szombat) 11:00
20. forduló

ASR Gázgyár - THSE-Szabadkikötő 2-4 (2-1)
Sujtás u., 70 néző; Vezette: Bartis; Asszisztensek: Végh, Strehó

ASR Gázgyár: Szabó, Lóska (Deésy 75'), Scheiber, Juhász, Mankó (Lovas 75'), Fülöp, Rézinger (Tóth D. 67'), Karvalics (György 64'), Kocsis, Csorba, Tóth B.
Edző: Sólyom Ferenc

THSE-Szabadkikötő: Tamás, Fekete (Marosi 46'), Orosz, Vidnyánszky, Adelmann (Vitályos 75'), Gelencsér, Nagy, Dukát, Klausz (Samson 46' (Mészáros 85')), Barabási (Jakab 46'), Kádas

Gólszerzők: Csorba 31', Kocsis 45' ill. Dukát 19' (11-esből), Jakab 49', Gelencsér 61'+73'

A héten már a Sujtás utcában edzettünk, és a csapadékmentes időnek köszönhetően az első hazai bajnokinkat is meg tudtuk rendezni rajta, az más kérdés, hogy a Csepel füveséhez hasonlóan még nem túl ideális feltételek mellett. Az elsősorban az újbudai utánpótlásra építő Tintahalakkal NB III-ból való kiesésük óta három bajnoki mérkőzést játszottunk, melyeken két győzelmet és egy döntetlent értünk el, nyílt sisakos, élvezetes és alapvetően szoros mérkőzéseket produkálva. Ezúttal is hasonlóra lehetett számítani, annak fényében különösen, hogy tavaszi négy meccsükből háromszor győztek, az Unionéval szemben pedig is ki tudtak bekkelni egy 0-0-át, így a téli szünetben elfoglalt utolsó előtti helyükről feljöttek a 12. pozícióba, múlt hétvégén a SZAC-ot egy hatossal küldték haza. Könnyű mérkőzést semmiképpen sem várhattunk, ráadásul a védelmünket jelentősen gyengítette, hogy Tóth Máté öt sárga lapja miatt nem léphetett pályára, ezért nélküle, a Lóska Csabi - Scheiber Bence - Juhász Marci hármassal álltunk bele az összecsapásba.

4' Nagy tört be a védelmünk mellett balról a kapunk felé, és az ötösünk sarka elé bejutva, éles szögből lőtt is, ami elakadt a levetődő Szabó Gergőben.

7' Rézinger Botitól került tovább a labda Kocsis Balázshoz a 16-os előterében, akik szemből-balról betört a büntetőterületre, és a kilépő Tamás mellett a kapuba gurított, ám Végh partjelző lest mutatott.

10' Baloldalon, a felezővonal tájékáról induló Scheiber Bence - Csorba Andris - Kocsis Balázs összjáték után Csorba Andris tudott a balon kiugrani, majd a 16-osra belépve, éles szögből kapura lőni, de a jobb (rövid) alsóba tartó labdája nem okozott gondot az ott tartózkodó Tamásnak.

14' Az igen aktívan játszó Nagy lépett meg ismét a balon, majd passzolt középre Gelencsérnek, aki szemből, a 16-osról a jobb alsónk felé lőtt, de nem túl erősen, így az nem jelenthetett problémát a ledőlő Szabó Gergőnek.

17' Csorba Andris jobbról, a 16-os sarkáról tette át a lasztit balra, a büntetőterületre szabadon bemozgó Kocsis Balázsnak, aki az ötös sarka előttig vitte, majd éles szögből lőtt, ám az kicsivel elment a bal (hosszú) alsó sarok mellett. Az eddigi legnagyobb helyzet maradt ki.

18'+19' Klausz tört be szemből-balról a 16-osunkra, és talán hosszan is szöktette volna magát, ám Lóska Csabi kézzel visszahúzta, amiért Bartis játékvezető kénytelen volt 11-est adni. A büntetőt Dukát az irányt jól érző, a labdához kicsit hozzá is érő Szabó Gergő mellett a jobb alsó sarkunkba rúgta. 0-1.

31' Egy jobboldali Csorba Andris beadás nem volt pontos az ötös közepén érkező Kocsis Balázsnak, ám Rézinger Boti még be tudta gyűjteni a hosszún, és visszajátszotta jobbra Csorba Andrisnak, aki kb. 23-24 m-ről, szemből-jobbról lőtt, a labda pedig kipókhálózta a bal (rövid) felső sarkot, Tamás úgy tűnt, picit hozzáért, de ez nem von semmit a találat szépségéből. 1-1!

45' Jobboldali bedobást végzett el Tóth Bálint a THSE 16-osának magasságában, amit Csorba Andris tett neki vissza, majd Bálint beadott a 16-os közepe felé, ahol a nem kellő szorossággal őrzött Kocsis Balázs maga elé tett azt, majd kb. 12-13 m-ről, pattanás után a vetődő Tamás mellett kilőtte a jobb alsó sarkot. 2-1! A bíró le is fújta az első félidőt, két szép góllal megfordítottuk az állást.

48' Rögtön a második játékrész elején óriási helyzetet hagytunk ki: Csorba Andris tört be balról a 16-oson belülre, majd az ötös elé érve remekül adott be laposan kapu elé a középen teljesen üresen tartózkodó Kocsis Balázsnak, aki négy méteren állt szemben az üres kapuval (akár át is vehette volna), ám pont mielőtt beleért volna, hogy a hálóba irányítsa, a labda megpattant egy göröngyön, így Balázs lábáról a kapu helyett a léc fölé szállt.

49' Sajnos mindez nem maradt büntetlenül: a lasztit a balon felhozni igyekvő Rézinger Botitól vették el a lasztit, majd kapura lőttek, de eltörték, szerencséjükre, ugyanis pont így volt jó a röviden tartózkodó, szünetben becserélt Jakabnak, aki kb. 10 m-ről a bal felső sarkunkba fejelt. 2-2.

58' Tóth Bálint jobboldali, alapvonalközeli beadásához hozzáért az egyik védő, amitől a labda gyertyaszerűen hullott lefelé a hosszún tartózkodó Kocsis Balázs irányába, aki szemből-balról, kb. 8 m-ről rögtön kapura is lőtte, ám az a vetődő Tamás mellett a jobb (rövid) kapufa alsó részéről kipattant.

61' Scheiber Bence végzett el szabadrúgást a jobbon, a felezővonal környékén: a felívelt labdából lekontráztak bennünket, Jakab vitte be szemből-jobbról a 16-osunkra a játékszert, majd lőtt, amibe Szabó Gergő bravúrral belevetődött, de a kipattanó visszakerült Jakabhoz, aki balra passzol Gerencshérhez, aki kb. 9-10 m-ről a félig üres kapunk jobb oldalába továbbított. Szabó Gergő próbált átérni, de nem volt esélye. 2-3.

73' Gelencsér ugrott ki két játékosunk között a jobbon, a félpályán nem sokkal túl, és nem lévén több emberünk előtte, kapura vitte, a 16-osunkra szemből-jobbról belépve a hosszúnkba akart lőni, de eltörte, amitől a labda a kimozduló Szabó Gergő másik oldala mellett a bal (rövid) alsó sarkunkba gurult. 2-4.

80' Tóth Bálint jobboldali beadása után a csereként beállt György Kristóf lőtt a hosszúról, éles szögből, kb. 9-10 m-ről a bal (hosszú) alsó sarok felé, amit a levetődő Tamás szögletre tolt, bár valószínűleg amúgy is mellé ment volna.

85' Jobboldali szabadrúgásunk, majd beadásunk után a középen, az ötös előtt tartózkodó és lőni igyekvő Kocsis Balázsról csorgott le a laszti balra, amit Scheiber Bence gyűjtött be, az ötösön, a jobb kapufa magasságában még csinált egy elhúzást Marosival szemben, majd 5 m-ről fejmagasságban kilőtte a bal (hosszú) kapufát, ahonnan kipattant, a védők pedig szögletre tisztáztak.

A találkozó egyértelmű fordulópontja a második félidő legelején kimaradt hatalmas helyzetünk, ami ha bemegy és 3-1, jó eséllyel máshogy alakul a mérkőzés, így viszont a Tintahalak három (kettő kontrából és legalább kettő szerencsés módon) szerzett találattal megfordították a meccset, míg mi képtelenek voltunk újra betalálni, összességében tehát nem érdemtelenül vitték el mindhárom pontot Aquincumból. Védekezésünk ezúttal igen sebezhetőnek bizonyult, amiben nyilván szerepet játszott Tóth Máté hiánya is. A REAC ellen Csorba Andrist leszünk kénytelenek nélkülözni öt sárgája miatt. Vereségünkkel fennáll a reális veszélye, hogy egy hármas kudarcszériába megyünk bele, mert a REAC ellen idegenben még nem sikerült pontot szerezünk. Talán majd most...

Gecse Milán (asszisztensedző): Rendkívül nehéz mérkőzésen vagyunk túl, nehéz körülmények között játszottunk, hiszen a pálya talaja nem volt teljesen alkalmas arra, hogy a tőlünk megszokott játékot tudjuk játszani. Azt gondolom, hogy a csapat komoly tanúbizonyságot tett az akaraterejéről, és küzdeni tudással, lelkesedéssel tudta kompenzálni azt, amit most játékban nem tudott hozni. Voltak kifejezetten jó egyéni teljesítmények, és saját magunk javára tudtuk fordítani a mérkőzést. Nehéz héten vagyunk túl, hiszen több mérkőzést is játszottunk, mindezek ellenére tényleg csak gratulálni tudok a csapatomnak. A téli felkészülésünk rendkívül jól sikerült, voltunk edzőtáborban is, napi két edzéssel, ahol a játékosok terhelésére jobban oda tudtunk figyelni, illetve a játékunk képét is jobban tudtuk úgy formálni, hogy a taktikai céljaink a pályán megvalósulhassanak.

Sólyom Ferenc: Azt gondolom, amit a fiúknak is mondtam, hogy mentünk, csináltuk a dolgunkat, és még azt sem mondanám, hogy rosszul játszottunk, mert a két gólunkon kívül rengeteg helyzetünk, köztük két kapufánk is volt, de igazából nem éreztem a csapaton azt az igazi győzni akarást. Inkább ilyen munkás mérkőzés volt, és talán azt hitték, mivel 0-1 után viszonylag könnyedén fordítottunk 2-1-re, hogy a második félidő is így fog majd menni. Sajnos az óriási egyéni hibák megbosszulták magukat, az ellenfél könyörtelenül kihasználta őket, mi pedig nem tudtunk élni azokkal a lehetőségekkel, amiket kidolgoztunk. Rögtön a második félidő elején ajtó-ablak helyzetben Kocsis Balázs pár méterről fölé rúgta, és gyakorlatilag az ellentámadásból az ellenfél kiegyenlített, úgy, hogy egy olyan lövést fejeltek be, ami egyébként taccs lett volna. Nem szeretnék előre károgni, de nem lenne jó, ha azokat a meccseket, amiket ősszel egy-egy góllal behúztunk azzal, hogy megvolt a csapatban a kellő akarat és győzni akarás, tavasszal ezek hiánya miatt esetleg elveszítenénk, vagy azért, mert a szerencse elpártol tőlünk. Pedig azt mondom, hogy most jobb a játékunk, több helyzetet is dogozunk ki, de ezek a dolgok hosszabb távon visszavethetik a csapatot. Nagyon sokat kell dolgoznunk, tennünk azért, hogy a szerencse visszatérjen hozzánk, és az ilyen mérkőzéseket magabiztosan meg tudjuk nyerni, mert szerintem ezt a mérkőzést mi ugyanúgy megnyerhettük volna 4-2-re, ahogyan most ellenfelünk tette.


2023.03.11. (szombat) 14:30
19. forduló

Csepel-Csep-Gól FC - ASR Gázgyár 2-1 (2-0)
Béke tér, 100 néző; Vezette: Rábel; Asszisztensek: Tóth I. T., Bartus

Csepel-Csep-Gól FC: Szűcs, Kristó, Grauzer, Mészáros, Bende, Torda, Pócsa, Szabó, Seregy (Menyhei 73'), Vörös (Jencsik 91'), Zsivoczky-Pandel
Edző: Lázok János

ASR Gázgyár: Szabó, Constantino (Tóth D. 46'), Lóska, Tóth M., Scheiber, Juhász (Balogh 70'), Fülöp (Mankó 85'), Csorba (Rézinger 60'), Karvalics (Deésy 81'), Kocsis, Tóth B.
Edző: Sólyom Ferenc

Gólszerzők: Vörös 20', Zsivoczky-Pandel 35' ill. Kocsis 50'

A bajnokság megnyerését és az NB III-ba való visszakerülést célul kitűző Csepel-Csep-Gól FC vesztett pontok tekintetében csak hárommal áll rosszabbul a listavezető Unionénál, és nyilván minden mérkőzésen a győzelemre van szüksége ahhoz, hogy az amúgy is szoros élbolyból végül ő kerüljön ki elsőként, így ellenünk is csak a győzelem lehetett számukra elfogadható eredmény. Tavaly - ha úgy vesszük - rajtunk (is) ment el a bajnoki címük, hiszen az április elején velünk játszott hazai 1-1-ük után már mindenki ellen győzni tudtak, kivéve a velük azonos pontszámmal, de egyel több győzelemmel záró, így bajnokságot nyerő és az osztályozón feljutó Pénzügyőrrel szembeni 0-0-át. Most az egy évvel ezelőttihez képest jobb esélyekkel utaztunk Csepelre, ahol persze továbbra is a hazaiak számítottak a találkozó favoritjainak, ám az erőviszonyok és játékerőnk alapján egy esetleges döntetlen jóval kevésbé lett volna meglepetés, mint 2022 áprilisában. Mi mindenesetre nyílt sisakkal szándékoztunk beleállni a mérkőzésbe, melyet a viharos szél ritka nagy jelentőséggel befolyásolt, mert borzasztóan nem volt mindegy, melyik fél kezdi széllel szemben, illetve annak háttal az összecsapást. Mivel a kezdő sípszó előtti "pénzfeldobás" és térfélválasztás lehetősége ezúttal tényleg kiemelt fontossággal bírt, ezért most eléggé megkérdőjelezhetőnek tűnt Rábel játékvezető amúgy szokásos módszere, hogy mindkét csapatkapitány mond egy számot, ami után ő eldönti, hogy általában a nagyobbat mondó játékos nyert. Vendégként Lóska Csabi mondott először számot, amire Mészáros könnyedén tippelt nagyobbat, és ez elég is volt ahhoz, hogy ők választhassanak térfelet, vagyis az első játékrészben a szél támogatását.

20' Nos a szél valóban olyan nehézségeket okozott a vele szemben játszó csapatnak, hogy egy-egy hevesebb periódusában a kirúgás, de a sima felfelé passz is nehézségekbe ütközött, mert rögtön nyomta visszafelé a labdát, ahogy a pálya mellett felsorakoztatott cserelabdák is rendszeresen gurultak el a pálya mellett. Egy-egy kapu elé betett labda a szokásosnál jóval nagyobb gondot tudott okozni a 16-oson belül, és ez nem történt másként a 33. percben sem, amikor Constantino Dominik és Zsivoczky-Pandel küzdött meg a lasztiért a jobboldalon az alapvonalnál, a szögletzászlótól nem messze, majd utóbbi visszafelé lépve középre adott, ami elhaladt a kapunk előtt a másik oldal felé, és már úgy tűnt, hogy kifújja a szél az alapvonalon, ám előtte még középmagasan be tudták adni az ötösünk rövid oldalára, ahol Lóska Csabi nem volt eléggé határozott, nem tudta elrúgni a játékszert, amibe Vörös beleért az ötös környékén, és ez pont olyan erősen tette, hogy a szél segítségével a védésre bemozduló Szabó Gergő mellett/alatt a jobb sarkunkba gurult. 1-0.

25' Néhány perc múlva majdnem hasonló sorsra jutottunk: jobboldali Csepel beadást nem tudtunk jól lereagálni az ötösön, Lóska Csabi majdnem bele is sérült, a labda így átjutott az ötösünk hosszú oldalára, ahol a szél ezúttal bennünket segített azzal, hogy Kristó pár méterről nem találta el, csak annak a "helyét", mert azt közben a szél kifújta az alapvonalunkon túlra.

35' A szél minden Csepel támadást az alapvonalunk felé nyomott, és ennek is nagyban köszönhető a forduló feltehetően legnagyobb gólja, miután Zsivoczky-Pandel egy jobboldali kapuskidobásunk után nem sokkal labdát szerzett, majd ember mellől, szemből-balról, kb. 22-28 méterről lövésre vállalkozott, a labda pedig egy aktuális széllökést is segítségül hívva elemi erővel vágódott a bal (hosszú) felső sarkukba. Ettől még nagy gól volt. 2-0

50' A szünetből kijövet - ahogyan az várható és részünkről remélhető volt - rögtön nagyot változott a játék képe azzal, hogy mi játszhattunk szélnek háttal, a hazaiak meg azzal szemben. Egy jobboldali Tóth Bálint beadás után a csepeli védelemnek is komoly nehézségeket okozott a tisztázás, nem is sikerült jól nekik, mert csak Kocsis Balázsig juttatták ki a labda, aki szemből-jobbról, kb. 14 m-ről, középmagasan kilőtte a kapufa mellett a bal sarkot. 2-1! Gyorsan szépítettünk és a szél támogatásával maradt negyven percünk arra, hogy benyomjuk a Csepelt a kapuja elé az egyenlítés érdekében.

62+64' A csereként frissen beállt Rézinger Boti került kapu előtt kétszer eseményközelbe, előbb azonban az ötösre befutva Tóth Bálint jobboldali beadása szállt el a feje felett nem sokkal, majd kb 10-11 m-en, középen, kapunak háttal ugyan meg tudta tartani a labdát, de nem tudott vele ráfordulni.

73' Lóska Csabi baloldali beadásába nyomott bele a szél, ami jobbra, a 16-oson belül Tóth Bálint elé került, akinek lövésébe beleblokkoltak, a hamarosan következő ismétlése pedig nem túl jól és erősen eltalálva pár méterrel a kapu baloldala mellé ment.

A hátralévő időben és ötperces hosszabbításban a csepelieknek Kristó és Zsivoczky-Pandel révén adódott két büntetőterületünkön belüli lehetősége, ahol mindkétszer határozottan és keményen szereltünk, a hazaiak szerint túlzottan is keményen, illetve a 82 . percben Vörös tudott jobbról kapura törni, ám lapos lövését Szabó Gergő lábbal hárította.

Lényegében két különböző félidőt láthatott a mérkőzésre kilátogató közel 100 néző, ahol az első játékrészben a játékot és a szelet uraló Csepel kétgólos vezetésre tett szert a körülményekhez nem túl hamar és jól alkalmazkodó csapatunkkal szemben. A második félidőre fordult a helyzet, a szélirány szerencsére nem, rögtön az elején szépítettünk, újra nyílttá téve a meccset, de a kezdeti lendület hamar alábbhagyott, és egy-két párperces időszakot leszámítva nem sikerül a kapujához szorítanunk a hazaiakat, még csak lövésekkel sem teszteltük őket, így Szűcsnek komoly védenivalója nem akadt. Hiába volt tehát velünk ekkor a szél, nem tudtuk kihasználni, és a Csepelnek sem okozott akkora gondot alkalmazkodnia hozzá, mint nekünk: amit kellett, kivágtak, amit kellett, fel tudtak passzolni, és többször is jelentek meg a kapunk előtt, mint mi az övék előtt az első félidőben. Ugyanakkor nem fogható önmagában a szélre a vereségünk, hiszen nekünk is meg volt rá a lehetőségünk, hogy kihasználjuk az előnyeit, mégsem sikerült élni vele, pedig bőven benne volt a találkozóban, hogy egy pontot ismét elhozzunk Csepelről, de ezúttal nem érdemeltük meg, mert nem tettünk meg érte mindent. Az eredmény így azért csalódás, jövő héten a tavasszal még veretlen, három győzelem mellett az Unionéval 0-0-át játszó Tintahalak ellen lehet javítani, immáron a Sujtás utcában. Hajrá ASR! Hajrá Gáz!

Sólyom Ferenc: Azt gondolom, megint úgy kaptunk ki, hogy két olyan gólt ajándékoztunk az ellenfélnek, ami egyébként nem volt benne a játékban. Ez az ítéletidő, a 80 km/h-ás szél abszolút befolyásolta a mérkőzést, és igazából a pálya sem volt alkalmas, nagyon pattogott rajta a labda, ezek miatt nem igazán lehetett folyamatos játékot kialakítani, sem nekünk, sem az ellenfélnek, inkább ilyen brusztos meccs volt, amiben különösen az első félidőben nagyon gyengén teljesítettünk. Azt mondtam a szünetben, hogy ez többeknek "megúszós" mérkőzés, olyan, hogy csak már legyen vége, teljesen mindegy, hogy hogyan, csak legyünk túl rajta. Ezt éreztem nagyon sok játékoson, nem olyan volt a hozzáállás, mint amit elvárnék egy ilyen színtü csapat ellen. A második félidőben már valamivel jobb volt, a hozzáállás igen, a játék mondjuk nem, de az borzasztóan dühít, hogy ha megbeszélünk valamit, és nem azt csináljuk, ez borzasztó fegyelmezetlenség, és ebből kifolyólag nem is tudtunk olyan lehetőségeket kialakítani, amikből az egyenlítést meg lehetett volna szerezni. Lehetőségek lettek volna rá, de azokat is elügyetlenkedtük. A legnagyobb probléma az volt, hogy nem tudtunk alkalmazkodni ehhez a szélhez, és emiatt teljesen ad hoc játékot mutattunk, nem volt semmi igazi tudatosság benne. Sajnálom, mert érzésem szerint nem volt semmivel sem jobb a Csepel, de az tény, hogy ők két gólt rúgtak, mi meg csak egyet.

Lázok János: Először is gratulálok a Gázgyárnak az idei évi teljesítményéhez, úgy gondolom, hogy egy masszív csapat. Erről a mostani játékról sok minőségi dolgot nem lehet elmondani, mert sajnos a pálya talaja és az időjárás nagyban befolyásolta azt, hogy bármiféle minőségről is beszélhessünk. Szerintem az első félidőben jobban alkalmazkodtunk az időjáráshoz, ahhoz, hogy minket támogatott a szél, rúgtunk is két gólt, aztán az ellenfelet segítette, és megint csak olyan gólt kaptunk, ami az elmúlt meccseinken jellemző, szóval ennek kiküszöbölését le kell tudnunk valahogy gyakorolni. Küzdelmes meccs volt, de azt gondolom, hogy megint magunknak tettük nehézzé. Megyünk tovább, kergetjük az Unionét, és bízunk benne, hogy botlani fognak.


2023.03.04. (szombat) 15:30
18. forduló

SZAC - ASR Gázgyár 0-3 (0-2)
Thököly út, 70 néző; Vezette: Kiss G.; Asszisztensek: Sudicky, Kiss II. G.

ASR Gázgyár: Szabó, Constantino, Lóska, Tóth M. (Scheiber 82'), Juhász, Fülöp, Lovas (Mankó 59'), Karvalics, Csorba (Tóth D. 73'), Tóth B. (Rézinger 73'), Kocsis (Balogh 85')
Edző: Sólyom Ferenc

SZAC: Tövisháti, Koritár, Zámbó (Nagy 46'), Malya, Sali (Lőrincz 46'), Kovács, Dinawi (Molnár 46'), Sós, Horváth (Mészáros 74'), Szántó, Szalai (Vadászi 80')
Edző: Ágoston Zoltán eltiltása miatt Mészáros Ferenc

Gólszerzők: Kocsis 27'+37'+84'

Egy hétvége kihagyással folytatódott számunkra a tavaszi idény a SZAC ellen, akikkel szeptemberben otthon egy szoros meccset játszottunk, és Lóska Csabi góljával végül 1-0-ra győztünk. Ellenfelünknek továbbra is nélkülöznie kellett a kispadról az utolsó őszi fordulóban kiállított és négy bajnokira eltiltott Ágoston Zoltán vezetőedzőjüket. Eddigi két idei meccsükön magabiztosan verték idegenben 1-5-re az RKSK-t, majd otthon csak nagy csatában szenvedtek szoros 1-2-es vereséget a Csepel-Csep-Góltól. Soraikban ezúttal is kezdőként számoltak korábbi játékosunkkal, Szántó Danival. Az Unione elleni sérültjeink, betegeink Deésy Márk és Lajos Laci kivételével visszatérhettek, bár a meccs napján születésnapos Balogh Peti csapatkapitányunk (ezúton is Isten éltesse sokáig) még nem teljesen jött rendbe, csak az utolsó öt percre szállt be, de Scheiber Bencét is Tóth Máté kényszerű cseréje miatt küldtük pályára, illetve Tóth Daninak is vissza kell nyernie a kondiját. Sólyom Ferenc vezetőedzőnk nem változtatott a szokott taktikánkon, szerettünk volna egy nyíltsisakos, jó mérkőzést játszani, ahol aztán majd kiderül, ez milyen eredménnyel fog párosulni.

11' Az első lövés a találkozón, nálunk: baloldali szögletünk után nem sokkal Tóth Bálinttól került a labda Karvalics Bencéhez, aki szemből-jobbról, a 16-osról közepes erővel lőtt a kapu közepe felé, és a télen a Pest megye másodosztályú Péteritől igazolt Tövishátinak nem okozott gondot felnyúlva megfognia.

27' Szép jobboldali támadásunk keretében Tóth Bálint passzolt fel Csorba Andrisnak, aki a 16-oson belül, az alapvonal mentén befelé húzott, majd laposan kapu elé adott a középen, az ötösön érkező Kocsis Balázsnak, akinek minimálisan mögé ment a labda, így csak a sarkával tudta megállítani, miközben elesett, de ez nem akadályozta meg abban, hogy pókfocis megoldással, a földön ülve laposan elrúgja Tövisháti bal oldala mellett a lasztit, ami a hálóban kötött ki. 0-1!

37' Az előzőnél is szebb támadás során Juhász Marci passzolta fel a játékszert a jobbon a felezővonal irányába Tóth Bálintnak, aki azt nem sokkal átlépve forintos, remek ütemű passzt adott a középen tök üresen felfutó Kocsis Balázsnak, aki a 16-oshoz érve a kimozduló Tövisháti mellett laposan a kapu bal sarkába passzolt. 0-2!

45+1' A hazaiak közül legaktívabb Szalai rúgta át/fel a labdát balról a hosszú (bal) kapufánkon túl az ötösünkre befutó Dinawi felé, aki szerencsénkre éppen nem érte el azt.

55' Egy Lovas Tomival történt labdaváltás után Tóth Bálint adott be élesen jobbról, a 16-os sarkától pár méterrel kijjebbről az ötös hosszú oldalára, amit a kivetődő Tövisháti az ötös hosszú sarka irányába ütött.

58' Csorba Andris kapott jó kiugratást a felezővonalon picivel túl, amivel három védő középtávoli kíséretében megindult a kapu felé, szemből-balról bevitte a 16-osra, majd az odaérő Koritár miatt kb. 8 méterről laposan ellőtte a bal (hosszú) alsó sarkot, azonban a szöget záró és lábfejjel leérő Tövishátiról nem sokkal, de kapu mellé ment a kísérlete.

63' Szabadrúgást végezhettek el a hazaiak szemből-balról, kb. 18 m-ről, amit a két odaálló közül Molnár lőtt nem sokkal a bal (hosszú) alsó sarkunk mellé, és valamelyikünk még bele is ért, mert szöglet következett.

72' Kocsis Balázs tartotta meg jól a játékszert a balon, kb. 25 m-en, kapunak háttal, majd remekül ugratta ki Karvalics Bencét, aki balról, a 16-os sarka környékénél bevitte azt a 16-osra, és az ötös sarkához érve Tövisháti mellett szerette volna laposan kilőni a bal (hosszú) alsó sarkot, ám lövése picivel célt tévesztett.

79' Egy kapunk előtti kavarodás során a kilépő Szabó Gergő nem tudta begyűjteni a labdát, ami végül a kapunk jobb oldala felé tartott, de nem túl nagy erővel, így a vonal előtt álló Lóska Csabi könnyedén ki tudta vezetni azt a 16-os széle felé.

84' A tíz perce becserélt Rézinger Boti lódult meg a középkör magasságából, majd a 16-os felé haladva szemből, kb. 23 m-ről fejmagasságban életerős löketet eresztett meg a középen álló Tövisháti felé, aki felnyúlva öklözte azt, ám a szempontjából pont rossz helyre, maga elé, az éppen ott tartózkodó Kocsis Balázshoz, aki kb. 10 m-ről, nagyjából szemből, az újból hárítani igyekvő kapus mellett a bal felső sarokba lőtt. 0-3! Mesterhármas!

Csapatunk a mérkőzés jelentős részében irányította a játékot, a SZAC mindössze a második félidő első szakaszában tudott jobban kibontakozni, de igazi helyzetig ekkor sem jutott el. A tőlünk megszokottól eltérően a helyzeteink több mint felét ki tudtuk használni Kocsis Balázs révén, és kimondottan élvezetes előre játékot produkáltunk. Összességében tehát megérdemelten győztünk egy minden valószínűség szerint valós tudása alatt játszó SZAC-cal szemben, de ez semmit nem von le az érdemeinkből. Következő szombaton a Csepel-Csep-Gól lesz az igazi értékmérő abból a szempontból, hogy milyen formában is vagyunk igazán, és az mire lehet elég egy top csapat ellen. De addig is kedd este Budapest Kupa az Unionéval a Kerület pályán, a mostanitól eltérő összeállításban.

Sólyom Ferenc: Azzal, hogy az elmúlt hétvégén nem játszottunk, volt két hetünk arra, hogy akár védekezésben, akár támadásépítésben gyakoroljunk dolgokat. Azt mondtam a csapatnak, hogy ha ezekből a meccsen valamennyit is viszontlátok - amik egyébként az edzéseken, edzésjátékokon nem mentek tökéletesen, szóval volt bennem némi fenntartás -, akkor annak már örülni fogok, és aztán majd ezekből szépen építkezünk tovább. Azt kell mondanom, hogy a csapat nagyon sokat visszaadott ezekből, és nagyon sok mindent láttam, akár védekezésben, akár támadásban. Úgy gondolom, hogy meg is leptük az ellenfelet, mert nem számítottak arra, hogy ilyen agresszíven le fogjuk őket támadni, nem is nagyon tudtak vele mit kezdeni. Szerintem a labdatartás, labdabirtoklás is rendben volt, szép támadásokat vezettünk, szép gólokat rúgtunk. Úgyhogy maximálisan elégedett vagyok a csapattal, és remélem ez folytatódni fog, bár érzésem szerint már az Unione elleni első félidőben is lehetett ennek a játéknak a nyomait látni, amit szeretnénk az elkövetkezendő időszakban. Ráadásul az időjárás sem kedvezett, mert az erős szél eléggé befolyásolta a játékot. Még egyszer mondom, örömmel tölt el, ahogy a srácok hozzáálltak a találkozóhoz, és ahogy valóban meg akarták csinálni, amit kértem. Természetesen voltak benne hibák most is, akadtak periódusai a meccsnek, különösen az első félidő közepén, amikor elszórtuk a labdákat, amikből az ellenfélnek is adódtak sanszai, de ez benne van ebben a játékban, úgyhogy tényleg maximálisan elégedett vagyok. Talán azt is meg merem kockáztatni, hogy amióta itt edző vagyok, ez volt a legjobb mérkőzésünk. Szeretném, ha a továbbiakban minden így folytatódna tavasszal.

A Budapest Kupáról annyit, hogy jó lenne továbbjutni, de már most mondhatom, hogy olyanok fognak játéklehetőséget kapni, akik az elmúlt időszakban kevesebbszer, mert sérültek vagy betegek voltak. Szerencsére most megint vagyunk huszonhárman a keretben, úgyhogy nagyrészt azok fognak játéklehetőséget kapni, akik eddig kevesebbet játszottak. Ettől függetlenül nem adjuk fel, szeretnénk továbbjutni, az elmúlt években a Budapest Kupában elég jól szerepelt a Gázgyár, ezt szeretnénk folytatni. Aztán, hogy mit fog ez hozni? Mégiscsak az Unionéval játszunk, akik minőséget képviselnek, idegenben ráadásul, bár eredetileg mi lettünk volna a pályaválasztók, de a pályánk használhatatlansága miatt feladtuk. De bízom a csapatban, mert véleményem szerint teljesen kiegyenlített keretünk van, és abszolút mindegy, hogy melyik játékosomat teszem be, mert mindegyik meg tudja oldani a feladatát, amit rá bízok.

Pannai László (technikai vezető): Gratulálok a Gázgyárnak, akik azt gondolom, hogy mind játékban, mind hozzáállásban maximálisan kihasználták a lehetőségeiket. Mi gyengébb napot fogtunk ki, volt egy lehetőségünk az első félidőben, hogy szépítsünk, illetve még két-három, de összességében megérdemelten győzött a Gázgyár, sok sikert kívánunk nekik!


2023.02.18. (szombat) 11:00
16. forduló

Unione FC - ASR Gázgyár 3-0 (1-0)
Hévízi út (Kerület műfű), 70 néző; Vezette: Sveda; Asszisztensek: Milavecz, Gyarmati

Unione FC: Tavasi, Szekeres (Paár 46'), Koplányi, Lettrich (Gazdik 55'), Bán, Vass, Sztrunga, Szabó (Czvitkovics 46'), Nagy, Melczer (Hassan 67'), Kulcsár (Keresztesi 50')
Edző: Szabó András

ASR Gázgyár: Szabó, Constantino, Lóska, Tóth M., Juhász, Fülöp, Buják, Lovas (Diamant 67'), Karvalics (Mankó 75'), Kocsis, Tóth B.
Edző: Sólyom Ferenc

Gólszerzők: Melczer 15', Nagy 51', Vass 60'

Bár a télen egyetlen távozónk sem volt, sőt Karvalics Bence és György Kristóf személyében két új igazolásunk is érkezett az előre játékunk lendítésére, rögtön az első bajnoki fordulóra igencsak hiányos kerettel tudtunk kiállni. Tóth Danira ötsárgás eltiltásból, Deésy Márkra, Csorba Andrisra, Scheiber Bencére és Lajos Lacira sérülésből kifolyólag nem számíthattunk, továbbá betegség és sérülés miatt Rézinger Boti és Balogh Peti is csak a kispadra leülést vállalta, a pályára lépést nem, így gyakorlatilag két érdembeli mezőnyjátékos cserével álltunk ki első tavaszi bajnoki találkozónkra a listavezetővel szemben, akik változatlan őszi kerettel fogadtak bennünket, igaz, az augusztusi 0-1-ünk alkalmával gólt szerző Kaszai  például ezúttal nem volt a nevezettek között. A felkészülési mérkőzéseink nem rossz csapatokkal szembeni jó eredményeket hoztak, de ezekből (mint mindig) most sem vonhattunk le következtetéseket a bajnoki rajtra vonatkozóan, a hiányzóinkból már inkább. Az előjelek tehát nem kedveztek, ám esélytelenül nem szoktunk az Unione ellen pályára lépni a Hévízi úton, ahogy Sólyom Ferenc tavaly márciusi bemutatkozó meccsén is csak szűk, 2-1-es vereséget szenvedtünk egy 11-es góllal, miután vezettünk is.

7' Az egész meccsen nagyon aktív és sokszor (csak átmenetileg) megsérülő Melczer ment el a balon, majd gurított be középre, kapu elé, de szerencsénkre pontatlanul, nem emberhez, így ki tudtuk vágni.

15' Egy baloldali, felezővonal melletti Unione bedobásból kiindulva hagytuk, hogy ellenfelünk felrúgja a labdát a 16-osunk elé, és még ott sem tudtuk elrúgni, csak szabálytalankodni, így Melczer végezhetett el szabadrúgást a kapunkkal majdnem szemből, kissé balról, jó 19-20 m-ről, amit borzasztóan jól eltalálva a bal, hosszú felső sarkunkba rúgott. Szabó Gergő hiába lépett oda és emelte a kezét, már nem tudta hárítani. 1-0.

18' Kis híján megduplázták előnyüket a zöld-feketék: Kulcsárt ugratták ki a félpályáról előrerúgva középen-balon, aki Fülöp Csongi és Lóska Csabi között a 16-osig érve, a kimozduló Szabó Gergő mellett elrúgva a jobb kapufánk belső részét találta el, ahonnan nem befelé pattant, hanem a kapunk előtt el a másik oldal felé. Megúsztuk.

28' Jobboldali szabadrúgást végeztünk el a szögletzászló mellől, ami az ötös közepén tartózkodó Kocsis Balázstól az ötös mentén visszakerült a bal (rövid) kapufa magasságába, ahonnan Karvalics Bence a védők közül a bal (rövid) felső sarok fölé lőtt.

42' Koplányi vetődött bele lábbal Lovas Tomi balról-szemből megeresztett, kb. 11 m-es lövésébe.

45' Baloldali beadásunk után Kocsis Balázs lőtt szemből-jobbról, a 16-osról, amibe a közvetlen előtte álló hazaiak beleblokkoltak, így a bal alsó felé tartó, de teljesen lelassult labda nem okozhatott gondot a rá levetődő Tavasinak.

48' Melczer okozott problémát, amikor jobbról, az alapvonalunk mentén a kapunk felé tartott, de középre tett labdáját végül nagy nehezen sikerült kitakarítanunk a 16-oson belülről.

51' A helyzetünk nehezebbre fordult: a hazaiak a középpályáról Sztrungának tették ki a labdát balra, aki lendületből el is vitte azt, majd élesen és erősen a kapunk hosszú oldala elé adott, ahol az ötösünk előtt érkező Nagy egyből, gond nélkül az üres bal sarkunkba továbbított. 2-0.

52' Tóth Bálint lőtt szemből-jobbról, közvetlen a 16-os előttről nem sokkal a léc fölé.

59' Ismét Melczer villant, amikor szemből-jobbról, a 16-osunkon belülről, fájóan tisztán kicsivel a jobb (hosszú) alsónk mellé lőtt.

60' Nem éltünk az előbbi szerencsénkkel: a jobb felé kigurított kapuskiadás után Tóth Máté passzolta el a labdát, amit középre tettek Vassnak, aki kb. 12-13 m-en, a védelmünkkel szemben, a 16-ossal párhuzamosan jobb felé vitte a játékszert, majd némileg váratlanul kapura fordulva rálőtte, ami kb. fejmagasságban, Szabó Gergő és a bal (rövid) kapufa között a hálónkba vágódott. 3-0. Innen már nem nagyon lehetett visszaút.

73' A pár perce becserélt Hassan indult meg jobbról-szemből, és tette be remek ütemben a labdát az üresen bemozduló, szintén csereként beszálló Keresztesinek, aki a 16-osról a jól kimozduló Szabó Gergőbe lőtt.

76' Balról, a 16-osunkon belülről laposan kapunk elé tett lasztit ütött el a jól kivetődő Szabó Gergő épphogy a bemozgó Keresztesi elől.

78' Sztrunga lőtt baloldalról, a 16-osról laposan a bal (hosszú) alsó sarkunk felé, amit Szabó Gergő levetődve fogott.

88' Bán jobboldali beadása teljesen üresen találta a hosszún befutó Keresztesit, aki azonban úgy ért hozzá, hogy az üres jobb sarkunk helyett csak a felsőkapufánk tetejére továbbította. Nehezebb volt kihagyni, mint belőni.

A találkozó első kétharmadában labdatartásban és játékirányításban nem voltunk rosszak, de kimondott helyzetet nem, csak lehetőségeket sikerült kialakítanunk, így Tavasinak a minimálisnál nagyobb védenivalója nem akadt, míg az Unione elsősorban kontrákból veszélyeztetett, a második találatukat is ilyenből szerezték. Aztán a harmadik góljuk után kezdett szétnyílni az olló: míg mi elfáradtunk, addig ők már a szünettől kezdve friss embereket tudtak behozni, és sokszor csak a szerencsének köszönhettük, hogy nem kaptunk több gólt, Keresztesi például önmagában hármat szerezhetett volna. Összességében teljesen megérdemelt az Unione győzelme, de azért ez nem volt annyira sima mérkőzés, mint amit a végeredmény mutat, annak ellenére, hogy lehetett volna nagyobb különbségű is a vereségünk. Nem dőlünk a kardunkba, két hét múlva a SZAC-on folytatjuk, mert február 25-én nem tudunk hazai pályán mérkőzést rendezni. Teljességgel érthetetlen, hogy BLSZ I-ben miért kell már február közepén elkezdeni a tavaszi idényt, még akkor is, ha mindenkinek lenne saját műfüves pályája?!

Sólyom Ferenc: Azt gondolom, hogy a 60-65. percig teljesen egyenrangú ellenfelei voltunk az első helyezettnek, sőt, szerintem az első félidőben végig mi domináltunk és a mi akaratunk érvényesült, nem is nagyon tudták kihozni a labdát. A saját hibánkból kaptunk egy gólt: hagytuk lepattanni a labdát ahelyett, hogy elrúgtuk volna a levegőből, és akkor nincs a szabadrúgás se. Aztán a második félidő második felére elfogytunk fizikálisan, mert amíg ők tudtak ötöt cserélni, addig nálunk a hat-hét meghatározó játékosunk sérülése, betegsége miatt nagyon szűkösek voltak a cserelehetőségeink, ők viszont minőséget tudtak behozni, elég akár Czvitkovicsot, akár Hassant említeni. Ez a második félidő második felére kidomborodott, de ettől függetlenül, összességében nem vagyok csalódott, illetve inkább elégedetlen. Abból a szempontból mondjuk igen, hogy véleményem szerint az első félidőben akár a vezetést is megszerezhettük volna, és akkor kicsit másabb a mérkőzés, de azt, amit elterveztünk, hogy próbáljuk meg az ellenfelet a saját térfelén megzavarni, letámadni, azt az első félidőben a fiatalok nagyon jól megcsinálták, nem is nagyon tudtak vele mit kezdeni. Ha valaki csak azt olvassa, hogy 3-0, akkor azt gondolhatja, hogy sima volt, de szerintem nem volt ez ennyire sima az ellenfél részéről, és megkönnyebbültek, hogy túljutottak rajtunk.

Szabó András: Tudjuk, hogy egy tartalékos Gázgyárral játszottunk, akik szerintem az első félidőben magukhoz képest is jól futballoztak, megpróbálták elrontani a játékunkat, ami sikerült is nekik. Ehhez mondjuk a kissé szeles időjárás is hozzájárult, mert az első félidőben széllel szemben játszottunk, és nem alakítottunk ki annyi helyzetet. Viszont a nagyobb helyzetei szerintem ekkor is nekünk voltak, bár az utolsó negyed órát megnyomta a Gázgyár, és akadtak is lehetőségecskéi, beadásokból, pontrúgásokból veszélyesek voltak. A második félidőben a cserék véleményem szerint sokat segítettek rajtunk, minőségileg tudtam cserélni, amit Sólyom Feri nem tudott, így kidomborodott a nagyobb játéktudatás, és úgy érzem, hogy megérdemelten győztünk.


2022.11.26. (szombat) 13:00
15. forduló

Ikarus BSE - ASR Gázgyár 1-2 (1-0)
Bátony u., 55 néző; Vezette: Zimonyi; Asszisztensek: Busai, Róka

Ikarus BSE: Tuza, Hazai, Dósa, Papp (Simtchatcha 92'), Bunevácz (Pongor 75'), Tisza, Komlódi, Kocsis (Halász 46'), Ferkel, Péntek, Szél (Borbély 75')
Edző: Kovács Kálmán

ASR Gázgyár: Szabó, Tóth D. (Lovas 69'), Lóska, Tóth M., Scheiber, Mankó (Juhász 46'), Fülöp, Balogh (Constantino 46'), Csorba (Rézinger 36'), Deésy, Kocsis (Szikes 92')
Edző: Sólyom Ferenc

Gólszerzők: Ferkel 10' (11-esből) ill. Kocsis 55'+75'

Az őszi idény záró fordulójában a sereghajtó Ikarus vendégei voltunk a Bátony utca műfüvén, ahol november végéhez képest viszonylag kellemes időjárási körülmények között léphettünk pályára. Ellenfelünk öt szerzett ponttal, egy győzelemmel és két döntetlennel az utolsó helyen áll, előbbit két hete az RKSK-val szemben (2-0) szerezték hazai környezetben. Mivel első két meccsüket halasztották, ezért csak szeptemberben kezdték el a pontvadászatot, és öt bajnokit követően nulla ponttal, 2-14-es gólkülönbséggel rendelkeztek, így Simon Imre távozott a kispadjukról, helyét pedig az Ikarus U19-e együttesének edzője, a harminchétszeres válogatott Lőrincz Emil, valamint a klub szakmai tanácsadója, az ötvenhatszoros válogatott, mexikói vb-résztvevő Kovács Kálmán vette át. Bár a debütálásuk nem sikerült túl szépre, mivel 1-7-el átgázolt rajtuk a Vízművek, de az azóta szerzett pontjaikkal sikerült elérniük, hogy nem teljesen reménytelen a tavaszuk bennmaradás szempontjából, a hátrányuk mindössze három pont az ehhez szükséges pozíció eléréséhez. Ugyanakkor nekünk nem lehetett más célunk, mint egy győzelemmel szépen zárni a 2022-es évet a Lőrincz Emilt ezúttal nélkülöző buszgyáriakkal szemben. Legutóbb idén májusban az utolsó percben mentettük döntetlenre a mérkőzésünket Mátyásföldön, ami akkor számunkra. nagyon sokat ért. Kezdő csapatunkba visszatért a Csepel UFC meccsen megsérült, azóta kétszer csereként már szóhoz jutó Lóska Csabi.

10' Védelmi hibánk után a hazaiak Szélt tudták kiléptetni balra, a 16-osunk határa felé, aki jól adott laposan középre a kapunk elé befutó csapattársa elé, akit Tóth Dani eközben kissé akadályozott, hogy biztosan ne érjen oda és lője be az üres kapuba (nem is sikerült neki, a labda elgurult a kapunk előtt), amiért Zimonyi játékvezető nem váratlanul 11-est adott. A büntetőt Ferkel az irányt jól érző Szabó Gergő kezei mellett a bal sarokba rúgta. 1-0.

18' Az első és egyetlen kapura veszélyes megmozdulásunk az első félidőben (igaz az Ikarusnak sem volt több): Balogh Peti jobboldali szabadrúgást ívelt előre/befelé a 16-os közepe irányába, ahonnan a felugró Lóska Csabi kb. 10-11 m-ről a jobb felső sarok fölé fejelt.

23' Szabó Gergő hozta ránk a frászt, amikor a 16-oson belül félig már odaadta a labdát Szélnek, de végül szerencsénkre rá tudott vetődni.

50' Balról tettük be a lasztit Constantino Dominiknak a 16-os rövid oldalára, aki Pappal küzdve földre került, miközben az ötösre kijövő Tuza levetődött a játékszerre. Zimonyi nem látott szabálytalanságot.

54' Rézinger Boti baloldali beadása találta meg Kocsis Balázst az ötös hosszú oldala előtt, aki a védők közül a bal (rövid) felső sarok mellé fejelt.

55' Constantino Dominik ment el a jobbon és adott az ötös hosszú oldalára, ahol a kapufa magasságában érkező és felugró Kocsis Balázs 5-6 m-ről le tudta azt fejelni a kapu elé, ami az ötösről visszamozgó Tuza mellett a kapu közepébe, a háló (belső) tetejére pattant. 1-1!

65' Scheiber Bence indult el a jobboldalon, majd bejátszotta a labdát a 16-osra Kocsis Balázsnak, aki szemből-jobbról a kapu közepébe, Tuza kezeibe nyesett.

69' Fülöp Csongi passzolt váratlanul túl röviden a középkörtől kissé visszább a csapattársnak, amire Ferkel csapott le és vitte be üresen szemből a 16-osunkra, majd Szabó Gergőre a labdát, amit el is tolt kapusunk mellett jobbra, és már csak az üres kapunkba kellett volna lőnie, ehelyett óriási szerencsénkre kb. 7-8 m-ről oldalhálót talált.

70' Zimonyi játékvezető megelégelte Kovács Kálmán folyamatos reklamálását, és második sárgával kiállította a hazaiak mesterét.

75' A szabálytalanság határán sikerült labdát szereznünk a térfelünkön, miközben az Ikarus a jobboldalon próbált támadni, és így játékosuk a földre került, Rézinger Boti pedig meg tudott iramodni a balon, majd kapu elé adott, amit a védők ugyan kifejeltek, de pont középre, Kocsis Balázshoz, aki nagyjából kapuval szemben, kb. 14 m-en mellel átvette azt, majd az elé leesőt a gólvonal előtt álló Tuza mellett a kapu közepébe, a léc alá vágta. 1-2!

78' Constantino Dominikhoz juttattuk a labdát balról a 16-oson belülre, jobbra, aki éles szögből, a visszatolódni igyekvő védelem mellett ellőtte azt a kapu előtt, de a hosszún nem érkezett senki sem.

81' Lóska Csabi szabálytalankodott az Ikarus játékosával a balon, az alapvonalnál egy játéktéren kívülre kiengedni kívánt labdánál, de szerencsénkre már az alapvonalon kívül, így nem 11-es, csak szabadrúgás következett a 16-osunkon belülről, amit begurítottak a rövid ötösünk el, és onnan rá is lőtték, de az az ötösön belül álló játékosok láberdejében elakadt, majd pattogott köztük össze vissza, míg végül a gólvonalról határozottan kimozduló Szabó Gergő "rendet téve" rá tudott vetődni. Megúsztuk.

82' Jobboldali Ikarus beadás után a csereként beállt Pongor a 16-osunk közepéről a nem túl jó ütemben kimozduló Szabó Gergő mellett a kapunk jobb alsó sarka mellé fejelt. Ezt is megúsztuk.

95' Az utolsó pillanatban majdnem összehoztuk:  Rézinger Boti könnyelmű, térfelünk bal szélén történt, cselezés közbeni labdavesztése után az előző esethez hasonló módon jobbról adtak kapunk elé a kék-pirosak, ahonnan ezúttal is Pongor fejelt (csúsztatott) kellően üresen felugorva épphogy a jobb alsó sarkunk mellé. És ezt is megúsztuk.

Az első félidőben egyik csapat sem tudott játékban a másik fölé kerekedni, és bár az Ikarus tíz perc után megszerezte a vezetést, az egyenlítés érdekében, előre játékban nem jelentettünk túlzott veszélyt a kapujukra (konkrétan nem volt egy lövésünk sem). Kicsit az is érződött, hogy ez a mérkőzés a hazaiaknak jóval fontosabb, mi nagyjából úgy lehettünk vele, hogy valahogy úgyis nyerünk az utolsó helyezett ellen. Mindkét együttes sok hibával, főleg előrefelé pontatlanul játszott, nem volt valami magas színvonalú, élvezetes meg végképp a találkozó. A második játékrészre két cserével frissítettük a jobboldalunkat, aminek meg is lett az eredménye, ki tudtunk egyenlíteni. Aztán a viszonylag gyakori szabálytalanságokkal tördelt oda-vissza játékból mi jöttünk ki jobban a vezető gól megszerzésével, de Ferkel helyzeténél és a találkozó utolsó negyedórájában sokat köszönhetünk a szerencsének: az Ikarus nagyon könnyen megszerezhette volna második gólját, amivel borzasztó közel került volna az egy ponthoz, amire igazából rá is szolgált, ám Kocsis Balázs két góljával végül el tudtuk vinni a három pontot a Bátony utcából. Együttesünk ezzel kilencedik őszi győzelmét szerezte, a nyolcadikat egygólos különbséggel, és Kocsis Balázs újabb kettő (összesen) kilenc találatával hármas holtversenyben a góllövőlista ötödik helyére jött fel. Stabil hatodik helyünk, huszonkilenc pontunk és plusz egybe került gólkülönbségünk felettébb örömteli, az elmúlt szezonok tekintetében különösen. Soha rosszabb őszt és legalább ilyen jó tavaszt! Találkozunk 2023-ban! Hajrá ASR! Hajrá Gáz!

Sólyom Ferenc: Először is szeretnék gratulálni a csapatnak az őszi szerepléshez! Végül is teljesítették azt, ami az utolsó pár fordulóban kérésem volt, azaz úgy menjünk el telelni, hogy az MLSZ adatbankban öt darab kis zöld négyzet legyen a nevünk mellett. Szerintem kevés ilyen csapat lesz rajtunk kívül a bajnokságban. Ma sem játszottunk szépen, ráadásul az első félidőben nagyon lassan és körülményesen. Azt is lehet mondani, hogy kicsit többet gondoltunk magunkról. A másodikban aztán a cserék picit felgyorsították a játékot, kértem, hogy a széleken próbáljunk meg mögéjük kerülni, ami sikerült, és mind a két gólt ilyen szituációból szereztük. Ettől függetlenül nem voltunk meggyőzőek, azonban ismét csak azt tudom mondani, a csapat erejét és egységét mutatja, hogy az ilyen meccseinket most már zsinórban meg tudjuk nyerni.


2022.11.19. (szombat) 11:00
14. forduló

ASR Gázgyár - Pestszentimrei SK 1-0 (0-0)
Sujtás u., 70 néző; Vezette: Fekete; Asszisztensek: Ferencz, Agócs

ASR Gázgyár: Szabó, Tóth D., Tóth M., Scheiber, Juhász (Constantino 14'), Mankó (Balogh 46'), Fülöp, Deésy, Rézinger (Buják 59'), Kocsis (Tóth B. 92'), Lovas (Csorba 59')
Edző: Sólyom Ferenc

Pestszentimrei SK: Mészáros, Polónyi, Kerekes, Choman, Czene, Győrfi (Béres-Orbán 89'), Krénusz, Szombathy (Köck 91'), Tarcali (Quasem 78'), Léránt (Sásdi 46'), Mészáros
Edző: Lanzafame Davide

Gólszerző: Tóth M. 91'

Az ősz utolsó előtti fordulójában a 11. helyezett Pestszentimrét fogadtuk, akikkel legutóbb itthon, a bennmaradásért folytatott küzdelmünk részeként a 94. percben kapott góllal 1-1-re végeztünk. A meccs után érthetően keserű volt a szánk íze, de végül szerencsére nem ezen a két bukott ponton múlt a BLSZ I-es tagságunk. Míg a tavalyihoz képest a mostani szereplésünk ég és föld (akkor a 14. forduló előtt nyolc ponttal a tizenötödik, vagyis utolsó előtt helyen álltunk, most huszonhárom ponttal a hatodikon), addig az imreieké nagyjából megegyezik az előző szezonéval, akkor tizenhat, most tizennégy pontjuk volt/van, ez utóbbival jelenleg a 11. helyen állnak. A nyáron PR szempontból is erőset húztak, hiszen a korábbi Serie A játékost, a Honvéddel és Ferencvárossal egyaránt magyar bajnoki címet szerzett (kétszer a gólkirályi titulust is elnyert), Magyar Kupa győztes, az aktív pályafutástól idén visszavonult Davide Lanzafamet nevezték ki trénernek, akinek ez az első edzői megbízatása. Csapatunk négymeccses veretlenségi és hárommeccses győzelmi sorozattal a háta mögött érkezett a találkozóra, ahol mostanra már talán ki lehetett jelenteni, hogy mi számítottunk az esélyesnek, de ezért önmagában még nem osztanak pontokat, az esélyességgel élni is kell tudni, és biztosak lehettünk benne, hogy a vendégek nem fogják könnyen adni magukat. Kapunkba sérüléséből felépülve visszatérhetett Szabó Gergő, aki mellett Lovas Tomi jelentette még a különbséget a kezdőnkben az Issimo elleni múlt heti meccsünkhöz képest. Pályánk talaja az esőzések miatt felázott, és kérdéses volt, hogy mennyire lesz játékra alkalmas szombat délelőttre. Mi az ésszerűség határán belül mindenképpen szerettük volna lejátszani a mérkőzést, és ebben nagy segítséget jelentett, hogy péntek késő estére az eső elállt, illetve néhány játékosunk szombat reggel áldozatos munkával játékra alkalmassá tette a játékteret.

Az első félidő legelejétől kezdve a Pestszentimre a biztos védekezés melletti kontrajátékra próbált építeni, illetve ha ez utóbbira nem nyílt lehetősége, akkor igyekezett felépített támadásokat vezetni, inkább kevesebb, mint több sikerrel. Mindez ugyanakkor elég volt arra, hogy ne tudjunk könnyen veszélyes szituációkat kialakítani a kapujuk előtt, ám így is eljutottunk belőlük háromig, míg a mi oldalunkon Szabó Gergőnek igazából semmi komolyabb dolga nem akadt. A labdabirtoklási fölényünk nem tűnt drámaian nagynak, de a játékot már csak az ellenfél védekező taktikájának következményeként is mi irányítottuk. Szűk negyed óra elteltével annyi, előre nem látható dolog történt, hogy Juhász Marcit le kellett cserélnünk a jobb-bekk pozíciójában, helyére Constantino Dominik állt be. A csere után egy perccel baloldali szabadrúgást végezhettünk el az oldalvonal és a 16-os oldalvonala közöttről, amit Rézinger Boti rosszul eltalálva laposan küldött az ötös rövid oldala elé, ahonnan kikerült a 16-os mezőny felé eső vonala irányába, amit Lovas Tomi szemből-balról, kb. 12-13 m-ről fordulásból egyből rálőtt, és a labda a főleg az ötösön álló játékosok között fejmagasságban elhaladva a jobb (rövid) kapufa külső részét eltalálva pattant az alapvonalon túlra. A 19. percben Deésy Márk húzott váratlant, és szemből-balról, kb. 18-19 m-ről kapura ívelt, ami az odaérni próbáló Mészáros mellett végül a bal (hosszú) alsó sarok mellé hullott. A 30. percben újfent Deésy Márk villant, és adott kb. 30 m-ről jó labdát Rézinger Botinak a 16-oson belülre, aki lendületből, balról-szemből, kb. 12-13 m-ről a felsőléc fölé bombázott. Igazából érdemben ennyi volt az első játékrész.

A szünet után sem változott jelentősen az összkép, ugyan Szabó Gergőnek talán egy picit többször kellett közbeavatkoznia, de ezek mind rutinmegmozdulások voltak. A 64. percben Tóth Dani jobboldali bedobása után Deésy Márk révén sikerült középen picit kiléptetni Kocsis Balázst, akinek az érkező védők miatt a 16-os és a félkörív találkozásától, szemből-balról kapura kellett lőnie, azonban a bal (hosszú) alsó sarokba tartó kísérletét Mészáros levetődve magabiztosan fogta. A 75. percben rendhagyó módon mi vezettünk kontratámadást, amikor Kocsis Balázs a középkörből, de még a mi térfelünkről ugratta ki az ugyancsak a mi térfelünkről induló, negyed órája becserélt Csorba Andrist, akinek a már majdnem odaérő Krénusz miatt kb. 21-22 m-ről, szemből-jobbról lőnie kellett, ám a fejmagasságban kissé a bal (rövid) sarokra tartó játékszert a levegőben elnyúló Mészáros ezúttal is magabiztosan fogta. A találkozó utolsó tíz percére intenzív oda-vissza rohanás alakult ki, mindkét csapat próbálta bevinni a döntő találatot a másik lekontrázásából, és bizony akadt, hogy nekünk kellett izgulnunk, hogy ne kapjunk egy ilyenből gólt, például akkor, amikor Tóth Máténak kellett bevetődve blokkolnia. A játékvezető három perc hosszabbítást mutatott (amiből végül több mint négy lett), amikor a 91. percben baloldali szögletet végezhettünk el: a sarokrúgást Csorba Andris tekerte remekül az ötös rövid sarka felé kimozgó Balogh Petinek, aki kicsit felugorva, a kapunak háttal jó ívben csúsztatta meg fejjel a labdát az ötös hosszú oldalára, ahol a kapufa magasságában Kerekessel szemben helyzeti előnyben álló Tóth Máté kb. 3 m-ről a bal (rövid) felső sarokba fejelt (1-0)! A kék-fehérek megpróbálkoztak egy utolsó, kétségbeesett kísérletre az egyenlítéshez, de nem maradt már idejük, sőt, egy előre rúgott labdánknál a kifutó Mészáros elszámította magát, és Buják Brendon kapus nélkül maradt kapura tett lasztiját a védőnek kellett blokkolnia középen, a 16-oson belül, hogy ne legyen belőle gól (utána még a kezére is rápattant, de ezt szándékosnak semmiképpen sem lehetett nevezni).

Együttesünk tehát egy alapvetően neki álló, de ezúttal az Issimo elleni meccshez képest lényegesen limitáltabb támadójátékkal jellemzett mérkőzést tudott behúzni a hosszabbításban, ami mutatja játékosaink jelenlegi pszichés állapotát és erejét. A Pestszentimre joggal bánkódhat a majdnem kiharcolt egy pont elvesztése miatt, hasonlóan érezhetnek, mint mi a tavasszal a 94. percben bekapott egyenlítő góljuk után. Mivel a Vízművek 6-1-es vereséget szenvedett a REAC-tól, az őszi hatodik helyünk már egészen biztosnak mondható, azt hiszem ilyen szép (rész)eredményre kevesen gondoltak volna a szezon előtt. Nyolc győzelmünkből immáron ez volt a hetedik, amit egy góllal többet szerezve tudtunk elérni, és ez az 1-0 most egyben azt is jelenti, hogy a gólkülönbségünk kikerült a negatív tartományból, és 0-ra változott. Az őszt egy hét múlva az Ikarusszal zárjuk a Bátony utcában, akik hiába utolsók, az esélyességünket ezúttal is muszáj lesz a gyakorlatban érvényesítenünk.

Lanzafame Davide: Kemény mérkőzés volt, mindkét csapat a végsőkig küzdött. Szeretnék gratulálni az ellenfélnek, mert velünk együtt jó meccset játszottak, és megérdemlik a tabellán elfoglalt helyüket. Ami minket illet: védekeztünk és volt néhány lehetőségünk kontrából, de nem csináltunk semmi különöset az ellenfél kapuja előtt, ami a mi hibánk. Ennek ellenére szeretnék gratulálni a csapatomnak is, és mostantól már az utolsó mérkőzésre koncentrálunk.

Sólyom Ferenc: Először is szeretném megköszönni Scheiber Bencének, Mankó Gerinek és Balogh Petinek, hogy reggel fél nyolckor már itt voltak, és újravonalaztak a pályát, valamint a kapu előtti területet megcsinálták, amivel nagyon sokat tettek hozzá ahhoz, hogy ez a mai mérkőzés létrejöhessen. Ugye egész héten esett az eső, és elég rossz állapotban volt a pálya. A csapatnak azt mondtam, hogy tegyék hozzá a magukét, tiszteljék meg őket azzal, hogy ezt a munkát elvégezték, és olyan eredménnyel is jöjjenek le majd meccs végén. Sajnos a játékunkon látszott, hogy nem tudtunk a héten a pályán edzeni, helyette a kis műfüvön, illetve szerdán a kapu mögött gyakoroltunk, tehát csak nagyon pici területen tudtunk dolgozni. Megpróbáltunk dinamikus dolgokat végezni, hogy hátha ez a meccsen is visszaköszön, de nagyon monoton és lassú volt a játékunk, nem éreztem azt, hogy a támadásainknál sokszor oda fogunk tudni érni a kapu elé. Nem is nagyon sikerült, talán egy-két helyzetünk adódott, és mindamellett, hogy mezőnyfölényben játszottunk, az meddő volt. Azonban azt gondolom, a csapat egységét és erősségét mutatja, hogy egy ilyen gyenge játékkal is sikerült itthon tartanunk a három pontot, egy 91. percben szerzett góllal. Szóval minden elismerésem a fiúké, és nagyon bízom benne, hogy az utolsó fordulóban is olyan eredményt tudunk elérni, amivel tényleg büszkék lehetünk erre az őszre.


2022.11.12. (szombat) 13:30
13. forduló

Issimo SE - ASR Gázgyár 0-4 (0-2)
Szántóföld u. (REAC-műfű), 30 néző;
Vezette: Rábel; Asszisztensek: Végh, Lantos

Issimo SE: Zöldesi (Vida 72'), Kaszab, Kovács D., Kupás (Horváth 65'), Kelemen (Fazakas 53'), Zabos (Trembulyák 65'), Kovács K., Kerezsi (Kindlik 29'), Spánitz, Szabó, Sowunmi
Edző: Nagy Vilmos

ASR Gázgyár: Urbán, Tóth D., Tóth M., Scheiber (Lóska 85'), Juhász (Constantino 82'), Mankó, Fülöp, Deésy, Rézinger (Buják 72'), Kocsis, Csorba (Lovas 72')
Edző. Sólyom Ferenc

Gólszerzők: Kocsis 10'+28'+86' (a másodikat 11-esből), Scheiber 72'

A két csapat története első bajnoki mérkőzését játszotta egymással a Szántóföld utcai sporttelep bejárattól távolabb eső műfüves pályáján, ahol idén februárban a REAC-cal is megmérkőztünk. Az Issimo eddigi bajnokijait mind a REAC stadionjában rendezte meg, a miénk volt az első, amit az edzőpályájára vitt. BLSZ I-es újonc ellenfelünkkel ugyanakkor játszottunk már tétmeccset három évvel ezelőtt a Budapest Kupa 3. fordulójában, amikor az újpesti Cérna-pályán csak nagy nehezen tudtunk 2-4-el továbbmenni. Ők akkor még a BLSZ III-ban szerepeltek, de azóta két év alatt két osztályt ugrottak, tavasszal a II. kerület UFC-t végül egy ponttal megelőzték a BLSZ II. 1. csoportjában, így mostanra már Budapest legmagasabb osztályába jutottak. A 2022/23-as szezont egész jól kezdték, a harmadik fordulóban 2-3-ra győztek a 43. sz. Építőkkel szemben a Hévízi úton, majd 1-1-et játszottak a Budafok II-vel, illetve a BLSZ-es csapatok közül ők jutottak legtovább a Magyar Kupában, ahol a harmadik körben (a legjobb hatvannégy között) egy MTK-tól elszenvedett 0-8-al búcsúztak. Azóta viszont kevésbé eredményesek, mindössze három pontot sikerült gyűjteniük az Ikarus, RKSK, SZAC elleni döntetlenekkel, ami összességében a 14. helyre elegendő. Ismét kezdőjükben kapott helyet a negyedik issimos mérkőzésére készülő Kovács Dávid, 2016-os bajnokcsapatunk játékosa. Nálunk ezúttal nem számíthattunk Balogh Peti csapatkapitányunkra, akinek utánpótlásedzői feladatai miatt vidéken volt jelenése, és mivel Lóska Csabi sincs még 100 %-os állapotban, ezért a kapitányi karszalagot a múlt héthez hasonlóan most is Tóth Máté viselhette. Mivel a Vízművek otthon némi meglepetésre csak 2-2-es döntetlent hozott össze a Tintahalakkal, ezért győzelmünk esetén előre léphettünk a tabella hatodik helyére.

1' Szűk egy perc alatt eljutottunk az első kapura lövésünkig: Tóth Máté lőtte előre a labdát a jobbon felfutó Juhász Marcinak, aki a 16-os oldalvonala mellől középre adott Csorba Andrisnak, aki megtartotta azt, majd balra passzolt Kocsis Balázsnak a 16-os határa mentén, aki Rézinger Botihoz passzolt középre, akinek középről középre tartó lövését Zöldesi magabiztosan fogta.

10' Kirúgásunk után a középkör környékéről lőttük előre a lasztit kissé jobbra, a védővonalba, amit a hazaiak visszafelé futó játékosa próbált elrúgni, de nem jól találta el, és így az a mellette futó Kocsis Balázshoz került, aki kis előnnyel, szemből-jobbról bevitte azt a 16-oson belülre, majd a kimozduló és a labdát balra eldőlve elütni próbáló Zöldesi mellett elvitte azt az ötös sarkáig, ahonnan nem túl erősen az üres kapu hosszú oldala felé passzolt, a befutó Kaszab és Kerezsi pedig túlfutott rajta/nem találta el, így az a jobb (hosszú) kapufa belső részéről a kapuba pattant. 0-1!

13' A hazaiak első kapura lövése: Szabó tette ki középről Kelemennek a játékszert balra, a 16-os sarka környékére, akitől visszakapta, de a szemből, kb. 18 m-ről megeresztett gyenge lövését Urbán Beni magabiztosan fogta a jobb alsó saroknál.

16' Deésy Márk lőtt középről, kb. 25 m-ről kapura, ami nem is kerülte el sokkal a jobb felső sarkot.

22' Csorba Andris tette előre a lasztit a jobbon Kocsis Balázsnak a 16-os oldalvonala irányába, aki megtartotta azt, majd befelé, egyben visszagurított a mezőny felé Deésy Márknak, aki szemből-jobbról, a 16-os és a félkörív találkozásától középmagasan meglőtte a jobb (hosszú) sarkot, ám Kaszab az ötösről kifejelte szögletre.

24' Kocsis Balázs vitte fel a játékszert a balon a 16-os sarkáig, majd visszafordult és átívelt az ötös hosszú sarkához, ahol érkezett Csorba Andris, aki egyből lőtt is, de Zöldesi fölött kapu fölé.

28' Juhász Marci iramodott meg a félpályán nem sokkal túlról, középen, kissé jobbra, és mivel nem találkozott senkivel, ezért szemből-jobbról bevitte a labdát a 16-oson belülre, majd kb. 12 m-en Kovács K. és Kovács D. együttes szerelési kísérleténél utóbbi akasztotta, amitől Marci a földre került, Rábel játékvezető pedig jogosnak tűnő 11-est adott. A büntetőt Kocsis Balázs magabiztosan a jobb alsóba rúgta, Zöldesi a másik irányba ment. 0-2! Cserélt az Issimo: Kerezsi helyett Kindlik személyében csatár állt be.

39' Szabó végzett el szabadrúgást jobbról-szemből, kb. 26-27 m-ről, ami a bal (rövid) alsónk felé csapódott lefelé, de Urbán Beni egy vetődéssel oldalt ütötte bedobásra.

68' Kovács K. végzett el jobboldali szögletet, amit a hosszú kapufánk magasságában a felugró Fazakas kb. 7-8 m-ről a kapunk jobb (rövid) oldala mellé fejelt.

72' Csorba Andris adott be baloldali szögletet a rövidre, ami pont jól érkezett a jobb (rövid) kapufa magasságában, az ötösön belül két védő között álló Scheiber Bencének, aki felugorva fejjel belecsúsztatott, ami a rosszul kimozduló Zöldesi mellett/fölött az üresen maradt kapu közepébe vágódott. 0-3! Kapuscsere: Zöldesi helyett Vida érkezett.

79' Szabadrúgást végzett el az Issimo már a térfelünkön, középen-balon, amit középre tettek előre, majd egy passzal kiléptették Fazakast, aki szemből-jobbról, kb. 13 m-ről a kapunk fölé lőtt.

84' Szabó tekert szemből-balról, kb. 22-23 m-ről a jobb felső sarkunk fölé.

86' Deésy Márk adott középről, kb. 40 m-ről remek labdát jobbra Kocsis Balázsnak, aki szemből-jobbról bevitte azt a 16-oson belülre, majd rögtön el is lőtte a jobb (hosszú) sarok felé, ami a vetődő és kissé mellényúló Vida mellett a jobb felsőben kötött ki. 0-4!

Együttesünk ránézésre magabiztos győzelmet aratott a szimpatikusan futballozó, nem rossz képességű, de több kulcshibát elkövető Issimo csapata fölött. 0-2 után a hazaiak támadóbb felállásra váltottak át (mi meg nem igazán erőltettük a további támadásokat, inkább vártuk, hogy ellenfelük hozza a labdát), ami különösen  a második félidő első felében lehetőséget adott számunkra, hogy lekontrázzuk őket, és 4-5 olyan szituációnk is akadt, amikor létszámfölényben vittük a kapujukra a labdát, ám ezeket kivétel nélkül, a megszokott módon, pontatlanul játszottuk le (rossz passz vagy kiugratási kísérlet), így még lövésig sem jutottunk belőlük. Az Issimonak ugyanekkor elsősorban pontrúgások formájában adódtak lehetőségei a szépítésre, de szerencsénkre ezeknél ők is pontatlanok voltak, így nem lett a mérkőzés 1-2, 0-3-nál pedig gyakorlatilag eldőlt a találkozó, a XV. kerületiek kapust is cseréltek, majd visszább álltak, és ugyan még ezután is volt egy-két lehetőségük, de az 1-3 ekkor már nem lett volna annyira veszélyes számunkra, mint korábban az 1-2. Szezonbeli hetedik győzelmünk az első, amit nem egy gól különbséggel értünk el, illetve a 0-4-nek köszönhetően már csak egy góllal kaptunk többet, mint amennyit rúgtunk a bajnokságban. Kocsis Balázs három mostani és két múlt heti találatával immáron hétgólos. Három gólt egy bajnoki meccsen utoljára Kolozsvári Laci tudott szerezni egy éve, a Svábhegy elleni 5-2 alkalmával. Ha az őszből hátralévő két meccsünkön legalább négy pontot szerzünk, akkor jó eséllyel (a Vízművek még játszik a REAC-cal) a hatodik helyet megtartva megyünk téli szünetre.

Sólyom Ferenc: Gratulálok a csapatnak a győzelemhez! Azt gondolom, hogy a 0-4 elég meggyőző fölény, ami szerintem a játékban is megmutatkozott. Egyáltalán nem rossz együttes ez az Issimo, egyénileg sok jó játékosa van, de csapatként nem igazán funkcionáltak, mi viszont ezzel szemben ma csapatként tudtunk jól teljesíteni. A második félidőben megint rengeteg olyan lehetőségünk volt, amikor létszámfölényben vagy nagy területen tudtunk kontratámadást vezetni, amikbe továbbra is rengeteg hiba csúszott. Ezekből sokkal több lövést, helyzetet, gólt kellene elérnünk, de ettől függetlenül nem vagyok elégedetlen, mert négy gólt azért csak sikerült szereznünk, és úgy érzem, hogy megérdemelten nyertük meg a mérkőzést.

Lengyel Iván (Issimo elnöke): Többet vártunk a mérkőzéstől. Nyilván a játék képe alapján megérdemelt a Gázgyár győzelme, de ehhez hozzájárult egy-két egyéni hiba, illetve a kihagyott helyzeteink is.


2022.11.05. (szombat) 11:00
12. forduló

ASR Gázgyár - Vízművek SK 2-1 (0-0)
Sujtás u., 90 néző; Vezette: Zám; Asszisztensek: Polgár, Dienes

ASR Gázgyár: Urbán, Tóth D., Tóth M., Scheiber, Juhász (Constantino 46'), Deésy, Fülöp, Buják (Mankó 60'), Kocsis (Lóska 91'), Lovas (Balogh 68'), Csorba (Rézinger 60')
Edző: Sólyom Ferenc

Vízművek SK: Hollókőy, Kiss, Jancsó, Gáti (Kerékgyártó 46'), Niedermüller, Varsa (Korányi 69'), Mamusits, Hutás (Szanati 69'), Koblencz (Fenyvesi 89'), Madarász, Zilahi (Peller 62')
Edző: Mészöly Géza

Gólszerzők: Kocsis 86'+87' ill. Jancsó 72'

Négy fordulóval az őszi idény zárása előtt érkeztünk el a bajnokság első közműrangadójához, ugyanúgy hazai pályán, mint tavasszal, az előző szezon utolsó előtti mérkőzésén, ahol 2-0-ás győzelmünkkel gyakorlatilag bebiztosítottuk BLSZ I-es tagságunkat. Mivel két hónappal előtte a Budapest Kupában büntetőkkel jutottunk túl a vizeseken, elmondható, hogy legfrissebb élményeink pozitívak velük kapcsolatban, de mindehhez sokat kellett böjtölnünk, mert előtte egy 0-0-át leszámítva évekig ők nyertek. Ezúttal is a Mészöly Focisulira épített, 20 év alatti átlagéletkorú csapattal álltak ki ellenünk, ami oka lehet annak, hogy elég rapszodikus teljesítményt nyújtanak, mert a legutóbbi két meccsükön előbb 0-5-re kaptak ki hazai pályán a 43. sz. Építőktől, majd négy napra rá 4-0-ra verték idegenben a SZAC-ot. Döntetlenjük eddig még nem volt, nálunk kb. kétszer annyi gólt rúgva és ugyanannyit kapva, hét győzelemmel és négy vereséggel a tabella hatodik helyén álltak, négy ponttal megelőzve bennünket, egy győzelemmel tehát feljöhettünk volna közvetlenül mögéjük. Előzetesen kulcskérdésnek tűnt, hogy a kissé felázott, mély talajú, csúszós pályán a vizesek támadásai vagy a mi védelmünk fog-e jobban teljesíteni, de aztán az első negyedórában kiderült, hogy ezen a napon a mi támadásainkkal is lehet érdemben foglalkozni, mert most volt belőlük bőven. Kezdőnkben ezúttal hárman is helyet kaptak, akik amúgy inkább csereként szoktak beszállni, így Balogh Peti, Rézinger Boti és a még nem száz százalékos Lóska Csabi is melegítőben kezdett a cserepadon.

6' Buják Brendon baloldali beindítása után Kocsis Balázs tudott Jancsóval párban elmenni az ötös rövid sarka előttig, ahonnan az ötös mentén átpasszolt jobbra, a hosszú kapufa felé befutó Csorba Andrisnak, akinek ugyan picit vissza kellett nyúlnia a labdáért, de az ötösről így is rálőhette volna, azonban ebben a végül odaérő és -lépő Niedermüller megakadályozta.

8' Az előretörő Hutás adott be balról a kapunk elé üresen bemozgó Mamusitsnak, aki szemből, kb. 10 m-ről, a helyzet nagyságához képest csúnyán a kapunk jobboldala mellé fejelt.

11' A balról a hosszúnk elé ívelt lasztit a felugró Tóth Máténak sikerült hatástalanítania az ötösünknél, amit ezután Tóth Dani tudott onnan elhozni, de labdaelrúgási kísérlete gyertyában visszahullt balra, a 16-osunk határa környékére, amit ugyan Dani le tudott fedezni, de közben elcsúszott, így Koblencz oldalról bevitte azt a 16-osunkon belülre, majd éles szögből a jobb (hosszú) felső sarkunk mellé lőtt.

15' Fülöp Csongi jobbra tett labdáját követően Csorba Andris passzából Kocsis Balázs lépett ki védőjével a hátában jobbról a 16-oson belülre, ám kb. 12-13 m-ről gyengén lőtt a jobb (hosszú) alsó sarok felé, így Hollókőy könnyedén el tudott dőlni rá.

16' Balon, az oldalvonal mellett nem engedtük a vendégeknek, hogy kihozzák a játékszert, amit végül meg is szereztünk, és Kocsis Balázs a 16-os határa környékéről gyertyaszerűen berúgott a kapu elé, ahol az üresen tartózkodó Lovas Tomi kapunak félig háttal lekezelte azt, majd kb. 10 m-ről, pattanás után a labdát eltörve a bal alsó sarok mellé lőtt.

A félidő hátralévő részében kiegyenlített játék folyt, ahol talán mi voltunk picit aktívabbak, azonban érdemi esemény csak egy közvetlen szünet előtti momentumra korlátozódott, amikor Kocsis Balázs jobbról, a 16-os előttről a bal (rövid) alsó mellé lőtt, Hollókőy elugorva biztosított szükség esetére.

51' Tóth Máté jobboldali bedobása után Kocsis Balázs lőtt balról-szemből, a 16-osról, fordulásból a kapu jobb (rövid) oldala mellé/fölé.

58' A Vízművek 16-osa mentén jobbról középre bepasszolt labdát emeltünk be balra, immáron a 16-oson belülre Buják Brendonnak, aki átvétel és pattanás után, kb. 9-10 m-ről félmagasan lőtt, ami elakadt az ötösre kimozduló és jó reflexszel belevetődő Hollókőyben.

69' Balogh Peti passza után Kocsis Balázs lőtt szemből-balról, kb. 17 m-ről a kapu közepe felé, fejnél picit magasabban, amit a kézzel felnyúló Hollókőy szögletre ütött.

71+72' A szögletet követően Mankó Geri passzolt Balogh Petinek a jobbon, ami után labdát veszítettünk, és kontrából négy a háromban hozták ránk, aminek a végén a frissen beállt Szanati jobbról a 16-osunkra belépve kb. 10-11 m-ről erős lövéssel megpróbálta kilőni a bal (rövid) felső sarkunkat, azonban Urbán Beni szép és gyors vetődéssel szögletre ütötte a közeli próbálkozást. A szögletből ugyan sikerült felszabadítanunk, de az nem ment messzire, és visszakerült a vizesekhez, akik szemből-balról, a 16-osunkról kapura lőttek, ami a büntetőterületen belül álló játékosok valamelyikéről lecsorgott az ötösünk hosszú sarka, egyben az ott tartózkodó Jancsó elé, akinek kb. hat méterről nem okozott gondot a bal (rövid) alsónkba lőnie. 0-1. Nem érdemeltünk ilyen gólt, igazából bármilyen gólt, és maradt bő negyed óránk az egyenlítésre.

79' Kocsis Balázs tudott két emberrel a nyakán elfutni a jobbon, és oldalról betörni a 16-osra, de az ötöshöz érve már lőnie kellett, ami elakadt a szöget jól záró Hollókőyben.

81' Fülöp Csongi baloldali begurítását nem találta el a befutó Rézinger Boti kb. 13 m-ről, kapuval szemben.

85' Rézinger Botinak tettük be a lasztit a jobbon a 16-oson belülre, aki a védők között forgolódva próbált kapura lőni, de azt végül kb. 12 m-ről csak Hollókőy kezébe tudta juttatni.

86' Sokadszori felvonulásunk a Vízművek 16-osa előtt végre meghozta az eredményét, és a sors is visszaadta azt (ráadásul ugyanúgy), amit korábban elvett: Deésy Márk passzolt a 16-os vonala mentén balra, már a büntetőterületen belül tartózkodó Rézinger Botinak, aki középre passzolt Balogh Petinek, aki kb. 17-18 m-ről lőtt, de a lövése lecsorgott balra, az ötös elé, amire érkezett Kocsis Balázs, és a jobb (rövid) alsó sarokba továbbított. 1-1!

87' A Vízművek fiatalos hévvel kitámadt a vezetés újbóli megszerzéséért, ám ez a visszájára sült el: Balogh Peti ívelte előre a jobbon a játékszert a 16-os sarkánál kicsit beljebb üresen álló Scheiber Bencének, aki lekezelte azt, kapura fordult, de nem lőtte rá, hanem a középen tartózkodó védő mellett laposan átadott az ötös hosszú oldala elé, ahol megint csak érkezett Kocsis Balázs, aki Hollókőy kispárgázott lábai között laposan a kapu közepébe lőtt. 2-1!

Az első negyed órában egyik csapat sem tudta megszerezni a vezetést, mi három, ők kettő helyzetből, a szünetig hátralévő időben pedig "megnyugodott" a találkozó. A második játékrészben a Vízművek próbált ritmust váltani, de lehetőségekig és egy helyzetig mégis mi jutottunk el, aztán a 72. percben egy szerencsés találattal megszerezték a vezetést a vendégek. Igazságtalan lett volna, ha ez marad a végeredmény, de kellő energiát tudtunk mozgósítani az egyenlítés érdekében, amit egy hasonlóan szerencsés góllal négy perccel a vége előtt el is értünk, és másfél perc múlva kaptunk még egy  bónuszt is a győztes gól formájában, amit viszont a Vízművek érezhet igazságtalannak. A cseréink jól sültek el, Szabó Gergő kapusunk szerint Balogh Peti jelentette a különbséget, azaz ő volt a "difference maker". Jó rég fordítottunk meg így meccset két góllal az utolsó pillanatokban, utoljára egyáltalán mérkőzést megfordítani a második félidőben a Csep-Gólt sikerült a tavaly novemberi idényzárón, a végjátékban pedig négy éve a Testvériség ellen ugyancsak 2-1-re Ivancsó Dávid 86. és Papp Milán 93. percben szerzett góljaival. Győzelmünkkel egy pontra feljöttünk a Vízművekre, és a sorsolásainkat elnézve reális az esélyünk az ősz végi hatodik hely megszerzésére.

Mészöly Géza: Egy mély talajú pályán brusztos mérkőzést játszottunk, aminek ugye mindig megvan a Víz-Gáz miatti presztízse, és ez most sem volt másképp. A második félidőben jobban jöttünk ki, sikerült is értékesíteni a helyzetünket, de lett volna még módunk rá, hogy bebiztosítsuk a győzelmünket, ezek a lehetőségek viszont sajnos kimaradtak, és utána két perc alatt két gólt talált részben hasonló körülmények között a Gáz, mint amilyet mi lőttünk. A pontosztozkodás igazságosabb lett volna, annyit mindenképpen el kellett volna érnünk, és a kezünkben volt a győzelem is, de nem tudtuk kihasználni. Ebből a vereségből mindenképpen tanulnia kell fiatal csapatunknak. Megyünk tovább!

Sólyom Ferenc: Okvetlenül szeretnék gratulálni a fiúknak, mert sikerült 0-1-ről megfordítani a mérkőzést. Azt gondolom, hogy igen komoly igazságtalanság lett volna, ha ezt a meccset nem nyerjük meg. Az első félidőben nagyon jól játszottunk, maximálisan megcsináltuk, amit kértem: agresszíven játszottunk, a középpályán nagyon sok labdát szereztünk, és ezekből két-három-négy olyan lehetőségünk adódott, amikből már gólt kellett volna szereznünk. Az ellenfélnek igazából egy nagy helyzete volt az első félidőben, így tulajdonképpen az a véleményem, hogy már az első félidőben eldönthettük volna a találkozót. A második félidő eleje picit döcögősen indult, ott talán jobban játszott a Vízművek, de aztán kiegyenlített lett, sőt, nekünk voltak újabb lehetőségeink, például amikor szemben álltunk a kapussal és belelőttük, eltaláltuk. Aztán egy szöglet utáni szituációból, egy lecsorgó labdából kaptunk egy gólt, és őszintén szólva akkor nagyon mérges voltam, azt éreztem, nem biztos, hogy sikerül nyernünk, vagy egyáltalán pontot szereznünk. Azonban nagyon jól reagált a csapat erre a szituációra, szerintem a cserék is jól szálltak be a mérkőzésbe, így sikerült fordítanunk, és összességében nézve a meccset, úgy vélem, teljesen megérdemelt győzelem lett.


2022.10.29. (szombat) 19:00
11. forduló

TFSE - ASR Gázgyár 1-2 (0-1)
Promontor u. (Budafok műfű), 35 néző; Vezette: Csorba; Asszisztensek: Reszler, Grünvald

TFSE: Benkő, Radó, Kovács, Radnai (Suskó 46'), Nagy, Csordás, Béres D., Gényi, Koch, Béres R., Bodnáruk
Edző: Elekes József

ASR Gázgyár: Urbán, Tóth D., Lajos, Tóth M. (Constantino 82'), Scheiber, Juhász, Balogh, Fülöp, Rézinger (Buják 67'), Kocsis (Tóth B. 77'), Csorba (Szikes 94')
Edző: Sólyom Ferenc

Gólszerzők: Bodnáruk 72' ill. Kocsis 42', Buják 74'

A BLSZ II-ből négy szezon után visszajutott TFSE-vel utoljára 2018 tavaszán találkoztunk bajnokin, akkor is a Promontor utcában, ahol 3-3-as döntetlen lett a végeredmény. A Csörsz utcai sporttelep elkészülte után jövőre már ismét saját pályájukon fogadhatják ellenfeleiket. A testnevelésiek erős csapatokkal kezdték az idei bajnokságot, ami négy meccsen nulla pontot és 0-11-es gólkülönbséget hozott számukra, ezt követően viszont (az Unionét közbeiktatva) jöttek a nyerhetőbb meccseik, amiken szorosan ugyan, de mind a négyszer győzni tudtak (Pestszentimre 0-1, Ikarus 1-0, RKSK 4-2, SZAC 1-2). Mindezzel a forduló előtt, egy meccsel kevesebbet játszva, két pontra megközelítettek bennünket a tabellán, ráadásul hozzánk kísértetiesen hasonló karakterisztikát mutatva, azaz kevés lőtt gól melletti szűk győzelmekkel és pár nagyobb vereséggel 8-16-os gólkülönbséget produkálva (a miénk 9-16 volt). Előre sejteni lehetett tehát, hogy egyik csapat sem a támadójátékával fog brillírozni az enyhe budafoki szombat estében, a forduló záró mérkőzésén, a kérdés így sokkal inkább úgy hangzott, hogy szervezett védekezés mellett melyik lesz képes a másikkal szemben jobb és eredményesebb támadásokat vezetni annak érdekében, hogy mind a három pontot be tudja gyűjteni. Nekünk a győzelem a hetedik helyre való előrelépést (a Csepel UFC le- és a Testvériség visszaelőzését) jelentette volna, csakúgy mint a TF-nek. Döntetlen esetén a Csepel UFC-vel és a Tesivel totál azonos mérlegünk lett volna. A Budafok II. elleni meccsünkhöz képest a besárgult Mankó Geri helyett Juhász Marci kezdett.

A mérkőzés két félideje karakterében nem igazán tért el egymástól: végig azt lehetett érezni, hogy játékban és főleg előre játékban picivel mi vagyunk a jobb csapat, és ugyan a TF is becsülettel próbálkozott a támadásépítésekkel, de ezekbe rendszerint hiba csúszott, érezhetően több, mint a miénkbe, a védelmeket viszont párszor mindkét oldalon zavarba lehetett hozni. A domináló mezőnyjáték és a viszonylagos eseménynélküliség ellenére sem lehet kimondottan unalmasnak ítélni a találkozót, melynek első félidejében, annak is első fél órájában mi jártunk többet ellenfelünk kapujánál, több szabadrúgást és szögletet is elvégezhettünk, lehetőségig mindazonáltal a 31. percig nem jutottunk. Ekkor egy jobboldali beadásunk találta meg Tóth Mátét középen, a kapu előtt, védőnk azonban szemből, kb. 9-10 m-ről gyengén fejelt a kapu közepébe, Benkő kezeibe. Aztán a 35. és 40. percben kétszer is jól ránk ijesztettek a hazaiak, mindkétszer kapunk előtti kavarodásból: előbb középen nem léptünk ki megfelelően a labdát hozó ellenfelünkre, aki szemből, kb. 20 m-ről laposan a kapunk jobb oldala felé lőtt, amire Urbán Beni levetődött, de kipattant róla, az ismétlés elakadt benne, és az újabb kipattanót a 16-osról rálőve a védelmünk blokkolta, majd öt percre rá egy jobbról beívelt laszti következtében adódott ismét veszélyes kavarodás a kapunk előtt, de végül azt is megúsztuk. Aztán amikor már úgy tűnt, hogy gól nélkül fog véget érni az első negyvenöt perc, a 42-ben baloldalt tettük előre a játékszert a félpályán túlra, amit középre játszva átíveltünk a jobb szélre Scheiber Bencének, aki jól adott be az ötös rövid sarka elé Kocsis Balázsnak, aki kb. 9-10 m-ről fejjel belecsúsztatott, ami a vetődő Benkő mellett a jobb (hosszú) alsó sarokban kötött ki (0-1!).

A szünet után a gól ellenére is maradt ugyanaz a játék képe, bár a hazaiak érthetően próbáltak nagyobb erőfeszítéseket tenni az egyenlítés érdekében, de ennek komoly látszata nem volt, egészen a 25. percig, amikor is egy középkör környéki labdavesztésből szerencsénkre túl hosszan indítottak be a védelmünk mögé, így abból a szögből, jobbról már csak az oldalhálónkat találták el. Két percre rá viszont nem úsztuk meg ennyivel: a gólunkhoz nagyon hasonló módon (annyi különbséggel, hogy előtte Fülöp Csongi könyöklésnek tűnő esetét nem fújta be a játékvezető a félpályán, amiből aztán elmentek a jobbon) nagyjából ugyanonnan adták be a jobbról és ugyanoda a rövid ötösünk elé, ahol Bodnáruk úgy tudott beleérni a labdába, hogy az a kapunk közepénél álló Urbán Benin és egy védőnkön is áthullva a jobb (hosszú) alsó sarkunkba esett be (1-1). Igazából még felocsúdni sem volt időnk a kapott gólból, mert rögtön jött a válasz: egy jobboldalon előreívelt labdánknál tarolták le a felugró Kocsis Balázst a 16-os előtt, aki még így is fejjel tovább tudta juttatni a játékszert befelé, a 16-os elé, ahol a hét perce beállt, egy hete a BLSZ IV-es kettes csapatunk meccsén hat gólt lövő Buják Brendon gyűjtötte be azt, aki pár lépés megtétele után kapuval szemből, kb. 18 m-ről parádésan találta el a lasztit, ami a repülő Benkő mellett/fölött a jobb felső sarokba vágódott (1-2!). A hátralévő időben sikerült jól lemenedzselnünk az eseményeket, a TF ugyan eljutott még a kapunkig, de különösebb veszélyt már nem tudott gyakorolni rá. A 88. percben ugyanakkor történt még egy számunkra több mint sajnálatos eset: Lajos Laca a jobbon becsúszva remekül szerelt bedobásra egy elfutási kísérletet, miközben ellenfelünk a testsúlyával ráesett Laca három éve elszakadt és mostanra talán már tényleg rendbe jövőnek látszó térdére. Bár a játékot folytatni tudta a hátralévő ötperces hosszabbításban, de nem nézett ki jól a dolog, és csak remélni lehet, hogy nem lesz komolyabb következménye. Gyógyulást Laca!

Együttesünk idei ötödik győzelmével feljött a tabella hetedik helyére, és jövő héten a hatodik Vízművekkel játszik otthon, utána pedig három abszolút nyerhető meccse van még hátra az őszi idényből, szóval jók az esélyeink arra, hogy jelenlegi pozíciónkat meg tudjuk tartani a téli szünetben is. A tabella elejére tekintve, abszolút kiélezett a küzdelem a dobogós helyekért: azzal, hogy a REAC megverte az Építőket, az első öt helyezett csapat 27-27-27-26-25 pontos leosztásban mind csak egy mérkőzésnyire van egymástól.

Sólyom Ferenc: Gratulálok a csapatnak a győzelemhez! Úgy érzem, ez megint olyan Gázgyáros győzelem volt, ahol inkább a szív meg az akarat dominált, mint a játék. Ettől függetlenül fontos volt, mert arról döntött, hogy inkább az élmezőny felé húzó csapat vagyunk, vagy inkább a mezőny második felébe tartozó. A megszerzett három ponttal most előre tudtunk lépni a hetedik helyre, de ha kikaptunk volna, akkor visszaesünk a tizedikre, ami nagy különbség. Ezzel a hetedik hellyel ott vagyunk a közvetlen élmezőny mögött, és most olyan meccseink jönnek, ahol jók az esélyeink a további győzelmekre, amikkel akár még jobb pozícióban is mehetünk téli pihenőre.

Elekes József: Gratulálok a Gázgyárnak! Valamit nagyon tudnak, hogy hogyan kell egy szoros, döntetlen közeli meccset egy góllal megnyerni. Döntő jelentőségű volt, hogy az egyenlítő gólunk után szinte azonnal vissza tudták venni a vezetést. Úgy látom, hogy náluk van pár olyan játékos, akik még szeretnének többet is elérni a futballban, míg ma ezt az én csapatomból sajnos senkin sem véltem felfedezni.


2022.10.22. (szombat) 11:00
10. forduló

ASR Gázgyár - Budafoki MTE II. 1-1 (1-1)
Sujtás u., 80 néző; Vezette: ifj. Czakó; Asszisztensek: Madari, Csékei

ASR Gázgyár: Urbán, Tóth D., Tóth M., Lajos, Scheiber, Mankó (Deésy 57'), Fülöp, Rézinger, Kocsis (Tóth B. 64'), Balogh (Juhász 88'), Csorba
Edző: Sólyom Ferenc

Budafoki MTE II.: Ilyés, Fekete, Fridrich, Nagy (Závoda 46'), Greksa (Martzy 69'), Zavodni, Horgosi, Forrai (Pokoly 58'), Harsányi, Horváth T., Földi
Edző: Pozder Nenad

Gólszerzők: Tóth M. 14' ill. Harsányi 40'

A forduló előtt a bajnokságot vezető Budafok II. személyében idén az utolsó élcsapattal való találkozásunkat is kipipálhattuk, azaz az ősz nehezén már biztosan túl vagyunk. A budafokiak eddig remekül teljesítenek, a Promontor utcában az Unionét és a Csepel-Csep-Gólt is 1-0-ra verték, a mostanra a bajnokság második felében lévő csapatok ellen pedig általában magabiztosan győztek (kivétel az Issimo, ahol egy 88. percben kapott 11-es góllal 1-1-ig jutottak), egyetlen vereségüket a Vízművektől szenvedték el hazai környezetben, az utolsó utáni pillanatokban kapitulálva. Az Unioneval holtversenyben ők kapták eddig a legkevesebb gólt (ötöt), ami a támadójátékbeli nehézségeinket figyelembe véve, valamint az a tényt, hogy az előző szezonban mindkétszer ötöt kaptunk tőlük, elöljáróban nem kecsegtetett túl sok jóval. Ahogyan az sem segített bennünket, hogy Szabó Gergő sérülése továbbra sem jött rendbe (csak a cserekapus szerepkörét tudja vállalni), Lóska Csabi a TF meccsel bezárólag eltiltását tölti, illetve Sólyom Ferenc vezetőedzőnk is kihagyni kényszerült a mérkőzést a 43. sz. Építők elleni kiállítása miatt. Pozitívumként viszont elmondható, hogy Lajos Laci több mint három és fél évvel ezelőtti térdszalag szakadása, majd többszöri visszatérési kísérlete után először kezdett csapatunkban, és végig is játszotta a találkozót.

9' Harsányi adott be jobbról az ötösünk rövid oldala elé, a Tóth Máté mögött érkező Földinek, aki nem ideális ívben kapva azt a kapunk baloldala mellé fejelt.

14' Balogh Peti végzett el szabadrúgást balról, a 16-os sarka előttről, kb. onnan, ahonnan a Csepel UFC-nek a gólt lőtte, amit ezúttal is a jobb (rövid) alsó felé tekert meg, de az a blokkról most kapu mellé gurult szögletre. A baloldali szögletbe az ötös rövid oldalára betekerve Scheiber Bence ért hozzá előrenyújtott lábbal, ami így pont jó ívben hullott át a hosszú sarok elé Tóth Mátéhoz, aki a védője mellől, pár méterről egyből a félig üres kapu bal oldalába lőtt. 1-0!

18' Jobboldali Budafok beadás után a középre ívelt labdát Horváth T. lőtte szemből-balról, kb. a 16-osunkról a bal (hosszú) sarkunk irányába, amit Urbán Beni vetődve kiütött onnan, és ugyan a kipattanó egy befutó budafokihoz került, de ő már lesen volt.

25' Csorba Andris hátulról való felrúgása után Tóth Máté végzett el szabadrúgást a jobbon, a felezővonal és az oldalvonal találkozásánál, amit a 16-os rövid oldalára ívelt fel, ahol Balogh Peti felugorva fejjel megcsúsztatta azt az ötös rövid sarka elé befutó Kocsis Balázsnak, aki két védő között pici előnnyel kapura törve laposan a bal (rövid) sarkot vette célba, de Ilyés leért a labdára.

39' Egy középről jobbra áttett lasztit kezelt le Scheiber Bence már a 16-oson belül, majd pattanás után, jobbról-szemből, kb. 14 m-ről ráborított, a lövés pedig a felsőléc közepének a tetejét eltalálva hagyta el a játékteret.

40' Ami nálunk kimaradt, az a túloldalon rögtön bement: az üresen maradt Greksa adott be balról, nem messze az oldalvonaltól a kapunk elé, amit az ötösünk előtt, középen a felugró Zavodni csúsztatott meg fejjel a hosszú oldal irányába, ahol érkezett is Harsányi, aki a guruló játékszert az ötösünk előttről egyből a bal (rövid) felsőnkbe vágta. 1-1.

44' Felállt védelmünkkel szemben játszva próbáltak a vendégek lövőhelyzetbe kerülni, ami végül sikerült is nekik, amikor a jobb sarkunk elé betett és onnan, az ötösünkön belülről rálőtt labdájukba kellett Urbán Beninek belevetődnie, de már les is volt.

46' Kevésen múlt, hogy visszavegyük a vezetést: remekül ugrattuk ki középről Rézinger Botit a balon, a 16-oson belülre, aki a budafokiak között kilépve, kb. 14-15 m-ről (talán túl korán) megpróbálta kilőni a bal (hosszú) alsó sarkot, ám Ilyés lábbal kispárgázta azt.

55' Harsányi jobboldali beadása után középről viszonylag gyengén kapura lőttek, a balra tartót Urbán Beni vetődve maga mellé ütötte, majd még mielőtt a befutó Földi odaért volna, rávetődött.

56' Kocsis Balázs lőtte el középről Ilyés lábai között a labdát a hálóba, de már les volt.

77' Baloldali szabadrúgást végeztek el a fekete-pirosak a térfelünkön, nem messze az oldalvonaltól, ami a kapunk elé ívelés után középen lecsorgott a tök üres Horgosi elé, aki kb. 10-11 m-ről szerencsénkre borzasztó rosszul találta el a labdát, így az a kapu közepén álló Urbán Beni kezeiben landolt.

Az első félidőben jól, a támadójátékunkat tekintve pedig kifejezetten jól játszottunk a mérkőzésre talán nem kellő mértékben koncentráló budafokiakkal szemben, akik a második játékrészre érezhetően koncentráltabban jöttek ki, ekkor már többet birtokolták a labdát, de kimondottan nagy veszélyt nem jelentettek a kapunkra, igaz, egyszer-kétszer szerencsénk is volt. A két félidőt összegezve tehát a döntetlent reális eredménynek mondhatjuk, ám ha az első negyvenöt percben még egy gólt szerzünk (amihez igen közel jártunk), és/vagy a Budafok gólját el tudtuk volna kerülni, még több is lehetett volna a mérkőzésben. Emiatt csak nagyon minimálisan lehetünk csalódottak, sokkal inkább örülni kell annak, hogy egy élcsapattól végre pontot tudtunk szerezni, ami eddig hazai pályán háromszor sem sikerült. Jövő héten, a hosszú hétvége első napjának estéjén mi megyünk Budafokra, az időközben ránk két pontra feljövő TFSE-vel megmérkőzni, ahol bármilyen eredmény elképzelhető, de természetesen a három pontra fogunk törekedni.

Pozder Nenad: Nem titok, úgy érkeztünk erre a mérkőzésre, hogy a három pont megszerzése a célunk. Mivel műfüvön játszunk és készülünk, számunkra mindig picit idegen az itteni rendes füvön pályára lépni, ám ez nem lehet kifogás arra a rengeteg egyéni, technikai hibára, ami főleg az első félidőt, de az egész meccset is jellemezte. Úgy gondolom, hogy ellenfelünk maximálisan megoldotta azt, amit meg kellett oldania: rombolták a játékunkat, labdaszerzésekből gyorsan ritmust tudtak váltani, és akadt egy-két szituáció, amikor összenéztünk a kollégámmal, hogy most a kettőből melyik csapatot is látjuk játszani, akinél a labda van. Nekünk ebből a találkozóból mindenképpen tanulnunk kell, nincsen rajtunk semmilyen eredménykényszerből fakadó nyomás, számunkra az a fontos, hogy minél több fiatalembert tudjunk játszatni. Ezen a mérkőzésen közülük többen is lehetőséget kaptak, akik eddig kevesebbet, és volt egy-két első csapatból visszajátszónk is. Összességében azt mondom, hogy ilyen játékkal az egy ponttal meg kell, hogy legyünk elégedve, de a hibákat ki kell javítanunk a jövő hétre, mert a bajnokság hátralévő fordulóiban ezek már nem férnek bele. Nem kritizálni akarom a fiúkat, csak reálisan látni a történéseket, kielemezzük a dolgokat és megyünk tovább.

Sólyom Ferenc: Mindenképpen szeretnék gratulálni a csapatnak, elsősorban a hozzáállásért és az akaratért. Szerintem végig jól küzdöttünk, és ki tudtuk venni a Budafok játékának az élét. Megpróbáltuk már a támadásfelépítésnél megakadályozni őket, és azt hiszem, hogy ez többé-kevésbé sikerült is. Az első félidőben több lehetőségünk is volt a gólszerzésre, de továbbra is probléma, hogy ezeket a szituációkat nem tudjuk gólra váltani, és mivel különösen egy ilyen csapat ellen, mint a Budafok, benne van, hogy gólt kapunk, ahogy az most is történt, roppant nehéz megnyerni a mérkőzést. Persze ha valaki a meccs előtt azt mondja, hogy 1-1 lesz, szerintem aláírtuk volna. Nekem azért van egy kis hiányérzetem azzal kapcsolatban, hogy több volt ebben a mérkőzésben, mert ma nem biztos, hogy egy száz százalékig koncentrált és kiéhezett Budafokkal találkoztunk, és ezt ki kellett volna használnunk.


2022.10.15. (szombat) 19:00
9. forduló

43. sz. Építők SK - ASR Gázgyár 2-1 (1-0)
Hévízi út (III. kerület műfű), 50 néző; Vezette: Zimonyi; Asszisztensek: Újhelyi, Fekete

43. sz. Építők SK: Németh, Kmetykó M., Gergely, Kmetykó K., Demeter (Pump 86'), Rőthy, Lückl (Ovszák 75'), Alassmi, Mészáros (Maczinkó 77'), Koós (Pálmai 40'), Kovács (Nemes 86')
Edző: dr. Hevesi Tamás

ASR Gázgyár: Urbán, Tóth D., Tóth M., Szikes (Csorba 46'), Scheiber, Constantino, Mankó (Lajos 93'), Rézinger (Buják 58'), Fülöp, Balogh, Kocsis (Deésy 79')
Edző: Sólyom Ferenc

Gólszerzők: Kovács 19'+75' (mindkettő 11-esből) ill. Balogh 93' (11-esből)

Nem túlzás azt állítani, hogy a bajnokság eddigi (pozitív) meglepetéscsapatához, a vesztett pontok tekintetében legjobban álló, a forduló előtt a tabellán második helyen tartózkodó és eddig legtöbb gólt szerző 43. sz. Építőkhöz voltunk hivatalosak a munkanap miatt viszonylag késői időpontra, szombat 19:00-ra kiírt találkozóra, a Hévízi útra. Ellenfelünk remek sorozatot tudhat(ott) maga mögött, hiszen a harmadik fordulóban az Issimotól elszenvedett vereségét követően ötmeccses győzelmi szériát épített ki, melyben egy Unione elleni 0-1 tűnik a legnagyobb skalpnak, de nagysága miatt az RKSK feletti 7-0 és a SZAC-cal szembeni 1-8 is több mint megsüvegelendő teljesítmény. Mi azért joggal bízhattunk benne, hogy ekkora különbségű vereségtől nem kell tartanunk, hiszen ismerjük, tiszteljük az Építőket, és tisztában léve erősségeinkkel, valamint gyengeségeinkkel, nem fogunk ajtóstul rontani a háznak a Kerület műfüvén, hanem masszív védekezés mellett próbáljuk egy szoros meccsen a lehető legtöbbet kihozni magunkból és a mérkőzésből. Hogy aztán ez elég-e a pontszerzésre vagy sem, a végén kiderül, ami viszont tény, hogy utoljára 2017 februárjában szenvedtünk tőlük vereséget (2-1-re), még a Fáy utcában. Az mindenesetre nem könnyítette meg a dolgunkat, hogy Szabó Gergő lágyékhúzódása még nem jött rendbe (bár a kispadra leült), illetve a Csepel UFC ellen ugyancsak megsérült Lóska Csabi sem állt rendelkezésünkre. A védelmünkben Csabi helyett Szikes Peti kapott szerepet, akinek ez volt a bajnoki debütálása csapatunkban.

7' Fülöp Csongi lőtt jobbról, a 16-os sarka környékéről közepes erővel a jobb (hosszú) alsó sarok felé, amit Németh vetődve, minden gond nélkül fogott.

8' Koós ívelte be jobbról a labdát a kapunk elé, amit Rőthy még tovább is csúsztatott a jobb sarkunk elé, de Urbán Beni kézzel belekapva maga elé tudta ütni a játékszert az érkező Kmetykó K. elől.

10' Rézinger Boti lőtt közvetlen a 16-os előttről, balról-szemből kapura, de a középmagasan jobbra tartó labdáját Németh könnyedén fogta. Gyakorlatilag ez volt a hazaiak kapusának utolsó érdemi közbeavatkozása a találkozón.

18+19' Kmetykó M. ívelte fel a labdát a védelmünk mögé, középre, a 16-osunkon épphogy belülre Kovácsnak, aki kapura fordult volna vele, de a kilépő Urbán Beni leütközte ellenfelünk támadóját, amiért Zimonyi jogos (de sárgalapot talán azért nem érő) 11-est adott. A büntetőt a sértett a balra vetődő Urbán Beni helyére, a kapunk közepébe rúgta. 1-0. Sólyom Ferenc vezetőedzőnk a felívelésnél leshelyzetet vélelmezve megkérdezte Újhelyi partjelzőt, hogy ki ragadt be tőlünk, amire azt a választ kapta, hogy "nem tudom", amire jogosnak tűnő felháborodásában a kispadhoz kifutó Zimonyi kiállította mesterünket.

69' Kisebb kavarodás után nekünk balra, a 16-osunkon nem sokkal belül Pálmaihoz került a laszti, aki kapura vitte és lőtt, ami elakadt a kimozduló Urbán Beniben.

73-75' A hazaiak elvitték a jobbon a játékszert, majd a 16-osunk és az oldalvonal közöttről beívelték, de túl hosszan, amit a túloldalon, már a büntetőterületünkön kívül Kovács gyűjtött be, aki befelé törve középre passzolt a befutó Pálmainak, aki kb. 10 m-en próbálta azt Mankó Geri mellett elhúzva kapura lőni, és játékosunk becsúszva már csak akasztani tudta e mozdulata közben, így ismét jogosnak tűnő büntető következhetett, újra picit túl szigorúnak tűnő sárgalappal. A 11-eshez ezúttal is Kovács állt oda, aki az irányt jól érző Urbán Beni mellett a kapu bal sarkába lőtt. 2-0.

77' Az Építők balról felívelt labdáját Demeter fejelte a hosszú ötösünk előttről a bal felső sarkunk mellé.

83' Kovács lőtt szemből-balról a kapunk bal oldala irányába, amit Urbán Beni vetődve védett.

92'+93' Constantino Dominikot terítette le Pump a jobbon, a 16-os sarkánál picivel beljebb, amiért Zimonyi játékvezető ezúttal nekünk ítélt büntetőt. A 11-est Balogh Peti magabiztosan, az ellenkező irányba mozduló Némethtől nem zavartatva a jobb sarokba rúgta. 2-1!

Bár próbálkoztunk még felívelésekkel, ám reális esélyünk már nem volt kapura veszélyesnek lenni, így az Építők 2-1-es győzelme sem forgott veszélyben. Ellenfelünk az egész mérkőzésen többet birtokolta a labdát, és főként a mi térfelünkön zajlott a játék, de masszív védekezésünknek köszönhetően helyzetekig nemigen jutottak el, "rendes" gólt nem is sikerült szerezniük, csak büntetőből. Ez utóbbi ugyanakkor ránk nézve is igaz: mi is csak 11-esből voltunk képesek betalálni, valós veszélyt ugyanakkor nem jelentettünk ellenfelünk kapujára, mindössze két kapura lövésünk akadt, azok is a 10. percig bezárólag, utána gyakorlatilag semmi. Az Építőknek viszont megvoltak azok a momentumai, amikből nagyobb helyzet is adódhatott volna, de ezek jórészét a jól helyezkedő Urbán Beni magabiztosan fogta. A mérkőzés összképe alapján a kék-fehérek megérdemelten győztek, nálunk az ismert, előre játékbeli kvalitások változatlanul hiányoznak ahhoz, hogy valós esélyünk legyen egy ilyen meccsről ponttal, pontokkal távozni. 25 m-ig eljutunk, onnantól kezdve viszont nincs tovább. Vereségünkkel 4-1-4-re módosult a mérlegünk, ami a Testvériség REAC-tól elszenvedett veresége miatt továbbra is elegendő a nyolcadik pozíció betöltéséhez. Jövő héten a jelenleg listavezető Budafok II-őt látjuk vendégül, akik ellen szintén nem mi leszünk a favoritok, de jó védekezés esetén, szoros meccsre ott is jók a kilátásaink. Az Építők bajnoki esélyeit tekintve nagy kérdés, hogy mire lesznek képesek a REAC és a Csepel ellen. Előbbire kettő, utóbbira öt hét múlva kapjuk meg a választ.

Sólyom Ferenc: Jó néhány játékosomban csalódtam. Egy igazi, jó hangulatú óbudai rangadó volt, rengeteg párharccal, és mi a párharcokba eleve úgy mentünk bele, hogy nem akarjuk megnyerni. Az egész mérkőzést jellemezte, hogy csomó játékosom beszarian, gyáván és borzasztó gyengén futballozott. Arról nem is beszélve, hogy most már tényleg ki kell mondani: a támadójátékunk a nullával egyenlő. Amíg elől nem tudunk feljavulni, addig sajnos a csapatjátékunk sem fog, mert az előre játékban nincs, aki megtartsa a labdát. A gólokat nézve: kaptunk két tizenegyesből két gólt, amúgy olyan nagy helyzete nem volt az Építőknek, csak pár távoli lövése. Igaz, nekünk sem volt helyzetünk, és nekünk is mindössze néhány távoli lövésünk, de egyik sem veszélyes. Tulajdonképpen, ha a bíró nem fúj három tizenegyest, akkor 0-0 a mérkőzés. Csalódott vagyok, hogy több játékosom így megy bele egy ilyen meccsbe, és nem érzik át annak a súlyát, hogy mi is, ők is a III. kerületben vagyunk, és ez egy teljesen más légkörű találkozó, mint egy normál bajnoki. Lehet, hogy múlt héten nyertünk a Csepel UFC ellen, de igazából ott sem nyújtottunk semmi különöset, és szerencsénk volt, hogy az ellenfél nem játszott annyira harciasan, így ki tudtuk húzni a végét. Most nem mertünk futballozni és belemenni a párharcokba, ennek ellenére mégis mi kaptuk a sárgalapokat. Ezek a dolgok borzasztóan tudnak dühíteni, amit ki is adtam magamból a csapat felé, de azért valószínű, hogy a keddi edzésre le fogok csillapodni, csak én alapból a vereséget nagyon rosszul élem meg, az ilyeneket meg különösen.

dr. Hevesi Tamás: Sokkal nehezebb mérkőzés volt, mint az elmúlt hetekben, kicsit megszenvedtünk. A játékunk is akadozott, illetve kevesebb helyzetünk is adódott, ráadásul rosszul is használtuk ki őket, pontosabban támadásból nem is tudtunk gólt szerezni. De most olyan sorozatban vagyunk, hogy a lényeg a három pont, és ezt sikerült begyűjtenünk.

Az Építők honlapjának beszámolója:
http://www.43szepitoksk.hu/blszi-9-fordulo-43-sz-epitok-sk-asr-gazgyar-21-10/


2022.10.08. (szombat) 11:00
8. forduló

ASR Gázgyár - Csepel UFC 2-1 (1-0)
Sujtás u., 70 néző; Vezette: Ilyés; Asszisztensek: Reszler, Agócs

ASR Gázgyár: Szabó (Urbán 46'), Tóth D., Lóska (Lajos 53'), Tóth M., Scheiber, Constantino, Mankó, Rézinger (Fülöp 34'), Deésy, Lovas (Balogh 62'), Csorba (Diamant 62')
Edző: Sólyom Ferenc

Csepel UFC: Boros, Mohácsik, Haraszkó, Stoiacovici, Sulyok (Vörös 71'), Jamoul, Szabó, Hegyes (Bereczki 80'), Lencsés (Takács 46'), Horváth Á., Horváth R. (Nagy 59')
Edző: Rebecsák Szilárd

Gólszerzők: Scheiber 9', Balogh 65' ill. Horváth Á. 51'

A Csepel UFC tekinthető jogfolytonosság szempontjából a tavalyi Csepel FC utódjának, mégis nekik kellett - az ismert okok miatt - távozni a Béke téri stadionból és elköltözniük a Hollandi útra. Az előző szezonbeli csapatból négy játékosuk maradt meg, akik mellé pár kivételtől eltekintve fiatalokat igazoltak, főként környékbeli első/másodosztályú bajnokságokból (azon belül is leginkább Taksonyból), illetve néhányan a csepeli utánpótlásból érkeztek. Eddigi eredményeik és így a tabellán elfoglalt pozíciójuk (hetedik hely) alapján is hozzánk hasonló erősségű ellenfélként, három pontos lemaradással várhattuk őket a Sujtás utcában. Mindkét vereségüket hazai pályán szenvedték el (a Vízművektől és az Unionétól egyaránt 0-1-el), mindhárom idegenbeli meccsükön győztek (amiken tíz rúgott gól mellett mindössze egyet kaptak), előző hétvégén a SZAC-ot verték 2-1-re. Edzőjük az a Rebecsák Szilárd, aki a 2003/04-es NB III-as szezonunkban a játékosunk volt, majd pár évvel később a Diósgyőrrel néhány mérkőzés erejéig az NB I-ben is bemutatkozhatott, és az elmúlt két évben a csepeli utánpótlásban dolgozott. Kitűzött céljuk a 4-8. hely valamelyikén végezni, amire eddigi szereplésük alapján minden esélyük meg is van. A Testvériség meccshez képest három helyen történt változás a kezdőnkben, mindhárom a középpályán.

3' Csorba Andris lőtt középről, kb. 30 m-ről a kapu közepe felé, amit Boros pattanás után könnyedén fogott.

8' Jamoul iramodott meg és tört be a védőink között balról-szemből a 16-osunkra, majd kb. 10-11 m-ről jó erővel kapura lőtt, ami fejmagasságban, Szabó Gergő mellett vágódott a jobb (rövid) kapufánkról az alapvonal mögé, kirúgásra.

9' Csorba Andris adott be jobbról, a 16-os vonalának nagyjából közepéről a kapu elé, ahol a felérő Scheiber Bence emberével befutva kb. 10-11 m-ről fejjel hozzáérve a rövidről már visszavetődni nem tudó Boros mellett a kapu közepébe továbbított. 1-0!

25' Stoiacovici végzett el szabadrúgást jobbról-szemből, kb. 28 m-ről, amit a bal (rövid) alsónk felé lőtt meg, a lefelé vágódó és a kapunk előtt a földről felpattanó labda pedig a sarkot testével levédő Szabó Gergőről szögletre pattant.

34' Rézinger Botit kellett lecserélni sérülés miatt, a helyére Fülöp Csongi állt be.

45+1' Lovas Tomi az ellenfél térfelének közepéről tette ki a labdát jobbra, a felfutó Constantino Dominiknak, aki a 16-os oldalvonalához érve laposan a rövidre adott a felérő Tóth Máté irányába, aki azonban kb. 12-13 m-en lábbal előre nyúlva épphogy csak bele tudott stukkolni abba, így a nem túl erősen a bal (rövid) alsó sarok felé tartó játékszert az ott álló Boros könnyedén fogta.

A szünetben Szabó Gergőt le kellett cserélnünk, mert egy labdára kimozdulásnál és elrúgásnál meghúzódott a lágyéka, helyére Urbán Benedek állt be, akinek ez jelentette a debütálást a BLSZ I-ben.

51' Jobboldalt ívelték előre a labdát a csepeliek, amire a kifutó Urbán Beni egy ütemmel később ért oda a 16-osunk előtt, mint Horváth Á., aki kapusunk mellett elvitte azt, majd a menteni próbáló Scheiber Bencével a nyakán kb. 13 m-ről az üres kapunk bal alsó sarkába továbbított. 1-1.

53' Harmadik kényszerű cserénk: a megsérülő Lóska Csabit is le kellett vinnünk, helyére Lajos Laci érkezett.

61' Jamoul lőtt lendületből, szemből-jobbról, kb. 30 m-ről a jobb (hosszú) felső sarkunk irányába, tesztelve Urbán Benit, aki a léc környéke felé tartó labdát vetődve, szép mozdulattal szögletre ütötte.

65' Tóth Dani elleni szabálytalanság miatt szabadrúgást kaptunk a balon, a 16-os sarka magasságában, kb. 25 m-en, amit Balogh Peti tekert be a rövidre, az ötös környékén lepattanó és megcsúszó labda pedig a vetődő Boros mellett a jobb alsó sarokban kötött ki. 2-1!

80' A frissen becserélt Bereczki a 16-osunk mentén, a felállt védelmünk előtt vitte balról befelé a lasztit, majd a jobb (rövid) alsónkat vette célba, de Urbán Beni egy vetődés kíséretében magabiztosan fogta a pattanót.

86' Talán a legnagyobb hajrábeli lehetősége a vendégeknek a gólszerzésre: egy balról beemelt labdát a jobbról visszaemeltek a kapunk elé, amit az ötösünk vonalának közepéről a felugró Jamoul nem ideálisan kapva azt a kapunk bal oldala mellé fejelt.

93' Egy nem jól sikerült csepeli szabadrúgás után gyors kontrát vezettünk a baloldalon előbb Scheiber Bence, majd Diamant Zsolt révén, aki a 16-os oldalvonalához érve jól adott be laposan a rövid ötös elé, a kapufa magasságában érkező Fülöp Csonginak, aki azonban nem jól eltalálva azt jócskán kapu fölé lőtt.

Csapatunk végül sérülésektől is jelentősen sújtottan tudta otthon tartani a három pontot egy alapvetően ikszesnek kinéző meccsen, ahol a második játékrészben nagy szükségünk volt a szabadrúgásgólunkra, mert anélkül felettébb valószínű, hogy maximum döntetlent tudtunk volna kiharcolni, mivel kérdéses, hogy egyáltalán mennyire jutottunk volna el ellenfelünk kapujáig. A döntetlen tehát reálisabb lett volna, de az utolsó 25 percben hősiesen védekezve megakadályoztunk a Csepel UFC-t abban, hogy újra egalizáljon. Idei negyedig győzelmünkkel (és egy döntetlenünkkel) már most, a bajnokság egynegyedén épphogy túl eggyel több pontunk van, mint amikor Sólyom Ferenc március közepén átvette együttesünket. Következő szombaton a bajnokság talán eddigi legnagyobb meglepetéséhez, a legkevesebb vesztett ponttal második helyen álló 43. sz. Építőkhöz megyünk a Hévízi útra. Az Építők eddig ugyan még nem játszottak a Csepel FC-vel és a REAC-cal, de az Unionét 0-1-re verték, továbbá az elmúlt két hétvégén 7-0-ra győztek a RKSK és 1-8-ra a SZAC ellen (egyedül az újonc Issimotól kaptak ki 2-3-ra a második bajnokijukon), illetve ők rúgták per pillanat a legtöbb gólt a szezonban, összesen 28-at. Jó formában vannak tehát, de mi általában nem szoktunk feküdni nekik, és abban is bízhatunk, hogy a legutóbbi két teljesítményükkel kicsit "kilőtték" magukat. Persze ettől még nem lesz könnyebb dolgunk szombat este 19:00-től, de az esélyeink megvannak arra, hogy szoros meccset játszunk velük.

Rebecsák Szilárd: Nagyon tompán kezdtünk, fejben sajnos nem voltunk ott a mérkőzésen. Az előző meccseken még tudtunk nyerni, de ennek jeleit már ott is látni lehetett, mert vezettünk például 2-0-ra és utána belekényelmesedtünk az eredménybe. Igazából ezt láttam most is, hogy kényelmesek vagyunk, pontosabban inkább megelégedettek, hogy nyertünk már négy mérkőzést. Megszerezte a vezetést a Gázgyár, utána próbáltam a szünetben felrázni a csapatot, ami azért sikerült is, mert ki tudtunk egyenlíteni. Őszintén szólva nem éreztem a második félidőben, hogy a Gázgyár tudna még gólt szerezni, kétszer vagy háromszor ha átjöttek a félpályánkra, de egy kapunk előtti felelőtlen szabálytalanságot megbüntettek, utána meg gyakorlatilag meddő volt a fölényünk, mindössze egy-két helyzetből lehetett volna egyenlítenünk. A döntetlen a mérkőzés összképe alapján talán igazságosabb lenne, de alapvetően megérdemelt a hazaiak sikere, mert csak ismételni tudom magam, hogy fejben nagyon kevesek voltunk, nagyon gyenge teljesítményt nyújtottunk. Szóval gratulálok a Gázgyárnak, mert amit kellett nekik, azt meg tudták csinálni.

Sólyom Ferenc: Azt hiszem, nem ezekért a mérkőzésekért és játékért járnak ki a szurkolók, mint amit ma láthattak tőlünk. Viszont az szerintem mindent megmagyaráz, hogy sikerült a három pontot begyűjtenünk, ez volt a legfontosabb. Őszintén szólva, ilyenkor elgondolkozik az ember, hogy érdemes-e edzéstervet készíteni, meg különböző edzéseket levezetni, mert nagyon keveset kapok vissza belőlük a mérkőzésen. Azonban remélem, előbb-utóbb eljutunk oda, hogy a játékunk is olyan lesz, amitől senki nem fogja kétségbe vonni, hogy milyen képességű csapat is vagyunk mi valójában.


2022.10.05. (szerda) 19:45
7. forduló

Testvériség SE - ASR Gázgyár 0-0
Széchenyi tér (REAC-pálya), 50 néző; Vezette: Sveda; Asszisztensek: Végh, Pusztai

Testvériség SE: Zubány, Németh, Simon (Edvi 81'), Fehértói (Sztojanovits 70'), Orosz, Szántovszki, Buzás (Rosta 57'), Ambrózi, Tamás (Nyuli 70'), Bíró, Ács (Szentiványi 75')
Edő: Kollár Zsolt

ASR Gázgyár: Szabó, Tóth D., Lóska, Tóth M., Scheiber, Constantino, Deésy, Fülöp (Mankó 87'), Csorba (Lovas 75'), Balogh (Tóth B. 58'), Kocsis (Rézinger 58')
Edző: Sólyom Ferenc

Kissé összetett előéletűre sikeredett a Testvériség elleni, eredetileg szombat délelőtt 10:00-ra, a Bánkút utcába kiírt bajnokink, mert nem elég, hogy a pénteki esőzés miatt felázott pálya helyett szombatra már nem lehetett megfelelő alternatívát találni, a szerda estére, a Szántóföld utcába áttett találkozónk helyszínét szűk egy nappal a meccs előtt a REAC edzőpályájáról a Széchenyi téri stadionjába kellett áthelyezni, ugyanis előbbin a szomszédos filmstúdió működésének zavarása nélkül nem lehetett lámpát kapcsolni a focipályán... A Tesivel régóta jól ismerjük egymást, szinte kivétel nélkül szoros meccseket szoktunk játszani, nagyjából hasonló erősséget is képviselünk, nagyon újat már nem igazán tudunk mutatni egymásnak. Az előző szezon kétségkívül nekik sikerült sokkal jobban, 45 ponttal a hatodik helyen végeztek, idén viszont hasonló eredményességgel kezdtük a bajnokságot, és hat fordulót követően egy pont különbséggel áll(t)unk a 8-9. helyen. Eddig viszonylag papírforma, vagy ahhoz közeli eredményeket hoztak, az egyedüli meglepetést a két héttel ezelőtti, RKSK elleni hazai 0-2-őjük jelentette. Ezen kívül még egyszer kaptak ki az Unionétól, kétszer győztek és kétszer játszottak 0-0-ás döntetlent. Jelentős változások nem történtek a játékoskeretükben a nyáron: a kezdőjükben mindössze az Ikarusból igazolt Bíró Botond és a Ferencváros U19-ből érkezett Németh Kristóf volt új arc. Nyílván nem végtelenek a variációs lehetőségeink, de igyekeztünk úgy összeállítani csapatunk kezdőjét, hogy valamelyest a közelgő, szombati Csepel UFC meccsre is tekintettel legyünk.

Az első félidőben a Testvériség birtokolta többet a labdát és próbálta irányítani a játékot, nagy kockázatot ugyanakkor hozzánk hasonlóan nem vállalt. Ennek és a limitált támadópotenciálunknak köszönhetően nem túlzottan forogtak veszélyben a kapuk. A mi részünkről ami még említést érdemelhet, az pár perc elteltével egy balról a 16-oson belül Kocsis Balázshoz tett labda, amit játékosunk nem lőtt egyből, hanem maga elé téve a védők el tudták rúgni, illetve egy Constantino Dominiknak jobbra előreívelt laszti, amit végül nem tudott az alapvonal előttről rendesen kapu elé adni, vagy rálőni. Végső soron egy-egy helyzet adódott mindkét oldalon a negyvenöt perc során: előbb a 33. percben egy Lóska Csabi elleni, szabálytalannak tűnő megmozdulás után a kiugró és a 16-osunkon belülre szemből-jobbról belépő Tamást szerelte keményen Scheiber Bence az utolsó pillanatok egyikében, majd a 38. percben Balogh Peti jobb oldalvonal melletti szabadrúgását fejelte be az ötös hosszú oldaláról Tóth Máté a kapu elé középre, az ötösre teljesen üresen bemozduló Scheiber Bencének, aki azonban belsővel nem ideálisan eltalálva jelentősen kapu fölé lőtt. Mindkét együttes játékába rendszeresen hiba csúszott, ám ez inkább a második félidőben vált általánossá, a szünetig a Tesi tűnt meggyőzőbbnek, de nem sokkal.

A második játékrészben a Testvériség labdabirtoklási fölénye fokozatosan csökkent, sőt, egy idő után átbillent, és mi váltottunk támadóbb üzemmódba. Tíz perc elteltével ismét Scheiber Bence került a középpontba, aki egy balról a kapunk elé belőni kívánt labdába ért hozzá (mentett) a röviden úgy, hogy az nem sokkal esett a hosszú sarkunk mellé, szögletre. Fél óra múlva, már a hajára fordulva a becserélt Rézinger Boti nem tudta kihasználni, hogy az előreívelt labdára Orosszal rámozdulva utóbbi elcsúszott a 16-oson belül, és a fekvő játékos mellett csúnyán kapu mellé lőtt, majd tíz percre rá ugyancsak Rézi került volna helyzetbe, de lest fújtak, nem sokkal ez követően pedig Constantino Dominik lőtt egy balról a 16-os mentén a jobbra áttett labdát eléggé kapu fölé. A 88. és 90. percben viszont a Tesi is eljutott a döntés lehetőségéig, ám előbb Rosta kb. 23 m-ről, szemből-balról meglőtt, nem túl erős labdáját ütötte ki Szabó Gergő nagyobb nehézség nélkül a jobb alsó sarokból, majd balról a kapunk előtt átrúgott labdáról maradt le éppenhogy az üresen befutó Ambrózi a bal (hosszú) kapufánknál, aki ahhoz nagyon közelről már csak azon túl tudta juttatni a labdát az alapvonalon túlra. A három perc hosszabbítás legvégén még nekünk is adódott egy támadásunk, de az egész meccshez (meg az eddigi szezonunk jelentős részéhez) hasonlóan ebből sem tudtunk eljutni odáig, hogy ellenfelünk kapusának (ezúttal Zubánynak) védenie kelljen, ahogy amúgy Szabó Gergőnek is csak egyszer a találkozón. Ha egy mondatban kellene összefoglalni a lényeget, akkor valahogy így lehetne: egy kevés eseménnyel bíró, sok hibával tarkított, de nagyon sportszerű mérkőzésen talán nekünk volt több momentumunk arra, hogy gólt szerezzünk, ám a legvégén majdnem a Tesi örülhetett, így a döntetlennel voltaképpen egyikünk sem lehet elégedetlen. Mi, amíg elől nem leszünk ütőképesebbek, vagy legalábbis nem használjuk ki százhoz közelítő százalékban azt a kevés helyzetünket, ennél sokkal többre egy ilyen meccsen nem nagyon számíthatunk. A Csepel UFC elleni szombati meccsen ismét bármi lehet, a mostaniból új következtetést az esélyekkel kapcsolatban nem érdemes levonni rá.

Sólyom Ferenc: Sajnálom a szurkolókat, mert ezen a mérkőzésen sok futballt nem láthattak, küzdelmet annál inkább. Rengeteg hibával játszott mindkét csapat, akik tulajdonképpen átadták a másiknak a területet, de egyikük sem nagyon tudott vele mit kezdeni. A második félidőben picit jobban ránk jöttek, ebből kifolyólag sokkal több kontralehetőségünk adódott, amiket viszont katasztrofálisan játszottunk le. Volt legalább három-négy olyan szituáció, ahol ha jó döntést hozunk és jó passzt adunk, akkor góllal lehetett volna befejezni. De azt gondolom, hogy igazából, összességében igazságos eredmény született.

Kollár Zsolt: Nagyon bátortalanul játszottunk, és nagyon elégedetlen voltam a csapattal a mai meccsen, többet vártam a játékosaimtól. Azt gondolom, hogy igazságos döntetlen született, mindkét oldalon voltak lehetőségek. Küzdöttünk, próbáltunk olyan helyzeteket kialakítani, hogy be tudjunk belőlük találni, de ez sajnos nem sikerült, most ilyen passzban vagyunk.


2022.09.24. (szombat) 11:00
6. forduló

ASR Gázgyár - REAC 0-4 (0-1)
Sujtás u., 100 néző; Vezette: Zám; Asszisztensek: Portillo, Vida

ASR Gázgyár: Szabó, Tóth D., Tóth M., Balogh, Scheiber, Constantino, Mankó (Lovas 77'), Fülöp, Rézinger (Deésy 77'), Kocsis (Lajos 80'), Csorba
Edző: Sólyom Ferenc

REAC: Dulka, Gulyás, Horváth K., Nagy, Micheller, Ujvári (Győrfi 64'), Markos (Tréfás 86'), Laukó (Faragó 80'), Lakatos, Pölöskei, Kaszala (Kasza 79')
Edző: Nagy Sándor

Gólszerzők: Nagy 1', Horváth 71', Lakatos 75', Faragó 88'

Amióta a REAC kiesett hozzánk a BLSZ I-be, győzni még nem sikerült ellenük, legközelebb ehhez 2018 márciusában álltunk, amikor 3-1-es vezetésünk után a 93. percben egyenlítettek ki egy megpattanó lövéssel, illetve tavaly márciusban 0-0-ás döntetlenre hoztuk egy elhalasztott bajnokink szerdai pótlását, mindkettőt hazai pályán. Idén a REAC egyértelmű célja a BLSZ I. megnyerése és az NB III-ba való visszakerülés, amiben legnagyobb ellenfelük minden bizonnyal a Csepel és talán az Unione lesz, de az eddigi szereplésük nem mentes a nehézségektől: az Unionetől és múlt héten a SZAC-tól is kikaptak hazai pályán, előbbin sok kétes bírói döntéssel tarkított meccsen, utóbbin a forduló meglepetését okozva. Az Unione ellen kiállított vezetőedzőjüket, Nagy Sándort október 2-ig eltiltotta a szövetség, addig a meccseiken Dinka Balázs irányítja a gárdát. A SZAC-cal szembeni vereségüket szerdán a Budapest Kupából való budatétényi 0-1-es kiesésük tetézte, és igencsak elgondolkodtatta az embert, hogy mindez nekünk jót vagy rosszat jelenthet, vagyis sikerülhet egy látszatra legalábbis gödörben lévő együttesnek újabb pofont adnunk, avagy épp ellenkezőleg, megrázzák magukat, és átgázolnak rajtunk. Ha a meccs képe és lefolyása alapján nem is, de a végeredmény szempontjából utóbbi következett be.

1' Rögtön támadólag léptek fel a vendégek: Kaszala jutott el a jobbon az alapvonalunkig, de Tóth Máté úgy tűnt, hogy kikíséri a labdát és kirúgás lesz, azonban Kaszala estében még rárúgta azt játékosunkra, így jobboldali szöglet következett, ami a Csepel ellen nem jelentett jót. A sarokrúgást az ötösünk közepén Fülöp Csongi combbal tudta lereagálni, ami csak pár méterrel gurult kijjebb tőle, Nagy pedig szemből-jobbról, 6-7 méterről kapásból kapura lőtte, ami az ötösön álló játékosaink valamelyikén lelassulva és picit irányt változtatva ment tovább a jobb (hosszú) alsónk felé, és Szabó Gergő levetődve nem tudta elég gyorsan lereagálni, így feltehetően már ekkor a gólvonal mögül húzta ki a labdát az ötösünk sarkán álló Micheller elé, akinek párméteres lövését ugyan fogta kapusunk, de az előző mentésből fakadóan már a gólvonal mögé átcsúszva, Vida partjelző pedig jelezte is, hogy bent volt a laszti. 0-1. Jó gyorsan hátrányba kerültünk, Balogh Petit a védelem közepéről fel is toltuk a középpályára, mit őrizzük a 0-1-es hátrányt?

4' Nem sokon múlt a második: Laukó verte meg a jobbon Tóth Danit, majd adott oldalról a kapunk elé, ahonnan Lakatos szemből-balról, kb. 13 m-ről kapásból telibe lőtte a felsőlécünk középső részét, ahonnan kivágódott.

25' Csorba Andris 16-os mellőli, jobboldali beadásába ért bele Gulyás kézzel, szerintünk a 16-oson belül, Portillo partjelző szerint azonban még éppen kívül, és nyilván neki adott igazat Zám játékvezető. A szabadrúgást Balogh Peti visszagurította a 16-os rövid oldalához üresen befutó Fülöp Csonginak, akinek lapos lövése a baloldali (rövid oldali) oldalhálóba ment.

29' A REAC baloldali pontrúgása után a labdát a hosszúról még éppen vissza tudták fejelni középre, ahol a tök üresen maradt Kaszala - Pölöskei kettősből utóbbi kb. 11 m-ről, a levegőből ráhúzta azt a jobb alsónk felé, amit a levetődő Szabó Gergő bravúrral kapufára tolt, majd az onnan kipattanót néhány másodperccel később kézmagasságban meglőtték a jobb (rövid) sarkunk felé, amibe a kapu közepe felé lépő Szabó Gergő kézzel visszanyúlva, ugyancsak bravúrral bele tudott kapni.

38' Szabadrúgást kaptunk a jobbon, az alapvonaltól pár méterre, kb. 19 m-en, amit Tóth Dani beadás helyett a sorfal fölött élesen kapura lőtt, de az a rövid oldali oldalhálót találta el.

Az első negyedóra után a REAC dominanciája alább hagyott, sőt, mezőnyben egyenrangú partnereivé váltunk a rákospalotaiaknak, azonban hiába próbálkoztunk különböző irányokból a védelmük mögé kerülni, még csak lehetőségig sem jutottunk. A második játékrész első öt percében újra kissé fölénk nőttek a sárga-kékek, de az azt követő húsz percben produkáltuk a találkozó legjobb periódusát, irányítottuk a játékot, szinte folyamatosan nálunk volt a labda, mentünk is előre becsülettel, veszélyt mindazonáltal nem tudtunk okozni. Ezt a lendületet és az egyenlítésért tett erőfeszítéseinket törte meg a 71. perc.

71' Mankó Geri kezét találta el a labda, amiért szabadrúgást kaptak a XV. kerületiek a kapunkkal szemben-balra, kb. 25 m-en, amihez a köztudottan jó rugótechnikájú Horváth K. állt oda, aki a sorfalunk fölött magas ívben eltekerve a játékszert a gólvonal majdnem közepéről induló és elvetődő Szabó Gergő mellett a jobb (rövid) felsőnkbe talált. 0-2. Innen nagyjából feladtuk a mérkőzést.

72' Kaszala tört előre, majd két védőnk között szemből-balról  be a 16-osunkra, ám a jobb alsó sarkunk felé tartó lövése gyengére sikeredett, és Szabó Gergő minden gond nélkül rávetődött.

75' Mankó Geri passzolta a térfelünk közepéről jobbra a játékszert, de pontatlanul, amire Kaszala csapott le, és vitte el a balon az alapvonalunk előttig, majd a kapunk elé ívelt, ahol az ötösünk előttről a befutó Lakatos lefejelte azt középre, Szabó Gergő lába mellé, amire kapusunk ugyan nagy reflexszel leért, ám a kipattanó pont Lakatos elé került, aki pár méterről a hálónkba emelte. 0-3.

82' Horváth baloldali, szögletzászlóhoz közeli szabadrúgása pörgött fel a jobb (rövid) kapufánknál, és tartott nem messze attól a léc alá, amit a kézzel felnyúló Szabó Gergő átpaskolt az ötös túloldalára, ahonnan Pölöskei a bal sarkunkba szándékozott lőni, azonban átérő kapusunk belevetődött a kísérletébe a bal alsónál.

87' A csereként tíz perce beállt Deésy Márk lőtt balról-szemből a jobb (rövid) alsó sarok felé, ami nem okozott gondot a rávetődő Dulkának. Ez volt az első, ténylegesen kapura menő lövésünk, ahol ellenfelünk kapusának közbe kellett avatkoznia (ezen kívül egyszer, még a második góljuk előtt kellett egy baloldali szögletünknél felnyúlva szögletre tolnia a labdát, továbbá az egész meccsen egy-két beadást és hosszú indítást hatástalanítania).

88' A REAC egy jobboldali támadása keretében Kasza révén az ötösünk rövid oldalára, onnan pedig Michelleren keresztül laposan az ötösünk közepére juttatott labdáját Faragó Szabó Gergő lábai között a hálónkba lőtte. 0-4.

A fentebb már említett időszakokban megvoltak a mérkőzés azon periódusai, amikor lehetett volna reális esélyünk az egyenlítésre, de sajnos az előre játékunk limitáltsága miatt nagyon még lehetőségekig sem jutottunk, nemhogy helyzetekig. Dulka kapusnak különösebben nem kellett izgulnia kapuja érintetlensége miatt, pedig a REAC az Unionéval szemben közel sem állt be annyira védekezni. Amíg nem lesz meg a támadórészlegünkben a szükséges tudás, addig nagy csodát  ezen a téren sajnos nemigen várhatunk. A 0-4 tehát túlzó, de a pontok szempontjából jelentőséggel nem bír, a vendégek megérdemelten vitték el tőlünk mind a hármat. Most a Testvériség és a Csepel UFC ellen ismét két olyan találkozónk jön, ahol a pontszerzés abszolút reális célnak tekinthető.

Nagy Sándor: Nehéz napokon vagyunk túl. Attól eltekintve, hogy az első percben gólt szereztünk, látszott a fiúkon, hogy a görcs még bennük van, és meg is mutatkozott abban, hogy a szünetben három góllal kellett volna vezetnünk, de a második nem akart sehogy sem bemenni. A második félidőben viszont ránk jött a Gázgyár, és igaz, hogy nem volt helyzetük, nyugodtak azért nem lehettünk, jókor jött a második gólunk, és végül magabiztosan győztünk, de a 0-4 nem tükrözi a játékot, nem volt ennyire sima, mert nagyon nagy erőfeszítést kellett tennünk, hogy ilyen nagyarányú győzelem legyen a végére. Át tudtuk vészelni a kritikusabb időszakokat, de ha az utolsó passzaik ekkor jobban sikerülnek, komolyabb gondban lehettünk volna. További sok sikert kívánok a Gázgyárnak!

Sólyom Ferenc: Az első percben kapott gól teljesen átírta a taktikánkat, mert arra készültünk, hogy stabil védekezésből próbálunk kontrajátékot folytatni, de a korai góllal mindez átíródott, így rögtön szerkezetet is váltottunk. Az első tíz percben eldönthették volna a meccset, teljesen bent maradtunk az öltözőben. Azt gondolom, hogy utána viszont magunkhoz tértünk, és próbáltuk irányítani a játékot, a mélységi indításokat, ami igazából túl sok sikerrel sajnos nem kecsegtetett. Az első félidő tulajdonképpen így telt el, hogy mi próbálkoztunk a támadással, ők pedig kontráztak, de tulajdonképpen nekik sem volt kidolgozott, nagy helyzetük (az az egy egy pontrúgás után alakult ki). A srácok mentek, próbálkoztak, azonban átütő erő nem volt az előre játékunkban, és ugyanezt tudom elmondani a második félidőről is, amiben a második góljukig abszolút mezőnyfölényben játszottunk, az ellenfél térfelén zajlott a játék, nem is nagyon emlékszem, hogy ekkor eljutottak volna a kapunkig. Viszont megint csak azt tudom mondani, hogy helyzetekig nem jutottunk el, zártan védekeztek, aminek a megbontásához kellett volna a kreativitás, a jó döntések. Se technikailag, se egyéni játékkal nem tudtuk ezt megoldani, és innentől kezdve, ha nincs helyzeted, nem rúgsz gólt, akkor nehéz jó eredményt elérni, pláne ha már eleve hátrányban vagy. Szerintem négy gól nem volt benne a játékban, legalábbis a két csapat közötti különbség semmiképpen sem volt ekkora, de a végeredmény az lett sajnos, ami. Ahogy a Csepel elleni mérkőzés után felálltunk és két győzelmet arattunk, megpróbáljuk most is megtenni.


2022.09.17. (szombat) 17:00
5. forduló

THSE-Szabadkikötő - ASR Gázgyár 2-3 (0-3)
Szabadkikötő u., 30 néző; Vezette: Csorba; Asszisztensek: Tóth I. T., Király Sz.

THSE-Szabadkikötő: Tamás, Marosi, Gelencsér, Kenyó (Németh 63'), Kádas, Klausz, Szűcs, Kondor (Dukát 46'), Jakab, Barabási, Fodor (Simon 63')
Játékos-edző: Németh Attila

ASR Gázgyár: Szabó, Tóth D., Lóska, Tóth M., Constantino, Mankó, Rézinger (Balogh 46'), Deésy (Lajos 90'), Kocsis B., Lovas (Fülöp 72'), Csorba (Diamant 66')
Edző: Sólyom Ferenc

Gólszerzők: Németh 77', Gelencsér 89' ill. Lovas 6', Csorba 11'+40'

Az előző, borzasztó rosszul kezdődött szezonban a mostaninál három fordulóval később, a nyolcadikban találkoztunk Szabadkikötőn a Tintahalakkal, ahová utolsó helyezettként, egy ponttal és 3-23-as gólkülönbséggel érkeztünk. Az a meccs végül 2-2 lett, de a játékunk (különösen a támadó) helyenként már-már futballra emlékeztetett, akár győzhettünk is volna, legfontosabb hozománya azonban a további szereplésünkbe vetett hit és a következő meccsekre adott lendület volt. Ezúttal jóval nyugodtabb helyzetben, hat ponttal érkeztünk Észak-Csepelre, hogy megmérkőzzünk a bajnokságot egy győzelemmel (RKSK 2-1) és két vereséggel (Unione 5-0, SZAC 2-1) indító THSE-vel. A nyáron gyakorlatilag változatlan maradt 'Halak nyíltsisakos játéka feküdni szokott nekünk, ami a szerdai győzelmünk sikerélményével párosulva bizakodásra adhatott okot, hogy lesz esélyünk hazavinni a három pontot a XXI. kerületből. Együttesünk védelmébe visszatért az RKSK ellen hiányzó, a csapatkapitányi karszalagot megkapó Lóska Csabi, azonban Scheiber Bencét sérülése miatt ezúttal jobbnak láttuk pihentetni. Velük együtt összesen négy helyen változott a kezdőnk a három nappal korábbi meccsünkhöz képest.

3' Lovas Tomi baloldali szögletére érkezett középen Kocsis Balázs, aki szemből, kb. 10 m-ről Tamás kezébe fejelt.

6' Középre, nem sokkal a középkörön túlra előretett labdával találtuk meg Deésy Márkot, aki úgy tűnt, hogy az átvétel után, a védők vonalában küzdve elveszíti azt, végül azonban ki tudta tenni balra, ahol Rézinger Boti elment vele az alapvonal előttig, majd középre adott, amihez a kapu előtt, az ötösön Fodor ért hozzá, akiről kifelé gurult a mezőny felé, pont három, jórészt üresen lévő játékosunk irányába, akik közül is a legüresebbhez, Lovas Tomihoz került, aki szemből-jobbról, kb. 13 m-ről a kapu jobb oldalába lőtt. 0-1!

11' Szabó Gergő kirúgása szállt át az egész pályán és érkezett pattanás után a THSE 16-osa elé, akik nem tudták lereagálni, hogy balról Csorba Andris befut a labdára, amibe kapuval szemben a levegőben belebökött, és a 16-osra kimozduló, de közben megtorpanó Tamás fölött az üres kapuba továbbított. 0-2!

32' Szűcs futott el a jobbon, majd adott a kapunk elé, ahol a rövid sarkunkról középre lecsorgóba a kivetődő Szabó Gergő még ujjheggyel hozzá tudott érni, ezzel pont megzavarva a befutó hazai játékost, aki pár méterről lőtt is volna az üres kapunkba, így azonban Tóth Máté ki tudta vágni.

35' Baloldalról, kb. 25 m-ről végzett el szabadrúgást Kocsis Balázs, amit az ötös rövid oldala elé befutó Tóth Máténak tekert be, védőnk azonban előrevetődve nem tudta jól eltalálni, így a lövés jócskán kapu mellé ment.

36' Jakab jobboldali beadása találta meg a 16-osunk mezőny felé eső vonalán Kádast, aki szemből lőtt a bal alsó sarkunk felé, és Szabó Gergő vetődve fogta.

40' Előre tett labdánkat szerette volna a Tintahalak védője kitenni balra a társának, azonban nem sikerült pontosra a passz, így Csorba Andris be tudott lépni rá, majd pattanás után, szemből-jobbról, a 16-osról ragyogóan kilőtte a jobb (hosszú) sarkot. 0-3!

59' Csorba Andris jobboldali beadása után a hosszún Tóth Dani lőtt a bal alsó felé, amibe Tamás belevetődött.

68' Barabási balról, a 16-osunk mellől lőtte be a labdát a kapunk elé, ami előtt elgurulva végül a bal (hosszú) alsónk mellett hagyta el a játékteret.

72' Jakab végzett el szabadrúgást szemből, kb. 27-28 m-ről, amit nagyon jól lőtt meg a bal felső sarkunk felé, ám Szabó Gergő remek mozdulattal, vetődve kiütötte onnan szögletre.

77' Jakab baloldali szögletét a rövid kapufánknál Balogh Peti felugorva fejjel csúsztatta tovább (bár Szabó Gergő szólt, hogy jó és öklözte volna) az ötösünk hosszú oldalára, ahonnan Németh fejjel kapura tette, ami be is gurult oda. 1-3.

81' Jobbra tettük előre a játékszert Constantino Dominiknak, aki a 16-os rövid oldalára rúgta be, ahol Fülöp Csongi kapu irányába indulva egy lépés után talppal visszahúzta azt maga mögé Balogh Petinek, aki kb. 13-14 m-ről középmagasan a bal (rövid) kapufára tekerte.

87' Deésy Márk középről jobbra kitett labdáját tekerte be az ötösre Constantino Dominik, ahol érkezett is Fülöp Csongi, aki a felsőlécre továbbította azt, ami feltehetően a gólvonal mögé verte le, de nem volt jelentősége, mert a játékvezető les miatt lefújta.

89' Balra előretett THSE labdát akart Constantino Dominik lefedezve kikísérni az oldalvonalon túlra, de Némethnek sikerült odaérnie és elvinnie, majd középre adnia, ahonnan Gelencsér nagyjából szemből, a 16-osunkról szépen a bal (hosszú) alsó sarkunkba tekert. 2-3.

92' Szűcs lőtt jobbról-szemből a jobb (hosszú) alsó sarkunk mellé, Szabó Gergő kikísérte.

Sikerült kihasználnunk, hogy a Tintahalak csak negyed óra elteltével érkezett meg a meccsre, majd az egy komolyabb helyzetüket megúsztuk, nem sokkal a szünet előtt pedig háromgólosra növeltük előnyünket. Eddigi négy meccsünkön mindössze két gólt rúgtunk, így most az első félidő alatti három meglehetősen váratlanul hatott (utoljára bajnokin három gólt az első játékrészben tavaly februárban lőttünk idegenben a 43. sz. Építőknek, ahol ugyancsak 0-3-as félidő után lett szintén 2-3 a végeredmény), és elégségesnek tűnt a mérkőzés megnyeréséhez. Végül valóban elég lett, de arra semmiképpen sem lehetünk büszkék, hogy két könnyen adott gól miatt az utolsó pár percben izgulnunk kellett, nehogy kiegyenlítsen ellenfelünk. A két egymást követő idegenbeli meccsen szerzett hat pont, és az öt forduló alatt gyűjtött kilenc, valamint az ezzel járó hatodik hely ugyanakkor elismerésre méltó, soha rosszabb szezonkezdetet, úgy különösen, hogy az első két helyezettel már játszottunk. A hétvége nagy meglepetését a REAC-ot idegenben 1-3-ra verő SZAC szolgáltatta, de hogy ez a mi szempontunkból jelent-e bármit is, vagy vonható-e le belőle bármi következtetés a rákospalotaiak elleni következő bajnokinkra nézve, nehéz lenne megmondani. Addig is van egy Budapest Kupa találkozónk szerdán az Ikarus-pályán. Hajrá ASR! Hajrá Gáz!

Sólyom Ferenc: Azt gondolom, hogy abszolút ült a taktika, amit választottunk. Tudtam, hogy a THSE fiatal játékosaival - akik tanulják a futballt - arra törekszik majd, hogy játszanak, sokat tegyék-vegyék a labdát, keressék a mélységi passzokat, és így jussnak el a labdával a támadó zónába. Erre készültünk, megpróbáltuk lezárni a területeket, és aztán labdaszerzésekből a védelem mögé belőtt labdákkal kontrákra játszani. Szerintem ez rögtön az első tíz percben remekül sikerült, hiszen két gólt is szereztünk, a játékunk rendben volt, ahogy az első félidőben tulajdonképpen végig, és még egy harmadik gólt is rúgtunk. A második játékrész elején még ugyanezt a játékot tudtuk hozni, aztán a vége felé figyelmetlenségből, egy szögletből gólt kaptunk, amitől picit megzavarodtunk, míg ellenfelünk belelkesedett, és így a végére picit meleg lett a pite, izgulnunk kellett, hogy a vezetést megtartsuk. Összességében ez egy nagyon jó eredmény, gyűjtögetjük a pontokat, ami a fő célunk.

Németh Attila: Nagyon rosszul kezdtük a mérkőzést, elég korán kétgólos hátrányba kerültünk, ez rá is nyomta a játékunkra a bélyegét, félidőben már 0-3 volt. Elég későn jött a szépítésünk, és ugyan utána találtunk még egy gólt, amivel 2-3 lett, de már nagyon kevés idő volt hátra, így meg is nyerte a mérkőzést a Gáz. Gratulálunk nekik és további sok sikert kívánunk!


2022.09.14. (szerda) 17:00
2. fordulóból elhalasztott

Rákosmente FC - ASR Gázgyár 0-1 (0-1)
Edző u., 40 néző; Vezette: Lantos; Asszisztensek: Sudicky, Pusztai

Rákosmente FC: Oroszi, Somogyi, Tóth P., Hassan, Verhoczki (Zilahi 46'), Bárányos (Járvás 58'), Dani, Szokoli, Kelemen, Mascsák (Hajnal 58'), Kárpács (Mészáros 72')
Edző: Zsinka János

ASR Gázgyár: Szabó, Diamant (Tóth D. 70'), Tóth M., Scheiber, Constantino, Fülöp, Deésy (Lovas 56'), Balogh (Buják 92'), Kocsis B., Rézinger, Csorba (Mankó 56')
Edző: Sólyom Ferenc

Gólszerző: Kocsis 21'

A Rákosmente FC vagy hagyományosabb nevén RKSK csapatával utoljára 2009.03.21-én (Gyurcsány Ferenc miniszterelnöki lemondásának napján), vagyis több mint 13 éve játszottunk bajnokit, ugyancsak az Edző utcában, ahol 2-0 lett a végeredmény a hazaiak javára. Ezt a 2008/09-es BLSZ I-es szezont toronymagasan, tizennyolc ponttal nyerték előttünk, de az ezüstéremmel így is maximálisan elégedettek lehettünk. Az azóta eltelt időben végig az NB III. valamelyik csoportjában szerepeltek, és legjobb eredményük a 2015-ös negyedik hely volt, de tavaly például már csak a 12. pozícióban végeztek, míg idén tavasszal utolsó előtti helyezettként kiestek a harmadosztályból. Nyáron a csapatuk teljesen kicserélődött: mindössze pár, nem meghatározó NB III-as játékosuk maradt, és nagyon sok, főleg megyei első/másodosztályú, illetve ifista fiatallal töltötték fel a keretüket, amiből tudni lehetett, hogy nem a visszajutás a deklarált céljuk. Eddigi eredményeik alapján (SZAC 1-1, Tintahalak 1-2, REAC 0-3) azt lehetett sejteni, hogy nagyjából hasonló erősségűek lehetnek velünk, amit a látottak igazoltak is. A 2. fordulóra kiírt találkozónkat a Deszk elleni Magyar Kupa meccsünk miatt kellett elhalasztanunk, melynek új időpontját végül a BLSZ jelölte ki. Budapesten a miénktől legtávolabb lévő pálya jó eséllyel a Rákosmentéé, tőlünk légvonalban 23 km-re helyezkedik el, hétköznap 17:00-ra Óbudáról a városon keresztül kijutni oda nem tartozik az egyszerű feladat kategóriába, nem is sikerült megugranom kisebb késés nélkül.

A meccs első tíz percében a hazaiak enyhe mezőnyfölényben játszottak, de helyzetig nem jutottak, mi viszont a rá következő öt percben voltunk aktívabbak, ez idő alatt sokat tartózkodtunk az RKSK kapujánál, három-négy szögletig is eljutottunk. Aztán a 21. percben, nem sokkal egy jobboldali szögletünk után Balogh Peti vihette fel a lasztit a jobbon, majd adott be a 16-os rövid oldalára, ahonnan (kb. szemből-jobbról, 15 m-ről) Rézinger Boti próbálta a levegőből kapura lőni, de az lövés helyett valójában továbbemelés lett a hosszú oldalra, ahol pont érkezett Kocsis Balázs, és kb. 10 m-ről, kapásból a kapu üres jobb oldalába bombázott. 0-1!

23' Baloldalról végeztünk el szabadrúgást, kb. 25 m-ről, ami mögé Balogh Peti és Rézinger Boti állt: előbbi átlépte a labdát, utóbbi a sorfal mellett a bal (hosszú) alsó sarok felé tekerte a játékszert, de Oroszinak volt ideje vetődve szögletre ütnie azt.

29' Verhoczki iramodott meg a térfelünkön, középen, a 16-osunkhoz érve elvitte balra a lasztit a büntetőterületünkön belülre, majd középre és visszafelé passzolt a 16-os vonalára Mascsáknak, aki egyből lőtt, de közvetlen a jobb (rövid) oldalon álló Szabó Gergő mellé, így kapusunk nagyobb nehézség nélkül ki tudta ütni az egyébként erős lövést.

35' Balogh Peti végzett el szabadrúgást a jobbról, több mint 25 méterről, amit a bal (rövid) alsó felé küldött meg, de Oroszi ezt is jól láthatta, és volt ideje elvetődve szögletre ütni.

38' Szokoli végzett el szemből, kb. 25 m-ről szabadrúgást, amit a jobb alsó sarkunk mellé lőtt.

44' Jobboldali RKSK beadást fejeltek az ötösünk hosszú sarkától, kiszorított pozícióból a felsőlécünk fölé, annyira nem volt veszélyes.

Közvetlen a gólunk előtt és után egészen jól játszottunk, azonban ahogy közeledett a szünet, a hazaiak egyre többet birtokolták a labdát, és ha komolyabb helyzetig nem is, de lehetőségekig eljutottak, mi viszont a gólunk és a két szabadrúgásunk (illetve egy beívelt labdára történt Kocsis Balázs bevetődés) után már nem nagyon kerültünk kapu közelébe.

47' Diamant Zsolt adott jó labdát Rézinger Botinak a balon, a 16-oson belülre, amit játékosunk a kimozduló Oroszi mellett, kb. 14-15 m-ről el akart tekerni a hosszú sarok felé, ám sem a tekerés íve, sem az ereje nem volt megfelelő, így a kapus a közvetlen mellé érkező labdát vetődve könnyedén hárította.

54' A második félidőben talán a legtöbb veszélyt okozó Kárpács ment el a jobbon, majd már a 16-osunkon belülről kapu elé adott, de a hosszún érkező csapattársa szerencsénkre előrevetődve sem érte el azt.

62' Jobboldaról az ötösünk elé keveredő RKSK játékos került földre, de Lantos játékvezető szerencsénkre nem 11-est, hanem kirúgást mutatott.

70' Kárpács húzott be ismét jobbról a 16-osunkra, majd kb. 12 m-ről, éles szögből lőtt, ami Szabó Gergő felemelt keze fölött (kapusunk ujjheggyel hozzáért) a felsőléc fölé ment szögletre.

78' A második játékrész (illetve az egész meccs) legnagyobb hazai helyzete: a pár perce becserélt Mészáros tudott középről indulva valahogy a védelmünk között jobbról-szemből tök üresen bejutni a büntetőterületünkre, majd kb. 10-11 m-ről, a kimozduló Szabó Gergő mellett, a helyzet nagyságához képest igen csúnyán (több mint egy méterrel) a kapunk bal (rövid) oldala mellé lőtt.

80' Nem sokon múlt, hogy Kocsis Balázs jobbról-szemből kapura tudjon törni, de egy védő túl közel volt hozzá, így megpróbálta kb. 21-22 m-től átemelni a kint álló Oroszit, ám ez gyengére sikerült, és a kezébe ívelte.

82' Dani fordult jobb-középről, a 16-osunkról kapura, és a felsőlécünk fölé lőtt.

92' A kapunk elé, balra felívelt labdát fejelték el az ötösünk sarkán túlról, a kapunk előtt végiggurulva a bal (hosszú) alsó sarkunk mellé, annyira ez sem volt veszélyes.

A második félidőben picit tovább nőtt a kék-fehér mezesek labdabirtoklása, azonban komoly mértéket nem tudott ölteni, igazi nyomást nem fejtettek ki a kapunkra, egy nagy helyzetig jutottak el, de az kimaradt. Mi az előnyünk birtokában igyekeztünk higgadtan és viszonylag kockázatmentesen játszani, így Rézinger Boti szünet utáni helyzetén kívül veszélyesebb megmozdulásig nem jutottunk, ám ezen a napon ez is elégnek bizonyult ahhoz, hogy ha nem is könnyedén, de minimális körömrágás mellett haza tudjuk vinni a rendkívül értékes három pontot Rákoscsabáról. Ha a fiatalok felszednek némi rutint és jobban összeszoknak majd, ennél jóval nehezebb lesz legyőzni őket. Lőtt gólokból továbbra sem dúskálunk, de ha nem kapunk és valahogy szerzünk egyet, az is elég ahhoz, hogy négy meccsen hat pontunk legyen (2-6-os gólkülönbséggel), amire előző szezonban a 11. fordulóig várni kellett. Az ősszel eddig látottak alapján a Tintahalak ellen is meg lehet az esélyünk a három pontra idegenben, de könnyen nem fogják adni, az tuti.

Sólyom Ferenc: Ez a mai meccs megint abba a kategóriába tartozott, amit mindenképpen meg akartunk nyerni. A szombati 0-5 után nagyon fontos volt, hogy lelkileg egy picit visszarendeződjünk. Ennek megfelelően kissé feszült hangulatú volt a mérkőzés, bár azt gondolom, hogy az első félidőben - különösen a gólunkig - jól játszottunk, ott adódott több lehetőségünk is. A gól után picit visszább álltunk, de akkor is próbáltuk a kontrákat erőltetni. Igazából nem voltak jók az indításaink, illetve amikor igen, akkor meg lesre szaladtunk, így túlzottan sok lehetőségünk nem alakult ki belőlük. A második félidőben szintén az volt a tervünk, hogy megpróbáljuk az ellenfél védelme mögé beütögetni a labdákat, és ezekből helyzeteket kialakítani. Itt viszonylag sokszor szereztünk jó helyen labdát, de megint rengeteg pontatlanság került a játékunkba, és ahogyan telt-múlt az idő, egyre inkább próbáltuk az eredményt tartani, ezért ők is elkezdtek ívelgetni, tehát szép futball nem alakult ki, inkább küzdelmes, rengeteg párharccal. Végül sikerült megtartanunk az eredményt, bár volt két nagy lehetőségük, amiből egyenlíthettek volna, de szerintem összességében megérdemelten nyertük meg a mérkőzést, és szereztünk nagyon fontos három pontot.

Zsinka János: Borzasztó játékkal szenvedtünk vereséget. Az első félidő értékelhetetlen volt, a második már picit jobb, de a helyzetünket kihagytuk, és biztos volt, hogy rúgott gól nélkül nem tudunk pontot szerezni.


2022.09.10. (szombat) 11:00
4. forduló

ASR Gázgyár - Csepel-Csep-Gól FC 0-5 (0-2)
Sujtás u., 90 néző; Vezette: Czene-Joó; Asszisztensek: Sudicky, Milavecz

ASR Gázgyár: Szabó, Rézinger, Lóska, Tóth M., Scheiber (Juhász 60'), Constantino (Fülöp 25'), Mankó, Csorba (Diamant 76'), Balogh (Buják 67'), Deésy (Lovas 46'), Kocsis B.
Edző: Sólyom Ferenc

Csepel-Csep-Gól FC: Kovács (Szűcs 81'), Bende (Balogh 67'), Mészáros R., Jencsik (Béres 67'), Torda, Mészáros L., Zsivoczky-Pandel, Vörös, Grauzer (Pál 72'), Papp (Pócsa 72'), Menyhei
Edző: Lázok János

Gólszerzők: Menyhei 19'+59', Zsivoczky-Pandel 33', Vörös 65', Pál 74'

A bajnokság egyik várható esélyesét, a Csep-Gólból átmenetileg Csepel-Csep-Góllá váló, de a szezon után Csepel TC-vé átvedlő piros-kékeket fogadtuk egymást követő harmadik hazai bajnoki mérkőzésünkön. A csepeliek változó helyzetéről korábban már többször közzétettem állapotjelentést, így a részletek ismertetésétől most eltekintenék, a lényeg: Németh "Rezsi" Szilárd és Borbély Lénárd korábbi és jelenlegi XXI. kerületi polgármester csepeli Fideszes belharcának köszönhetően a tavalyi ezüstérmes Csepel FC-nek mennie kellett a Béke téri stadionból a Hollandi útra, ahol Csepel UFC-ként folytatják mint a regnáló polgármester csapata, míg helyükre a Csep-Gólból fokozatosan Csepel TC-vé váló, egyelőre fúzióként működő egyesület költözött a csepeli stadionba mint Németh Szilárd csapata. Mindkét együttes színe piros-kék és a címereik is majdnem megegyeznek, a játékosállományt tekintve pedig a tavalyi Csepel FC-ből négy játékos maradt a Csepel UFC-ben, és kb. tíz ment át a Csepel-Csep-Gólba, az eredeti Csep-Gólból csak azok maradtak, akik befértek a megújított keretbe, és még igazoltak is hozzájuk felsőbb osztályokból. Szóval ez a Csepel-Csep-Gól gyakorlatilag a tavalyi második helyezett Csepel FC, akik a bajnokság megnyerését tűzték ki célul (bár az első fordulóban rögtön botlottak, mert 1-0-ra kikaptak a Budafok II-től), és akik ellen bizony fel kellett kötnünk a gatyánkat a tavaszi 1-1-hez hasonló bravúreredmény megismétléséhez. Kezdőjükben ezúttal hét tavalyi Csepel FC-és, két Csep-Gólos és két új NB III-as igazolás kapott helyet. Nálunk az előző heti kezdő 11-ünkhöz viszonyítva Tóth Dani+Lovas Tomi helyett Deésy Márk+Csorba Andris változás történt.

12' Torda lódult meg a balon és eljutott majdnem a 16-osunk sarkáig, ahonnan befelé gurított Zsivoczky-Pandel felé, aki továbbtette azt jobbra az üres Vörösnek, akinek a közepes erejű, lapos lövését Szabó Gergő lábbal hárította.

19' Jobboldali szögletet végzett el Zsivoczky-Pandel meglehetősen érdekes felállással, mert gyakorlatilag mindenki a gólvonalunk mentén tartózkodott, így kiürült a büntetőterületünk többi része, és nem vettük kellően komolyan, hogy valakinek a 16-osunkra ki kellene lépnie az üres Menyheire, akinek Zsivoczky-Pandel nagyon okosan odaívelte a labdát, amit lekezelt maga elé, majd szemből-balról, 15-16 m-ről, az odaérni igyekvő Kocsis Balázs előtt kapura rúgta, amibe az ötösünk előtt még Tóth Máté is beleért, és így vágódott a jobb (rövid) alsó sarkunkba. 0-1.

33' A vendégek az üresen bemozgó Zsivoczky-Pandel felé lőtték fel a lasztit a jobbon a 16-osunk vonalához, amire Szabó Gergő kimozdult, és próbálta zárni a szöget Zsivóczky-Pandel és a kapunk között, miközben Tóth Máté és Lóska Csabi befutott a gólvonal elé, ám Zsivóczky-Pandel laposan végül el tudta lőni kapusunk jobboldala mellett a labdát, ami egyben a két védőnk között is megtalálta az üres sávot, és a kapunk közepébe jutott. 0-2.

37' Kovács kapus egyetlen dolga az első játékrészben: Balogh Peti szemből, kb. 27-28 m-ről elvégzett szabadrúgását húzta mellre könnyedén a bal saroknál.

50' Menyhei lőtt szemből-jobbról, a 16-osunk előttről a bal (rövid) alsónk irányába, amit Szabó Gergő ledőlve maga elé ütött, majd rávetődött.

53' Pár perc erejéig az egyetlen periódusa a találkozónak, amikor zavarba hozhatónak tűnt a Csepel, de nem tudtuk kihasználni: előbb Kocsis Balázs jutott be balról-szemből a 16-osukra, ám végül nem lőtt, el is vesztettük a játékszert, ami viszont pár pillanat múlva visszakerült hozzánk, és Csorba Andris ugyancsak balról el is jutott vele az ötös sarka előttig, ám lövése elakadt az oda kimozduló Kovácsban, lövés helyett pedig passzolni is tudott volna befelé az üresen érkező Kocsis Balázsnak.

57' Torda vitte rá a védelmünkre a labdát balról befelé, majd oda-vissza passz után a 16-osunkra belépve egyedül találta szemben magát Szabó Gergővel, aki mellett el akarta tekerni, de kapusunk balra vetődve szép védéssel kiütötte azt.

59' Ezt már nem úsztuk meg: ezúttal is Torda jutott el balról a 16-osunk oldalvonaláig, majd bepasszolta a rövidre Menyheinek, aki oldalirányban húzott egyet rajta, és kb. 10-11 m-ről a kapufához minimálisan hozzáérve kilőtte a jobb (rövid) alsó sarkunkat. 0-3. Az addig is sérülten játszó Scheiber Bencét lecseréltük, helyére Juhász Marci állt be.

63' Balogh Peti baloldali szögletére érkezett jól a hosszún Tóth Máté, aki felugorva, kb. 11-12 m-ről csak picivel fejelt a kapu közepe fölé.

65' Zsivóczky-Pandel a baloldalon, a felezővonalnál állva pörgetett előre egyből egy neki passzolt erős labdát, amivel nagyszerűen ugratta ki a jobboldali védelmünk mögé Tordát, aki elment vele a 16-osunkig, majd balról laposan a kapunk elé adott, az érkező Vörös pedig kb. 10-11 m-ről, kapásból a kapunkba bombázott. 0-4.

74' Nagyjából másolta az előző gólját a Csepel: sokadszorra is Torda futotta le a védelmünket, és ment el a labdával a balon, majd adott be a hosszúra ezúttal a becserélt, több mint száz NB I-es meccsel bíró Pálnak, aki az ötösünk sarkának meghosszabbításában még csinált egy visszahúzást, és kb. 10 m-ről kilőtte a jobb (hosszú) alsó sarkunkat. 0-5.

80' Buják Brendon baloldali szögletére érkezett jó ütemben Lóska Csabi az ötös rövid oldala előtt, ám a kb. 8 m-ről a jobb (rövid) alsóba szánt fejese elakadt a vonalon Kovács kapusban.

Mondhatjuk, hogy papírforma vereséget szenvedtünk egy nálunk minden szempontból jobb ellenféltől, de ezt azért szofisztikálhatjuk azzal, hogy - bármennyire is hasonló, 5-1-es vereséget szenvedett tőlük a múlt hét alapján velünk kb. egy szinten lévő SZAC - az ekkora különbségűt mégiscsak illett volna elkerülnünk (igaz ez úgy is, hogy az eddigi hazai bajnokijainkon 0-4 és 1-6 lett ellenük a végeredmény, és ezt a "szép szokást" sikerült most folytatnunk), illetve 20 percig egész jól tartottuk magunkat, amikor is nem koncentráltunk eléggé egy szögletnél. Az elmúlt meccseinkkel ellentétben most hátul nem voltunk rendben, míg elől azért párszor eljutottunk a Csepel kapujáig, többre meg előzetesen sem lehetett számítani. Tordával a második félidőben egyszerűen nem tudtunk mit kezdeni. Dráma ugyanakkor nincsen, a szerdai RKSK és a jövő szombati Tintahalak meccsen kell a velünk egy súlycsoportban lévő ellenfelekkel szemben pontokat szereznünk, de ott viszont már tényleg kell, és lehetőleg minél többet. Ez a két meccs jó eséllyel nagyban meg fogja határozni az őszünk további képét.

Lázok János: Nagyon örülök a győzelemnek, amit egy nagyon szimpatikus ellenféllel szemben értünk el. A játék képével is elégedett vagyok, de még nem vagyunk teljesen készen. Sok sikert kívánok a Gázgyárnak!

Sólyom Ferenc: Azt gondolom, hogy a 0-5 talán kicsit túlzás, bár a mérkőzés nagy részében osztálykülönbség volt a két csapat között. Megmondom őszintén, hogy minden szempontból sokkal többet vártam a csapattól, akár akaratban, akár taktikában. Picit azt érzem, hogy a múlt heti 1-0 ellenére is valamilyen fonalat elveszítettünk, és a SZAC ellen sem volt olyan nagyon acélos a játékunk. Szerintem ennek a két meccsnek - ami most egy héten belül következik - az eredménye és a játéka fogja igazából megmutatni azt, hogy hová is tudjuk pozícionálni magunkat. Egy kicsit most el vagyok keseredve, ami mondjuk természetes is egy 0-5-ös vereség után, de azért reálisan kell nézni a dolgokat, és úgy látom, hogy ez a Csepel jobb, mint a tavalyi, jobb futballt játszanak, egyénileg is minden szempontból fölénk nőttek, úgyhogy teljesen megérdemelten nyerték meg a mérkőzést.


2022.09.03. (szombat) 11:00
3. forduló

ASR Gázgyár - SZAC 1-0 (0-0)
Sujtás u., 80 néző; Vezette: Török Zs.; Asszisztensek: Tóth I. T., Kurtej

ASR Gázgyár: Szabó, Tóth D., Lóska, Tóth M., Scheiber, Constantino, Mankó, Rézinger (Deésy 79'), Lovas (Tóth B. 58'), Balogh (Diamant 91'), Kocsis B. (Csorba 58')
Edző: Sólyom Ferenc

SZAC: Kertész, Tóth, Szántó (Pindák 75'), Zámbó, Dinawi (Nagy 75'), Malya, Sali (Balogh 58'), Kovács, Gera, Biczó, Sós
Edző: Ágoston Zoltán

Gólszerző: Lóska 66'

Szűk egy héttel a deszki betli után csapatunknak az eddigi két meccsén nyeretlen (RKSK 1-1, Csepel-Csep-Gól 5-1) SZAC következett a Sujtás utcában, ahol mindenképpen a három pontért léptünk pályára. A szentlőrinciek többek között új edzővel és két NB III-ból igazolt játékossal a kezdőjükben érkeztek, házi gólkirályuk, az előző szezonban 17 bajnoki gólig jutó Molnár Krisztián háromhetes osztrák kitérő után pár napja igazolt vissza hozzájuk, és a kispadon kapott helyet, illetve a védelmükből hiányzott csapatkapitányuk, Koritár Dávid. Kapujukban az NB III-as Bicskébe eligazolt Illés helyén a Honvéd ifijéből érkezett Kertész állt, védelmükben pedig korábbi játékosunk, Szántó Dani kapott szerepet balbekként. Nálunk két cserét hajtott végre Sólyom Ferenc vezetőedzőnk: Fülöp Csongor és Deésy Márk helyett Mankó Gergő és Lovas Tamás kezdett. Legutóbb május elején mérkőztünk meg a lőrinciekkel a kiesés elkerüléséért folytatott küzdelmünk hajrájában, és egy utolsó pillanatos kapufa után végül örülnünk kellett a 2-2-es döntetlennek.

6' Kovács és Gera játszott össze egymással a jobbon, előbb a 16-osunkon kívül, majd immár belül, végül az éles szögből a bal (rövid) alsónk felé tartó közepes erejű lövést könnyedén rúgta ki lábbal Szabó Gergő.

14' Szántó végzett el szabadrúgást a jobbról, amit átívelt a 16-osunk túloldalára, ahonnan a felugró Biczó kb. 10 m-ről a bal (hosszú) kapufánk alsó részének a külső élére fejelt.

20' Jobbról végzett el szabadrúgást Constantino Dominik, ami a 16-os rövid oldalára, majd az ötös elé Rézinger Botondhoz jutott, aki próbált kapura fordulni, de a rá kilépő Kertész jól zárta el az utat, így befelé, egyben kissé visszafelé passzolt Kocsis Balázsnak, aki kb. 8 m-ről, nem túl erősen, laposan a bal (rövid) alsó irányába lőtt, de azt könnyedén kirúgták a gólvonal előttről.

45' Lóska Csabi baloldali beadása hosszúra sikerült, ám a 16-os másik oldalán pont az érkező Constantino Dominik elé gurult, aki jobbról-szemből egyből kapura lőtte, ám az elment a jobb (hosszú) alsó sarok mellett.

Az első félidőben látottak két gyengén játszó csapat benyomását keltették, egy előre picivel veszélyesebb SZAC-cal, és egy viszonylag defenzívnek tűnő velünk.

52' Balogh Peti lőtt gyors mozdulattal egy balról középre tett labdát szemből, a 16-osunkról a bal sarok mellé. Nem a rövid sarokról még vissza nem ért Kertészen múlott a dolog.

58' Lóska Csabi nem merte sárga lapja miatt jobban bántani a labdát rávivő, de azért így is kiszoruló Dinawit, aki a 16-osra belépve, élesebb szögből, laposan a jobb (hosszú) alsó sarkunk mellé lőtt.

62' Jobboldali beadásunk csorgott le középen Tóth Máté elé, aki a 11-es pont előttről, kb. 10 m-ről egyből lőtte is a pattanó labdát, ám a jobb felső sarok mellé-fölé.

66' Balogh Peti végzett el szabadrúgást a jobbon, a 16-os sarkának meghosszabbításából, kb. 22-23 m-ről, amit ravaszul a sorfal külső oldala mellett csavart kapura, de a bal (rövid) sarokba tartó labdáját az időben eszmélő Kertész vetődve oldalra  ütötte, szögletre. A szöglet után nem sokáig szabadult fel a vendégkapu, védőink még fent is maradtak, így történhetett, hogy a jobbra, a 16-oson belülre, az alapvonalhoz ívelt labdát Balogh Peti átvette, majd átívelte a hosszú kapufán hajszálnyival túlra Scheiber Bencének, aki az alapvonalnál felugorva örült, hogy vissza tudja azt fejelni középre, miközben a jobb kapufa tetejének külső éle is hozzáért a labdához, ami így pont jól érkezett az ötös közepén üresen tartózkodó Lóska Csabinak, aki pár méterről a kapu közepébe bombázott. 1-0!

82' Tóth Bálint ugrott ki két ember szorításában középen, nem sokkal a félpályán túl, azonban a 16-oshoz érve egyikőjük szabályosnak tűnően szerelte.

86' Baloldali szögletet végzett el Balogh Peti, amit a hosszún a nemrég becserélt Deésy Márk jobbról-szemből gyengén kapura lőtt, a jobb alsóba tartó labdát pedig Kertész rávetődve könnyedén védte.

95' A szintén csereként beállt Csorba Andris iramodhatott meg egy az egyben, majd balról-szemből a 16-oshoz érve a helyzet nagyságához képest (nem volt előtte senki) csúnyán kapu fölé lőtt.

Nem egy jó meccsen, továbbra sem igazán működő támadójátékkal, olykor brusztolva, néha szerencsével, de csak kiszenvedtük a győzelmet és a három pontot. Ennek örülhetünk, másnak nemigen, egy hét múlva a Csepel ellen szintén hazai pályán majd meglátjuk, hogy tudunk-e javulni, mert ellenük ez biztosan nem lesz elég, még a pontszerzéshez sem.

Ágoston Zoltán: Sajnálom, hogy az első három forduló alapján nem tudtunk igazán belelendülni a bajnokságba, a felkészülés alatt sokkal jobban nézett ki a csapat, azt hittük, hogy egyben vagyunk, igazoltunk új játékosokat is. Aztán az elmúlt két-három hétben mélyen a tudásunk alatt játszunk együttesként meg egyénileg is, és sajnos ma is egységesen rosszak voltunk, mindenki gyenge teljesítményt nyújtott. Egyelőre nincsenek meg azok az embereink, akik ki tudnák húzni a gödörből a csapatot, akik segítenének. Az első meccsünkön ez még megvolt, az egyik új igazolásunk gólt rúgott, domináltunk és mezőnyfölényben játszottunk, de nem tudtuk megnyerni a mérkőzést, utána meg mentünk egy erős csapathoz Csepelre, ahol kikaptunk, mint most is. Csalódottság van a csapaton, mert azt hittük, hogy sokkal jobban fogunk kezdeni, és nem vagyunk könnyű helyzetben, mert jön hozzánk nemsokára a REAC, akik a bajnokság toronymagas esélyesei, és ha utána sem lesz több pontunk a mostaninál, akkor onnantól kezdve nekünk minden meccs egy döntő, és elfelejthetjük azokat a terveinket, hogy a mezőny első felében végezzünk. Onnantól kezdve minden olyan meccsen, ahol reális esélyünk van, pontot, pontokat kell szereznünk, aztán majd meglátjuk, hogy mi sül ki a végére. Sajnos visszaestünk erre a szintre, mert egy pár héttel ezelőtt még azt gondoltuk, hogy előrébb tartunk.

Sólyom Ferenc: Nagyon feszült mérkőzésen vagyunk túl, amin azt gondolom, hogy mindkét csapatnak rendkívül fontos volt, hogy győzzön, mert míg ők eddig két meccsen egy pontot szereztek, addig mi egy meccsen nullát. Tehát nagyon fontos volt a három pont, ez jelentette ma az elsődleges szempontot, adott esetben a játék minőségének rovására. Kívülről is biztosan látni lehetett, hogy bennem is és a játékosokban is nagyon sok feszültség munkál, mert sokat vitáztunk, veszekedtünk, ami elterelte a játékról a fókuszt. Szerintem az első félidőben kiegyenlített játék folyt, talán ellenfelünk picit többet támadt és birtokolta a labdát. Nem teljesen működött védekezésben az, amit megbeszéltünk, viszont támadásban adódott két lehetőségünk, amikből gólt szerezhettünk volna. Véleményem szerint a második játékrész elején, az első húsz percre jól jöttünk ki a szünetből, és ott folyamatosan tudtunk támadni, aminek aztán a gól formájában meg is lett az eredménye. Utána viszont teljesen visszaszorultunk a kapunk elé, kontralehetőségekből próbáltunk támadni, de egy kivételével azok sem nagyon ültek, viszont az az egy akkora ziccer volt, hogy le is zárhattuk volna vele a mérkőzést, így az utolsó pillanatig idegeskedni kellett. A fő cél, a találkozó megnyerése azonban sikerült, megvan a három pont, és készülünk a következő heti, Csepel elleni mérkőzésre, ahol bízom benne, hogy jobb játékot tudunk mutatni, bár ha rossz játékkal tudnánk győzni, akkor sem lennénk szomorúak.


2022.08.19. (péntek) 17:30
1. forduló

ASR Gázgyár - Unione FC 0-1 (0-1)
Sujtás u., 90 néző; Vezette: Apkó; Asszisztensek: Végh, Strehó

ASR Gázgyár: Szabó, Tóth D., Lóska, Scheiber, Constantino, Mankó (Lovas 73'), Deésy, Balogh (Tóth B. 63'), Fülöp (Varga 53'), Rézinger (Csorba 68'), Kocsis
Edző: Sólyom Ferenc

Unione FC: Tavasi, Szekeres (Vass 46'), Bán, Lettrich, Téglás, Gazdik, Nagy T., Melczer (Radovits 83'), Hassan (Szabó T. 91'), Kaszai (Paár 93'), Czvitkovics (Sztrunga 89')
Edző: Szabó András

Gólszerző: Kaszai 44'

Az előző bajnokságnak sok új igazolással és azzal a céllal vágtunk neki, hogy stabil középcsapatként szerepelve kerüljük el minél messzebb a kieső zónát. Mint tudjuk, ez a tervünk sok okból kifolyólag nem jött be, így a záró fordulóig izgulva, a kiesés reális esélyétől tartva kellett végigjátszanunk a 2021/22-es kiírást. A bennmaradás kiharcolásában a tavasz elején érkezett Sólyom Ferenc vezetőedzőnknek hatalmas szerepe van, sikerült is hamar megegyeznünk vele a további közös munkáról, és az új keretet - a lehetőségeinkhez mérten - az ő elképzelései szerint kialakítani. Eredeti szándékaink szerint nem lett volna ekkora mértékű játékosmozgás, mint ami végül bekövetkezett, de a Maglód játékoselszívó hatásával nem számoltunk. Több mint egy tucat játékos távozott és érkezett is, utóbbiak közül öten közvetlenül vagy közvetve a Pénzügyőrtől, ezért velük vezetőedzőnk már dolgozott együtt, ismeri őket. A felkészülési meccseink alapvetően jó eredményeket hoztak, az igazolásainak érzésünk szerint jól sikerültek, a kupatovábbjutás pedig tovább erősítette a csapatkohéziót, szóval idén talán tényleg nyugodtabb szezon elé nézhetünk. A sorsolásunk ugyanakkor a tavalyihoz hasonlóan elég erős kezdést mutat (még ha picivel könnyebbet is), az első fordulóban rögtön a tavalyi harmadik helyezett Unionet láthattuk vendégül, akikkel szemben az elmúlt években idegenben voltunk sikeresebbek, hazai pályán a legutóbbi négy bajnokinkat elbuktuk, előtte tudtunk utoljára győzni 2-1-re, még 2018 májusában. A feladat most sem tűnt egyszerűnek, ám az előző év tükrében az már pozitívumnak nevezhető, hogy az Unione esélyessége ellenére bármilyen végkimenetellel reálisan lehetett számolni a kezdősípszó elhangzása előtt. A kezdőnkben öt új igazolásunk kapott lehetőséget, Tóth Mátéra ezúttal betegség miatt nem számíthattunk a védelem közepén.

2' Rézinger Boti labdájával Kocsis Balázs lépett ki jobbra, a 16-oson belül, és simán vihette volna rá Tavasira, helyette azonban középre próbált passzolni, ám abba beleblokkoltak, így szögletre ment.

5' Hassan lőtt labdavezetés után középről, kb. 22-23 m-ről, nem túl erősen, laposan a kapunk jobb oldala felé, ami a levetődő Szabó Gergő mellkasáról kipattant, de nem okozott további veszélyt.

13' Kocsis Balázs jobboldali beadását a hosszú kapufán picivel túl, kb. 14-15 m-ről Deésy Márk próbálta volna két Unione védővel szemben kapásból kapura lőni, de eltörte a labdát, ami így könnyű zsákmányt jelentve hullott középen Tavasi kezébe.

19' Téglás jobboldali beadását a rövid (bal) kapufánk magasságában, az ötösünk előtt beleérve sikerült a vendégeknek a rövid (bal) oldali kapufánkra továbbítani, az onnan visszapattanóra Scheiber Bence közreműködésével pedig Szabó Gergőnek rávetődni.

28' A legnagyobb helyzetünk a találkozón: Deésy Márk rúgott előre a középkör környékéről egy pattogó labdát jó ütemben Kocsis Balázs irányába, aki a két védő között kilépve, jobbról-szemből bevitte azt a 16-osra, ám a kb. 12-13 m-ről laposan kapura lőtt kísérlete a szöget záró Tavasi lábáról kipattant.

32' Baloldali Unione beadást továbbított Czvitkovics egyből az ötösünk rövid oldala előttről középmagasan a jobb (rövid) sarkunk irányába, amibe Szabó Gergő kézzel visszanyúlva még bele tudott ütni, így az végül kapu mellé ment.

34' A vendégek ezúttal jobboldali beadását kezelte le Czvitkovics a hosszún, majd befelé passzolt Hassannak, aki visszapasszolta azt neki, amit Czvitkovics kb. 10-11 m-ről, balról próbált eltekerni a bal (hosszú) felső sarokba, ám Szabó Gergő egy szép kivetődéssel szögletre ütötte.

44' A középpálya bal oldalán nem sikerült feltartóztatunk az Unione előre tett labdáját, amit így rögtön át is játszottak a jobbra Hassan felé, aki gyorsan továbbította azt Kaszainak, aki a rosszabbik lábára téve azt, jobbról-szemből, kb. 18 m-ről laposan eltekerte a jobb (hosszú) alsó sarkunkat, amihez a levetődő Szabó Gergő ugyan hozzáért, de már csak a kapunk belső oldalhálójába tudta módosítani a pályáját. 0-1.

A második félidőre az Unione azzal a taktikával jött ki, amire számítani lehetett, vagyis biztos védekezésre építve gyors kontratámadásokkal igyekezett veszélyeztetni. Sajnos ezt a biztos, 6-7 alapemberes masszív védekezést a komplett második félidőben nem sikerült feltörnünk, és cseréink sem tudtak érdemben hozzátenni a játékunkhoz. Az Unione ellen mindig kiemelt jelentősége van annak, hogy ki szerzi meg a vezetést, mert ha ők, akkor onnantól kezdve baromi nehéz a dolgunk, és ez most sem volt másképpen. Hiába voltunk sokat meddő mezőnyfölényben, nem tudtunk érdemi, kapu előtti eseményt kialakítani. Eközben a túloldalon ellenfelünknek két helyzete akadt, ám Kaszai lövése a 16-osról a jobb (hosszú) sarkunk mellé/fölé ment, míg Hassan ajtó-ablak ziccerben Szabó Gergő kapusunk kezébe emelt. A 90. percben még adódott egy veszélyes baloldali beadásunk, amire az ötös hosszú oldalán Tavasi nem a legjobban jött ki, de picit hozzáérve még így is el tudta érni, hogy az érkező Kocsis Balázs aláfusson a labdának. Összességében elmondható, hogy az Unionénak a mérkőzés során több lehetősége volt a gólszerzésre, mint nekünk, de az első fél órában volt három olyan helyzetünk/lehetőségünk, amiből ha csak egyet értékesítünk, akkor az döntő módon befolyásolhatta volna a találkozó további menetét, ám sajnos ezek mind kimaradtak. Úgy tűnik, hogy az elmúlt évekhez képest idén is komoly kérdés marad, ki fog tudni nálunk gólt szerezni, mert hátul viszonylag rendben vagyunk, de szerzett gól nélkül elég nehéz meccset nyerni. Az Unionénak velünk ellentétben viszont vannak olyan klasszisaik, akik egy-egy megmozdulással képesek gólt szerezni, és ezzel eldönteni egy mérkőzés három pontját. Szóval a vendéggyőzelem alapvetően megérdemelt, de nem álltunk messze az egy ponttól. Nem lesz ez rossz, csak javulnunk kell helyzetkihasználásban.

Szabó András: Harcos, küzdős mérkőzést játszottunk. Úgy érzem, hogy a Gázgyár jóval erősebb, mint az elmúlt évben volt, de ugye át is alakultak. Az első félidőben a saját csapatom nekem személy szerint nem tetszett, agresszívebb volt a Gázgyár, több labdát szereztek, talán még picit irányították is a játékot, helyzeteink viszont inkább nekünk voltak, vagy egál körül. A második félidőben tudatosan visszaálltunk, nem nagyon tudtak mit kezdeni velünk a saját kapunk előtt, de azt is hozzá kell tennem, hogy a mi kontráink sem nagyon sikerültek az ő kapujuk előtt rossz passzok és rossz döntések, pontatlan játék miatt. Egy góllal végül kiszenvedtük a mérkőzést, ami küzdős-hajtós volt, nem mondom, hogy szerencsével, mert megdolgoztunk érte, de szoros volt az utolsó percig. Gratulálok a Gázgyárnak, mert abszolút megnehezítette a dolgunkat és komoly erőfeszítésre késztetett bennünket, de szerencsére végül mi nyertük a mérkőzést, aminek nagyon örülünk.

Sólyom Ferenc: Őszintén megvallva, nagyon dühös vagyok, mert úgy érzem, hogy egy olyan mérkőzést veszítettünk el, ahol akár mi is nyerhettünk volna, bár szerintem a döntetlen lett volna a teljesen reális eredmény. Az első félidőben három olyan ziccerünk volt, amiket be kell rúgni, és akkor teljesen másképpen alakul a mérkőzés, jóllehet utána az Unionénak is voltak még helyzetei az első félidőben. Bár gólt kapni sohasem jó, de mi most nagyon rossz ütemben, a 44. percben estünk át rajta. A második félidőben sajnos nem tudtunk úgy támadni, ahogyan szerettünk volna, és nem is adódott helyzetünk, bár többet birtokoltuk a labdát, de elég meddő volt a játékunk. Beadásokkal próbálkoztunk, de azokból sem voltunk túl sikeresek, a cseréink sem tudtak most úgy hozzátenni a játékhoz, úgyhogy véleményem szerint egy olyan mérkőzést veszítettünk el, ahol azért a döntetlen reálisabb lett volna, és azzal azt gondolom, hogy mindkét csapat elégedett lehetett volna. Ám bízzunk benne, hogy van még huszonkilenc meccs, ahol lesz lehetőségünk a javításra. Összességében nem játszottunk rossz mérkőzést, az Unione jó csapat, biztos, hogy ott lesznek az élmezőnyben. Velük tudtuk abszolút pariban lenni, ami a jövőre nézve számomra mindenképpen biztató.